Löpning Skador & Rehab 11 inlägg 2581 visningar

Löparknä

Kenneth Andersson
1966 • Gamleby
#1
18 mars 2019 - 10:40
Gilla 
Hej!
Jag tror jag har åkt på det berömda löparknät, får ont i utsidan av knät när jag springer, kommer dock efter ett tag.
Har någon några bra tips till en nybörjare?
Kan problemet ligga i skorna?
Ska springa Göteborgsvarvet om 2 månader så känner lite panik.
Tack på förhand
Black Lodge
#2
18 mars 2019 - 10:51
Gilla 
#3
18 mars 2019 - 16:53
Gilla 
För två år sedan drabbades jag av löparknä, dock en lindrigare variant. Inte så som man hört att vissa får hugg så att det är omöjligt att springa, utan mer en smygande smärta och stelhet. Gick till sjukgymnast och fick inlägg eftersom problemet lokaliserades till mina fötter (pronation och inåtrotation). Blev av med löparknät på kanske 3 veckor och har inte haft problem sedan dess.
Problemet kan absolut ligga i dina löparskor, men även ex svaghet i sätet, stelthet etc. Jag rekommenderar dig verkligen att gå till en sjukgymnast för att gå till botten av problemet, vilar du bara ut det är risken att det kommer tillbaka igen när du trappar upp. Byt ut löppassen till alternativform som fungerar - för mig funkade crosstrainer.
Min sjukgymnast rekommenderade inte den klassiska stretchövningen och foamrolling till en början, han menade på att detta kunde irritera området ytterligare. Fick rådet att vänta med stretch tills området inte var lika irriterat. Alltså först vila/alternativträning, sen stretch efter först någon/ett par veckor.
Lycka till!
1989 • Göteborg
#4
18 mars 2019 - 20:32 Redigerad 18 mars 2019 - 20:32
Gilla 
Den här övningen i kombination med foamroller och mycket stretching funkade för mig. Värt att testa men kanske inte hjälper dig! För min del satt mycket av problemet ointuitivt nog i höfterna. Numera gör jag daglig prehab för att hålla det borta.
http://www.fredrikzillen.se/bot-mot-loparkna/
1982 • Stockholm
#5
19 mars 2019 - 09:46
Gilla 
Tack för länken Viktor. Ibland är det svårt med stretchövningar men jag tycker ofta Fredrik Zillén gör dem enkla. Jag testade denna och hittade rätt omgående tack vare bra förklaring.

Jag är dock osäker på om det är löparknä jag har. Jag har sprungit och tränat relativt mycket i mina dagar, 200-250 timmar per år, snart tio år bakåt, har aldrig haft problem med löparknä. Men nu när jag började cykla mycket (6 pass/v) inför VR och ökade upp till omkring 350 träningstimmar så fick jag plötsligt en diffus känning runt knät. Jag har inte cyklat mycket tidigare ska tilläggas. Smärtan är mer ovanför/insidan av höger knä. Det ”knastrar” till lite när jag rör benet upp och ner.

Är det ett klassiskt löparknä jag har fått?

Kanske inte det bästa beslutet jag tagit, men i förrgår begav jag mig ut på 26 km löpning i 5”-tempo, smärtan ökade lite grann hela tiden. På slutet av löppasset var det verkligen ingen stor smärta, knät kändes lite svullet utan att det syntes.
1987 • Västerås
#6
19 mars 2019 - 12:34
Gilla 
Man kan få/förvärra löparknä även av cykling (speciellt om man inte har ställt in allt helt korrekt).

När jag hade löparknä skulle jag verkligen inte ha begett mig ut 26 km löpning, så det känns väldigt underligt att det skulle vara det.

Har du ökat löpmängden kraftigt?
Jag gick från 2 mil/vecka till "maratonsatsning" (långpass á 3 mil) vilket medförde problem relativt omgående.
1982 • Stockholm
#7
19 mars 2019 - 12:58
Gilla 
Tvärtom skulle jag säga. Jag har gått från ren löpning och marathonsatsningar till Klassiker-upplägg. Dvs rullskidor/löpning mellan sept-mars. Mars-jun cykling/simning och lite löpning. Juni-Sept löpning/simning.

Så det jag tror har hänt är att att jag gått från 1 cykelpass/v till 6 cykelpass/v på en racer som passar mig storleksmässigt men som jag inte gjort en bikefit på ännu. (Löjligt kostsamt i mina ögon). Så om skadan har uppkommit av accelerationen från 1 till 6 cykelpass/v, eller felaktigt inställd ska jag låta vara osagt. Men jag ställer in cykeln lite grann hela tiden för varje gång jag känner att något behöver justeras.

Det kanske inte är löparknä då, med tanke på att jag inte känner den smärta andra beskriver.
1983 • Borgstena
#8
19 mars 2019 - 14:52
Gilla 
Bild uppladdad av Mattias Skoog
Kolla denna länken:
http://www.kall3.se/2014/09/12/min-rutin-mot-loparkna/

Övning 1 hjälpte mig väldigt mycket i kombination med foamroller på hela utsidan av benet från knä upp till höften.
1982 • Stockholm
#9
19 mars 2019 - 15:25
1 Gilla 
Stort tack, ska testa den direkt. Körde 50 km cykling precis. Kändes ingenting vid första 10 km, men smärtan över knäskålen intensifierades vartefter. Fruktansvärt irriterande.
1966 • Västra Frölunda
#10
19 mars 2019 - 16:17
Gilla 
Nu är det rätt länge sedan jag cyklade vätternrundor men då hade jag ont i ena knät och sedan båda. Det hjälpte med neoprenskydd (dvs värme) på knäna. Ingen permanent bot men det gick att cykla utan problem. Andra råd som du kanske hört redan är att undvika höga växlar (trampa snabbt och lätt alltså) och att ta det försiktigt med den dragande rörelsen i trampet eftersom den är ovan i början.
1982 • Stockholm
#11
19 mars 2019 - 19:00
Gilla 
Tack Daniel för tipsen. Jag hade inte tidigare blivit tipsad om vare sig knäskydd/värmen eller om att man ska vara försiktig i det dragande partiet då man är mer ovan i de musklerna till en början.

Det känns som att den rörelsen är största riskmomentet med risk för skador, eftersom man går från att använda den väldigt lite, till att nyttja den väldigt intensivt. Efter lite googlande kan (med betoning på det sistnämnda) det vara Excessive Lateral Pressure Syndrome (ELPS).
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.