Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 9918 visningar

Ont i sätesmuskeln

Mikaela Lindén
1980 • Falun
#1
8 januari 2010 - 11:05
Gilla
Hejsan,

Har ett växande problem. Jag har löptränat i 3 år och kombinerat det med längdskidåkning på vintern. Har haft ont i sätesmuskeln på högra sidan ganska länge men smärtan har varit direkt förknippad med träning. Nu har smärtan gått ner i insida lår och det hugger även till i höftböjaren efter träning. Smärtan sitter ibland kvar i 2 dagar. Är det någon som känner igen detta? Jag stretchar ganska ordentligt men kanske behövs något annat också.

Tacksam för svar!
Fredrik Johansson
1981 • Lund
#2
8 januari 2010 kl 11:24
Gilla
Hej MIkaela. Det finns en del att hämta om ditt problem på forumet se t.ex. dessa länkar.
http://www.jogg.se/?sida=forum&subid=9281&searchstr=sätesmusklerna http://www.jogg.se/?sida=forum&subid=5763&searchstr=Sätesmusklerna

Dina problem kan ju ha alla möjliga orsaker och det kan vara en god idé att höra med någon sakkunnig men rent allmänt kan man förbättra problem med sätesmuskelerna med rätt styrketräning. Då handlar det om knäböj, marklyft, utfall och dylikt. Det är säkert en bra idé att stärka coremusklerna också.

Lycka till!

Fredrik
1970 • Halmstad
#3
8 januari 2010 kl 11:50 Redigerad 8 januari 2010 kl 11:52
Gilla
Tycker som Fredrik. Sök absolut hjälp för ditt besvär. Dina symtom påminner mycket om vad jag själv har haft. I mitt fall berodde smärtan på snedhet i höften som i sin tur orsakade smärta sätesmuskel och ner i ena benet. För mig blev det onödigt jobbigt då jag trots allt genomförde lopp trots känning. Så dumt , borde vetat bättre (distriktssköterska som jag är) Kostade 3 månaders frånvaro från löpningen. Läkare/Sjukgymnast och kiropraktor blev min räddning. Men som sagt kan finnas många orskaker till dina besvär, sök råd!
Lycka till
Jesper Ejresund
Mikaela Lindén
1980 • Falun
#4
21 januari 2010 kl 11:12
Gilla
Tack för råden! Var hos en idrottsläkare i veckan som ordinerade mycket styrketräning.
1978 • Uppsala
#5
21 januari 2010 kl 23:20 Redigerad 23 januari 2010 kl 21:17
Gilla
Mikaela, jag känner igen problemet du beskriver. Jag har liknande problem som du sedan ett par veckor. Fick först ont i höftböjaren och ett par dagar senare även i sätesmuskeln ffa vid svanskotan men är även palpationsöm längs höftbenskammen. Det gör inte mer ont att gå eller springa, utan det rör sig mer om en molande trötthetskänsla som finns där hela tiden, även i vila. Vilka styrkeövningar fick du? Någon annan som har något tips? Töjningar?
Mikaela Lindén
1980 • Falun
#6
11 februari 2010 kl 15:04
Gilla
Hej Jenny, i princip så tyckte han att jag hade för klena muskler(både rumpa och lår) för löpning och att jag behövde stärka hela paketet. Han rekommenderade frisim med mycket benspark, löparstyrka(backträning, höga knän etc) och gymmets alla benövningar. Personligen så är jag inte så förtjust i backträning och dyl så jag har framförallt gått på gymmet. Har inte märkt något resultat ännu, men det tar ju tyvärr tid att bygga muskler.

Jag stretchar ordentligt och är ganska rörlig, fick därför ingen hemläxa gällande töjningar.

Hoppas att det blir bättre för din del!
Triax runner
1976 • Stockholm
#7
11 februari 2010 kl 15:46
Gilla
Mikaela..
Frågan är om det inte kan vara värt att göra ett besök hos kiropraktorn också. Precis som Jesper skriver så påminner dina symptom om en sättning i ditt bäcken. Det kan absolut som läkaren påtalat bero på obalans i styrka etc men problemet kan förvärras om du styrketränar och skulle ha snedställning då musklerna dras ihop ytterligare. Detta är mycket vanligt på löpare och orsakar många följdsymptom med onödig vila och rehab...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.