Löpning Tävlingar & Motionslopp 46 inlägg 7127 visningar

VM i gång..

1967 • Åhus
#1
5 oktober 2019 - 16:51
1 Gilla 
VM i gång 20 km avgjordes i natt..

En fjantig sport enligt Aftonbladet och många andra.

Ska medge att även jag funderat över denna gren.

Vinnaren snittade på 4,18 min/km...
Ett långsamt lopp enligt expertisen.
Normalt ligger de på under 4 min tempo..

Ehh... WTF.... milen på 40 minuter...

Helt plötsligt får man ju en annan bild av vad grabbarna presterar. Jag gör inte milen på 40 springandes.
Det krävs en rejäl insats för att klara dessa tider..

Vad är era tankar kring detta ?
< < < 1 2 3 > > >
1974 • Arvika
#2
5 oktober 2019 - 17:16
Gilla 
"Gång" är den tramsigaste och mest pinsamma ursäkt för sport som finns. Läste att det tydligen bara är Sverige i hela världen där gång inte hör till friidrottsförbundet. Gott så. Men nu kommer det väl att ändras, då en svensk sprang in en medalj på VM.
Någon annan beklagade sig över att det inte ens nämndes att samme svensk sprang milen på 38 minuter på finnkampen. Tacka fan för det, 38 minuter på milen är väl inget att skriva om?
Vem viskar högst? Viska inte för högt bara, för då blir det en annan sport...
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#3
5 oktober 2019 - 17:31
1 Gilla 
Även om jag inte är så insatt, så kräver väl reglerna i gång inte längre att minst en fot/sko alltid måste ha markkontakt vilket var ett av kriterierna för gång.

För 10-15 år sedan visade man under något eller några OS/VM slow motion-bilder som visade att ganska få verkligen gick utan i själva verket därför sprang eftersom markkontakt tydligt saknades ett visserligen mycket kort tag i varje stegcykel.
Domarna missade dock ofta detta eftersom ögat inte hinner med.

Sedan ändrades reglerna, men istället för att utnyttja mer teknik för kontroll av gångstilen, ändrades kriteriet m a p markkontakt och anpassades till det mänskliga ögat även formellt dvs det blev en fortsatt subjektiv bedömning av domare mer beroende av dessas ögon än verkligheten s a s.

Om detta helt stämmer m a p regler vet jag inte säkert, men det räcker för att t ex jag ska vara ointresserad av att se gångtävlingar i TV.
Det känns som att en framgångsfaktor i gång blir att kunna "springa" så fort som möjligt även om det för det mänskliga ögat samtidigt måste se ut som att man går om man inte ska bli diskad.

Men det är förstås skickligt ändå om man lyckas göra denna svåra avvägning så att det är duktiga idrottare som håller på och gör under 40 på milen t ex är det ingen tvekan om :-)
Anna-Karin D
1959 • Lund
#4
5 oktober 2019 - 19:42
Gilla 
Tävlingsgång är ett krångligt och svårbedömt sätt att ta sig fram snabbt på....men bortsett från det är jag imponerad av prestationen att kunna jobba med så hög ansträngningsgrad under lång tid under tuffa förhållanden (hög värme och luftfuktighet). Och grattis till Perseus!
Walker67
1947 • Växjö
#5
5 oktober 2019 - 22:38
4 Gilla 
# 5 Det är glädjande att du anstränger dig för att göra en korrekt bedömning av gång som sport i stället för som en del andra bara visa sin okunskap om sporten. Men det går inte att "springa" i gångsport, ty då ryker man direkt från banan. Gångsteget anläggs på ett annat sätt dvs man får inte böja benet och "kicka" ifrån som i löpning. Det är riktigt som du säger att domarna inte längre är lika hårda i markkontaktsregeln av den enkla anledningen att det inte blir mer gånglikt med 100 % markkontakt. (jfr handboll och golvkontakt)
För ett otränat öga kan det se ut som gångarna springer, men ju mer gång man ser, så vänjer man sig och lär sig uppskatta gången som sport.
Även om jag är utbildad domare kan det vara svårt att via TV-bilder göra en korrekt bedömning av gångarnas teknik, men alla tre medaljörerna uppvisade fin teknik enl min bedömning.
Ett stort grattis till Perseus, som krigade tappert och lyckades ta hem bronset ! :) Mycket glädjande för svensk gångsport och borde bana vägen för att gång blir en gren inom friidrotten.
Anna-Karin D
1959 • Lund
#6
6 oktober 2019 - 06:50
Gilla 
#6 Nej, jag anser inte att de springer. Inte alls. Det är ett svårbedömd sätt att ta sig fram på (kallas ju race walkingklassen, nåt annat än promenad), och och svårt att utföra på ett sätt som stämmer med de kriterier som finns.
Och det måste vara otroligt svårt att se, bedöma för en domare, i de hastigheterna och när de kommer i klunga. Nästan omöjligt att se allt? De sträckta knäna till exempel...? Antar att det är det som stör många, plus det faktum att det "ser konstigt ut"

