Löpning Träning 2 inlägg 1049 visningar

Fördel av stort genetiskt pulsspann?

1988 • Göteborg
#1
2 december 2019 - 07:33
Gilla 
Jag är kvinna, 31 år, ganska överviktig (BMI runt 35) och väldigt otränad (joggar sporadiskt med några veckors mellanrum). Men jag uppmätte idag manuellt min vilopuls till 56! Jag hamnar alltid runt eller under 60 då jag mäter, även på kvällen. Har även fått kommentarer från läkare att jag har ovanligt låg puls. (Blodtrycket är normalt) Och i motsats då har jag vad det verkar även ovanligt hög maxpuls. Enligt tabeller borde jag ligga runt 185, men jag har mätt värde över 200 ett flertal gång (dock ca ett år sen senast då jag faktiskt tog i på ett träningspass :( ... ) och 180 är en vanlig puls för mig att ha vid ex tusingar. Nu som otränad går pulsen upp fort till dessa områden även vid relativt lätt ansträngning, som att gå fort i uppförsbacke.

Förutom den pinsamt uppenbara bristen på träning i mitt liv just nu, kan man utläsa något annat ur det här? Finns det någon fördel rent fysiologiskt av att ha just ett stort spann i pulsen?
1987 • Västerås
#2
2 december 2019 - 08:21
Gilla 
Det är positivt, men man ska generellt mäta från typ gående till max och inte vilopuls till max. För om man mäter vilopuls missar man lite att hjärtat kan arbeta väldigt annorlunda vid vilopuls. Mäter man istället vid normal promenad får man ett ungefärligt utrymme för att öka intensiteten.

Men för att svara på din fråga så är det fördelaktigt, men viktigt att säkerställa så att det är den verkliga pulsen du mäter så att det inte bara handlar om mätfel ( t ex. genom pulsklocka eller liknande).
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.