Löpning Tävlingar & Motionslopp / 18. Cracovia maraton 15 inlägg 4706 visningar

Kraków maraton

1961 • Oskarshamn
#1
15 mars 2019 - 22:44
Gilla 
Jag är anmäld till maraton i Kraków den 28 april och undrar om det är någon som har sprungit där och kan dela med sig av sina erfarenheter. Hur är banan och organisationen?
Beata Larsson
1962 • Uppsala
#2
16 mars 2019 - 15:57
Gilla 
Vad kul att du tänker springa i Kraków! Är också anmäld men kommer tyvärr inte att delta i år pga. besvär med knäet.
Har sprungit halvmaraton i Kraków (som är min hemstad) vid tre olika tillfällen, två gånger i mars och en gång i oktober. Platt, lätt och roligt!

Har enbart hört gott om maraton. Vet att det var lite väl varmt förra året men det går inte att förutse vädret - det kan vara allt från snöblandat regn (ovanligt i för sig i slutet av april) och högsommarvärme med stekande sol. Hoppas på +10 och växlande molnighet i år!
Det är magnifikt att starta och gå i mål på Stora torget, Europas största medeltida torg. Det är mycket publik i Gamla stan, ganska glest annars.

Har letat men inte hittat årets bana, organisatörerna är inte så snabba med att lämna ut den här typen av information...
Med jag tror att det blir samma bana som förra året som var ett varvsbana. http://www.pzucracoviamaraton.pl/mapa-i-opis-trasy-17-pzu-cm

Det kan vara lite trångt längs Wisla-floden, speciellt på södra stranden (halvmarorna går också längs Wisla), det finns lite väl många U-svängar, men annars kommer du att se både den gamla och nyare delen av staden inkl. Nowa Huta, som byggdes i början av 50-talet i anslutning till ett enormt stålverk.

Hoppas du kommer att gilla loppet!
1961 • Oskarshamn
#3
16 mars 2019 - 20:35
Gilla 
Tack, Beata, för god och utförlig information. Nu blev jag ännu sugnare på att springa i Kraków. Banan ser jättefin ut och staden är ju fantastisk - har varit där några gånger.
Synd bara att du inte kan vara med. Hoppas det ordnar sig med knät. Och hoppas du gillar Uppsala, som är min hemstad!
Beata Larsson
1962 • Uppsala
#4
16 mars 2019 - 21:57
1 Gilla 
Tack Torbjörn! Det är mkt bättre med mitt vänstra knä, men jag har inte kunnat träna under vintern som jag tänkt, så jag hoppar över maran i Kraków i april men hoppas på att kunna delta nästa år.
Jag trivs väldigt bra i Uppsala även om jag ibland saknar spårvagnar :-)

Lycka till 28 april och skriv gärna hur det gått!
Jukka Jokela
1973 • Gävle
#5
21 mars 2019 - 09:15
Gilla 
Sprungit den en gång och vart min snabbaste marathon, lättlöpt bana med en del svängar där man möter löpare hade jag för mig. Mysig stad Krakow.
1969 • Stockholm
#6
21 mars 2019 - 09:34
Gilla 
Ska också springa då. Ser fram både mot loppet och staden. Ni har som varit där/bott där tidigare. Har ni några bra restaurangtips? Hellre mysigt än flott, och gärna med olika polska rätter som vore kul att testa. Bor nära torget där start och mål ligger.
Beata Larsson
1962 • Uppsala
#7
21 mars 2019 - 21:26
1 Gilla 
Här kommer tre tips på ställen där jag själv ätit flera gånger och inte blivit besviken. Alla i närheten av Stora torget. Tre olika prisklasser.

Miód malina (ordagrant: Honung hallon, på polska säger man honung hallon om något/någon som är mkt gott, delikat, smakfullt, attraktiv)
Relativt billigt, mycket av traditionellt polskt kök. http://miodmalina.pl/en/

Pod Aniolami (Under Änglarna) Mycket mysigt med fantastiskt god polsk mat och trevlig personal, något dyrare dock men med svenska mått mätt prisvärt. http://www.podaniolami.pl/en/2/The-restaurant

Przypiecek, ul. Slawkowska 32 - ett enkelt och litet/trångt lunchställe där det serveraras polska pierogi (dumplings) med tiotals olika smaker. Billigt, snabbt och super gott men inte så stor mysfaktor.