Jag har lärt mig regelverket av eget intresse.

Jag vet också att det är svårt och kräver rejäl kondition och uthållighet (mental och fysisk)och bortsett från allt det andra fascinerar det mig med sådana idrotter.
Anna-Karin D
1959 • Lund
#7
6 oktober 2019 - 06:52
Gilla 
#6 "Race walk" ska det stå... Autokorrekt, sorry.. ??
1972 • Täby
#8
6 oktober 2019 - 08:45
Gilla 
Vad finns det för faktorer som gör att en person väljer att satsa på gång istället för tex löpning?
1974 • Arvika
#9
6 oktober 2019 - 10:09
1 Gilla 
#9 De har satsat på löpning, men var inte bra nog, så därför uppfanns sporten "gång". Det är samma sak med tresteg, någon som inte var bra nog i längdhopp, uppfann då tresteg.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#10
6 oktober 2019 - 11:57
Gilla 
#6

"Men det går inte att "springa" i gångsport, ty då ryker man direkt från banan."

Ja eftersom domarna PER DEFINITION i sporten nästan annars MÅSTE kunna se det om de är tillräckligt bra domare.

Men slow motion-bilder som jag hänvisade till gällde väl tävlingar där regeln om sträckning i knäleden fanns redan då.

Därför är min hypotes att om man studerade världseliten i gång och kunde observera varje löpare så skulle man kunna observera åtminstone några gångare som gick med 100 % markkontakt åtminstone under en viss mätperiod medan andra, kanske de flesta inte hade ständig markkontakt men ändå så liten tid svävande i luften att domarna accepterar det eftersom de inte ser bättre :-)

Jag tycker därför, om hypotesen ovan är korrekt,det vore bättre, som potentiell åskådare av VM/OS-tävlingar i gång på TV om man med högteknologis hjälp återinförde ett med mätinstrument observerbart krav på ständig markkontakt.

Annica Johansson
1973 • Stockaryd
#11
6 oktober 2019 - 12:09
9 Gilla 
Jag kan ingenting om gång och ännu mindre om tresteg men jag betvivlar att de uppfanns för att någon var dålig på något annat. Det är inte därför folk gör till synes märkliga saker. Ultradistanslöpning exv uppfanns inte för att någon var sopa på 100m sprint, kan jag nästan lova.

Alla utmaningar verkar komma från ett behov av att se om det går, helt enkelt. Folk gör det för att det går, och det behövs ingen bättre anledning än så.

Det blir självmål så det skramlar om det att försöka göra sig lustig på något man inte förstår, skämtet blir på den egna bekostnaden. Okunnighet är inte roligt, det är bara genant.

