Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 3290 visningar

Sätesmuskeln

Roknäs
#1
3 november 2018 - 11:52
Gilla 
Hejsan! Har dragits med en skada sedan i januari i år. Var ute och sprang med barnvagnen och kände som att det var som någon sena långt ner i ryggen som kändes vriden. Gjorde inte ont men kändes som obehagligt under byxkanten. Tänkte att det skulle ge med sej men fick ont som sjutton långt ner i ryggen och kändes tillslut som att höger ben höft kändes som ostabilt. Vården fick jag tjafsa med en hel del och allt de kunde ge mig var mr röntgen på ländryggen som inte visade någon förklaring till det jag kände. Hade vid detta lag nervsmärta i hela högerben och kraftig smärta långt ner i ryggen. De skickade mig till sjukgymnast med omt steg3 jag tränade i flera månsder och när vi började med övningar för sätesmuskeln så började muskeln krampa ihop och bli full av mjölksyra och även ner i benet. Som att det var stopp i flödet kändes det som. Kunde inte sitta inte stå långa stunder och jag fortsatte träna som jag blev tillsagd tills jag knappt kunde gå. Åkte till en annan sjukgymnast som sysslade med idrotts skador som gjorde ett ultraljud på sätet. Han sa att jag drabbats av tillfällig syrebrist och att jag skulle gå bredbent hemma på kryckor. Inom en vecka så var krampen och mjölksyran borta. Men nu känns det som om sätet är helt punkterat som kraftig pyspunka och så svag. Någon som har erfarenhet av detta? Det känns enormt obehagligt. Inte ont längre men höften känns lös och ostabil när jag går och sätesmuskeln känns jätte tunn och svag. Mvh Maria
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#2
3 november 2018 - 17:47
Gilla 
Jag har förmodligen en, kanske medfödd irreversibel skada, gällande motoriken dvs innervationen för vänstra gluteus medius som bl a medför lite sämre balans, lite snedhet i ryggen/bäckenet och svaghet speciellt vid utförslöpning.

Av din beskrivning att döma kanske en liknande men mer nyligen uppkommen skada är EN faktor i din symtombild.

Själv hade jag (också) en mer komplex skada i ryggslutet förra året pga ovarsamt ryggböjande och den i kombination med befintlig svaghet i gluteus medius gav rätt drastiska symtom med även stundtals svår smärta i underbenet vid belastning.

Att ändå försöka träna din gluteus medius på den svaga sidan ännu mer är väl ändå meningsfullt, och kanske även hela muskelkorsetten runt bålen. Även träning på balansbräda.
Roknäs
#3
5 november 2018 - 06:39
Gilla 
Tack Bo jag har och är så himla ledssen över det här. Min muskel är så svag nu efter att ha varit som en kramp i flera månader fram tills nu. Vilka övningar för gluteus medius kan du tänka dej jag kan börja med? Och vilka övningar på balans bräda? Kände du av det även när du gick vanligt? När jag är nyvaken på morgonen så känns muskeln helt urpyst och måste gå omkring innan jag får mer styrsel i den. När jag är ute och promenerar så känns höften helt lös pga muskulaturen. Känns väldigt obehagligt. Stark bål har jag men känns så konstigt att gå runt med en normal sätesmuskel och en med värsta pyspunka. Är orolig så inte någon nerv dött eller något allvarligt när muskeln varit krampad så länge. Så glad att du svarade jag är förtvivlad i allt detta. Har nu kunnat börja sitta igen men innan kunde jag inte pga smärta. Vad anser du om triggerbehandling?
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#4
5 november 2018 - 08:51 Redigerad 5 november 2018 - 08:52
Gilla 
Mitt eget problem har aldrig varit så lika påtagligt som ditt uppenbarligen är och därför har enkla övningar som t ex på sidan liggande benlyft med böjt knä utan annan belastning än benet självt fungerat hyfsat t ex 3 x 12 var och varannan dag och/eller samma repetitioner stående utåtpendling med gummiband runt benet nära foten, gärna isotont gummiband så att även excentrisk muskelbelastning tränas. I det fallet tränas även kompensatorisk muskel på utsidan höften tensor fascia lata. Dock svarar gluteus medius inte helt i mitt fall pga nervmotorikproblemet.

En svaghet i gluteus medius leder dessutom lätt till diverse obalanser i övrigt i höft och ben, även om stående med ett ben i taget i några minuter på balansbräda är bra för att lindra detta och träna den finmotorik man ändå kan .
Även stretching för olika höftmuskler kan påverka symtombilden tror jag, för jag misstänker att problem även med piroformis och "falsk ischias" kan uppkomma lättare med svag gluteus medius vilket ju i så fall gör det mer komplext.

Rent allmänt skulle jag i ditt fall rekommendera att konsultera ännu en sjukgymnast/naprapat/kiropraktor e d för att om möjligt få någon ny infallsvinkel och möjligen en något mer klarlagd grundorsak om det finns en enda. Du kanske har ännu mer muskulära problem än gluteus medius, kanske och/eller gluteus maximus ?


Skogsflickan
1967 • Stockholm
#5
5 november 2018 - 22:54
Gilla 
Kan du inte gå tillbaka till sjukgymnasten som rekommenderade bredbent gång på kryckor? Han hittade ju problemet och borde väl kunna ge dig övningar för att bygga upp styrka på ett symmetrisk och bra sätt.
Det låter helt vidrigt som du beskriver det. Hoppas att det snabbt blir bättre!
Stefan Tall
1971 • Stocksund
#6
5 november 2018 - 23:20
Gilla 
Jag körde stavgång i en slalombacke nyligen och då såg jag en kille som gick stavgång med ryggsäck (som såg ut att vara rejält tung) under liften där det var som brantast och dessutom knaggligt underlag. Suveränt för alla stabiliserande muskler i säte och core. Sådant borde nog icke-skadade löpare göra mer av.
En grej på samma tema som jag gjort själv är farmers walk i trappa med vattendunkar i händerna.

Vad man ska göra när man väl har blivit allvarligt skadad har jag ingen kompetens om, så där finns det nog andra som kan ge bättre input.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.