Mitt absolut favoställe där jag äter nästan dagligen när jag är i Kraków (som dock inte är traditionellt polskt utan serverar mkt fräsch vegetarisk mat) heter Chimera och är en självbetjäningsbar med mycket och god mat för pengarna. http://chimera.com.pl/en/bar-salatkowy/
1969 • Stockholm
#8
22 mars 2019 - 08:26
Gilla 
Perfekt. Tack Beata. Ska bli kul att testa polsk mat för första gången på plats.
Beata Larsson
1962 • Uppsala
#9
30 mars 2019 - 17:35
1 Gilla 
Bild uppladdad av Beata Larsson
Sådana fina affischer kan man se här och där i Kraków nu, knappt en månad innan.
Nöjde mig med att fota och tänka varmt på de löpare jag sett där nere i veckan. Själv sprang jag inte en enda kilometer, så in i bomben hostig och med infektion i bihålorna :-(
1961 • Oskarshamn
#10
21 april 2019 - 16:55
Gilla 
En vecka kvar och jag är supertaggad inför loppet. Sprang 15 km idag, varav en mil i tänkt maratempo. Nu blir det bara lugna joggar fram till söndag. I skrivande stund ser vädret ut att bli perfekt enligt yr.no, men det hinner ju ändras... Lycka till alla som läser detta och ska springa i Kraków!
1969 • Stockholm
#11
21 april 2019 - 18:02 Redigerad 21 april 2019 - 18:04
Gilla 
Är också taggad. Har nu återhämtat mig någorlunda från Wien Maraton som jag sprang för två veckor sedan. Dock orolig för SAS-strejken som kan bryta ut på fredag när jag ska flyga ned. Blir säkert ombokad på något sätt men hoppas att jag kommer ned i rimlig tid så jag hinner upptäcka Krakow i lugn och ro och även besöka Auschwitz på lördagen innan loppet.
1961 • Oskarshamn
#12
21 april 2019 - 18:23
1 Gilla 
Oj, jag besökte Auschwitz en gång på 80-talet och var deprimerad en hel vecka efteråt. Se till att du får se Birkenau också, det ligger en bit därifrån.

Hoppas det ordnar upp sig med strejken så du kommer fram utan problem. Jag flyger med Ryanair från Nyköping.
1961 • Oskarshamn
#13
28 april 2019 - 17:55
Gilla 
Bild uppladdad av Torbjörn Westman
Jesper, hur gick det för dig idag? Jag är toknöjd efter både PB med nästan sex minuter och negativ split.

Beata, mitt intryck av loppet är nog kraftigt påverkat av att det gick så bra, men jag tycker det var jättefint! Vacker bana, platt och lätt hela vägen förutom sista två km, bra organisation, tätt mellan vätskestationerna och stoisk publik som hejade entusiastiskt i regnet. Regnet ja, det var inte så kul att vara genomblöt nästan från start, men det var ju bara att gilla läget. Och jag trivs nog bättre med att springa i regn än i 25 grader.

Och så får man väl tillägga att bättre valuta för entrépengen får man knappast någon annanstans, inklusive den snyggaste medaljen jag någonsin fått.
1969 • Stockholm
#14
28 april 2019 - 18:16
1 Gilla 
Grattis Torbjörn, Härligt med sånt magiskt lopp och nyttt pers. Det gick som väntat för mig typ 3:51 eller något liknande. Har aldrig sprungit två maraton så här tätt så jag tog det lungt. Bra publik och fin medalj håller jag med om. Banan var dock inte så rolig andra halvan. Samma sträcka fram och tillbaks. Men staden Krakow är ju jättefin och jag är jättenöjd med resan och detta var mitt tjugonde maratonland så jag får fira det ikväll. Sen hur jag ska ts mig hem får vi se. Men det löser sig.
Beata Larsson
1962 • Uppsala
#15
28 april 2019 - 21:42
2 Gilla 
Grattis till er båda, Jesper och Torbjörn! Så himla bra jobbat! Roligt att höra att ni tyckte om loppet även om vädret inte vad optimalt. Men jag säger som du Torbjörn, hellre regn än 25 grader och stekande sol.
Vi kanske ses nästa år i Kraków? :-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.