Dessutom, av det lilla jag begriper (tack vare SVT Sport) så var det länge sedan vi hade en riktigt bra gångare. Jag undrar vad det kan bero på? Mobbarmentaliteten i omgivningen kanske? Perseus Karlström måste ha ett psyke av stål som framhärdat, trots attityden som bland annat vädras här.
HCL
1966 • Landet
#12
6 oktober 2019 - 12:16
Gilla 
#9 För gång så vet jag inte om det gäller, känns som en väldigt speciell gren. Men inom löpning så är det väl ofta så att någon som är bra på en distans, men inte snabb nog går upp till en lite längre distans osv (400 till 800, 800 till 1500, 10 000 till Maraton). Då pratar vi om dom som tävlar på SM, VM, OS på elitnivå. Dom är med för att vinna och väljer den distans där dom har bäst chans...
1974 • Arvika
#13
6 oktober 2019 - 12:52
Gilla 
#12

"Ultradistanslöpning exv uppfanns inte för att någon var sopa på 100m sprint, kan jag nästan lova."

Nej, det tror inte jag heller, nu drog du det till sin spets lite väl va? Däremot tror jag att det var någon som inte riktigt räckte till på marathon, som kom på idén att tävla på längre sträckor.

"Dessutom, av det lilla jag begriper (tack vare SVT Sport) så var det länge sedan vi hade en riktigt bra gångare. Jag undrar vad det kan bero på?"

Ja du, vad kan det bero på... :-)

"Det blir självmål så det skramlar om det att försöka göra sig lustig på något man inte förstår, skämtet blir på den egna bekostnaden. Okunnighet är inte roligt, det är bara genant."

Nu har du bara bestämt dig för att jag inte förstår. Kritiserar man något, som nån inte gillar, då "förstår man inte". Jag har en kompis som sysslar med "gång" och han har förklarat vad som gäller. Jag har även klargjort för honom vad jag tycker om "gång". Men självklart unnar jag honom framgång, och självklart förstår jag att det ligger mycket träning bakom. Men nån gång är det inte tal om, iallafall inte hela tiden, det håller till och med min kompis "gångaren" med om.

Annica Johansson
1973 • Stockaryd
#14
6 oktober 2019 - 13:41
Gilla 
Jag tror du underskattar människans lust att testa vad som är möjligt, vad som ens är genomförbart. Världen är full av sporter som är märkliga för utomstående, jag hävdar fortfarande att ultra, marathonlöpning, gång eller vilken annan sport som helst finns för att någon undrade om det gick att genomföra. Om någon kan genomföra något kommer det alltid en messerschmidt som ska göra det bättre. Det är så tävlingar föds.

Det är skillnad på kritik och hån.

Du uppvisar inte någon förståelse som går att skönja, det är det jag går på. Din vän har säkert förklarat, men det låter som 'hört men ej förstått'.

Jag blev mäkta imponerad åtminstone, i den värmen och med den höga ansträngningsgraden gjorde han något som de flesta här inne inte skulle mäkta med i någon gångart. Det är bara att buga för det tycker jag, och respektera utövarna.
HCL
1966 • Landet
#15
6 oktober 2019 - 14:02
1 Gilla 
Lite intressanta detaljer kring ämnet:
Marathon t.ex. genomfördes första gången för att överlämna ett meddelande, och enligt legenden så gick det inte så bra för den förste löparen, han föll ned död efter han framfört "vi har vunnit". https://en.wikipedia.org/wiki/Marathon

Gång heter intressant nog Race walking på Engelska och har sin egen historia: https://en.wikipedia.org/wiki/Racewalking

Gillar speciellt delen runt pedestrianism: https://en.wikipedia.org/wiki/Pedestrianism
1974 • Arvika
#16
6 oktober 2019 - 14:08
Gilla 
#15

"Din vän har säkert förklarat, men det låter som 'hört men ej förstått'. "

Så är det också. Han har förklarat, men jag kan inte överhuvudtaget förstå hur man kan kalla det sport. Det är ingen tvekan om att de tränar mycket mer än de flesta människor, men det gör det inte mindre löjeväckande.
Hade trådstartaren skrivit att han bara ville ha positiva tankar kring "gång", så hade jag hållit mig härifrån, men nu valde jag att inte vara PK och skriva vad jag tycker. Så även du, och allt är frid och fröjd.

