Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 776 visningar

Ljumskar

Norr
#1
9 oktober 2019 - 07:12 (Redigerad 9 oktober 2019 - 07:13)
Gilla 
Har haft känningar i ljumskarna senaste månaden. I början av ett pass ungefär första 3-4min så har det känts i höjd med byxlinningen både vänster/höger sida. Det är varje fotisättning som smärtar, jag har också känt av det då jag nyser. Igår var det samma visa men nu släppte det inte utan satt i hela passet. Idag Testade att spänna magen då jag sprang och det gjorde att smärtan minskade. känner jag även samma smärta då jag promenerar. Testa att stretcha igår men vet inte om det hjälper? Tar gärna emot tips av andra som haft samma problem.
Mikael Hedström
1969 • Hägersten
#2
9 oktober 2019 - 17:09
Gilla 
Vila är mitt råd och styrka för ljumskar och höfter, annars lätt att det sitter i som överansträngningsskada och då kan det ta tid att läka! Vet av egen erfarenhet!
1984 • Göteborg
#3
9 oktober 2019 - 22:58
Gilla 
Att det lindras när du spänner magen gör att det låter som en lättare sträckning eller överansträngning, troligen ingen fara, men man lär ju inte vilja anstränga det mer under tiden det gör ont. Nu har du ju kört på ganska länge med det, så risken är väl att man får kompensera med helvila. Hade det varit första gången man känner det eller om man vet att det är träningsvärk-översträngning det beror på (att man kan koppla det till ett extra tufft pass) så kanske man hade kunnat ta tillfället i akt att experimentera med att hitta en teknik där du inte känner av det, för att se om du hittar en mindre krävande teknik för muskeln som man har nytta av sen.

Kan det vara psoas du menar? https://naturalhealthcourses.com/wp-content/uploads/2016/06/SNHS-psoas-1.jpg
Norr
#4
10 oktober 2019 - 19:56
Gilla 
Mycket möjligt att det är psoas. Det var alltså då jag sprang och spände magen som det kändes bättre. Har sprungit 4-5mil i veckan de senaste åren och har inte kört något speciellt hårt pass på slutet. Däremot har jag varit lite förkyld, kab det ha med saken att göra? Nu till den omöjliga frågan, hur länge ska man vila?
1984 • Göteborg
#5
10 oktober 2019 - 21:35
Gilla 
Låter som det kan hänga ihop med svag ländrygg. Med svag menar jag inte nödvändigtvis svag överlag, men obalans i muskelstyrka.
När psoas blir överansträngd blir det som att den krampar ihop för att den fått avlasta en svaghet /obalans för länge, och är ofta relaterat till höfter/ländrygg. (Säger inte nödvändigtvis så mycket om hönan eller ägget, för man kan få problem med ländryggen och "sned höft" av överarbetad psoas-muskel)

Tänk inte stretcha eller vila överdrivet mycket, men tänk att du har en svaghet som behöver jobbas på, och den svagheten i sig är svår att träna under själva löpningen. Man kan förstås känna av och utvärdera löpstilen också, men oftast är det livet i övrigt som är boven.
Benböj och marklyft med skivstång (utan att överdriva vikt eller antal reps, sluta innan du är mör) kan vara bra övningar. Gärna även få med någon mer diagonal övning också.
1984 • Göteborg
#6
10 oktober 2019 - 21:41
Gilla 
Om du är sån som kör säng- eller soffvila vid förkylning kan det nog vara en bov i det hela, man har en tendens att bli stel och sned av att vila överdrivet mycket :p även så brukar småkrämpor visa sig om man plötsligt blir inaktiv.
Många kan nog få tänka lite i stil med rehab/prehab i övergången när man är lite piggare bara för att återgå till sitt normalläge om man varit väldigt stillasittande/-liggande i ett par dagar eller längre.
Norr
#7
11 oktober 2019 - 06:34
Gilla 
Tack för alla tips. Nej jag är ingen soffliggare då jag är förkyld. Jag brukar träna som vanligt men med lägre intensitet. Sitter hela dagarna på jobbet, ska försöka stå mer + träna styrka
1984 • Göteborg
#8
11 oktober 2019 - 10:53
Gilla 
Låter bra det, lycka till!
Ta´t lugnt bara, man har en tendens att glömma försiktiga ökningar när man gör det utanför löpningen, och att räkna ihop totala veckomängden. Står du en kvart per dag och styrketränar en timme i veckan blir ju det över 2 timmar + om man inte drar ner på löpningen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.