Annica Johansson
1973 • Stockaryd
#17
6 oktober 2019 - 14:28 Redigerad 6 oktober 2019 - 14:29
Gilla 
#17 Det är i alla fall gott att du är medveten om att du inte förstått, insikt är ett första steg till förändring :-)

Det är bara synd att du inte kan kritisera konstruktivt, utan väljer att håna. Det är förstås ditt val, det ger inte så väldigt mycket spännande diskussioner om gång däremot.

#16 Det var ju inte helt otippat att det var britterna som startade det hela! Nationen som också är skyldiga till golf, cricket, snooker och gud vet vad mer! De trassliga regelverkens högborg :-)

Intressant läsning, det tackar jag för! Kände faktiskt inte till termen pedestrianism alls, men visst borde väl Fotrally klassas som pedestrianism med andra ord?

Var det inte Spartathlon Pheidipides bör ha sprungit en gång i tiden, från Sparta till Athen (dvs betydligt mer än bara ett marathon)? Att en vältränad professionell budbärare skulle falla död ner efter att ha sprungit några mil eller 24, är jag skeptisk till. Men hopliter var tungt bepansrade, om stackarn dessutom måste släpa på harnesk, sköld och spjut kanske... Men nej, jag tror inte att han dog, det känns som en modern dramatisering :-)
1972 • Täby
#18
6 oktober 2019 - 16:20
Gilla 
Vill man ta sig fram så snabbt som möjligt springer man, det har människan sysslat med i alla tider. Tävling handlar om att vara snabbast och gång känns därav som en onaturlig gren. Dessutom undanskymd och ifrågasatt. Men den verkar leva kvar. Måste finnas något som drar..frågan är vad. Vill gärna förstå
1974 • Arvika
#19
6 oktober 2019 - 16:29
1 Gilla 
Åh, nog tycker jag att vi har en spännande diskussion. Ponera att jag inte skrivit mina inlägg, då hade alla varit glada och tyckt likadant och allt hade känts tryggt.
Om den med avvikande åsikter raljerar lite, då är det hån. Om den som följer strömmen raljerar lite, då är det en fyndig poäng. Nåja, jag har varit med i jogg länge nu, så det visste jag. Nån gång ibland är det dock kul att testa tesen.
1984 • Göteborg
#20
6 oktober 2019 - 18:19
Gilla 
Man skulle kunna dra en parallell till hästsporten, där galopp är den klart effektivaste gångarten att förflytta sig snabbt i, men ändå har vi också travsporten, och t o m passgång (inte i Sverige, men ändå), med fokus på fart, att vara snabbast, trots det ineffektiva i det.
Trav kan jag iofs tänka mig är logiskt om man kör med vagn, blir mindre hoppigt/skumpigt för vagnen, passgång däremot känns helt ologiskt, lite som vi ser på gång vs. löpning.
Jag skulle tro, men nu spekulerar jag bara, att det som tidigare nämnts ligger en utmaning i att klara av att utföra det. Men att det kanske uppstått för att man haft hästar som inte varit äss inom sina områden men visat lite mer "udda" talanger, och velat se hur de hävdar sig inom dom istället.
Har fått för mig att en del travhästägare låter hästarna gå monté (ryttare ist för vagn) också pga mindre konkurrens, men sen om det är dom som tänker så som blir mest framgångsrika vet jag inte.

Att det finns många olika klasser och lite udda grejer tycker jag bara är kul (och intressant), men det skadar nog inte heller att tänka till dels varför man själv gör det man gör, och dels varför sporten uppstått och vad den har för mål. Inte för att såga, utan för att som i passgångar-fallet t ex där man behöver special-selar på benen på hästarna för att hjälpa dom hålla gångarten, då kan man vara på väg att spåra ur...
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.