Löpning Om jogg.se 11 inlägg 3977 visningar

Följa ett program eller springa snabbare?

1976 • Åkersberga
#1
2 januari 2020 - 20:40
Gilla 
Jag följer programmet Maraton 4 h. Alla pass, intervaller, distans och tempo, känns lite långsamma. Långpassen med inslag av tävlingsfart känns dock för snabba. Jag har anpassat passen och sprungit fortare, och långpassen långsammare, än vad programmet visar.

Min fråga: Ska jag fortsätta att följa programmet för att ev. bli snabbare på långpassen? Ska jag fortsätta att anpassa för att ev. bli snabbare på långpassen?

Tack på förhand!

1977 • Lövånger
#2
3 januari 2020 - 08:24
1 Gilla 
Varför inte träna för 3:45? Och inte titta på klockan när du är ute på långpass?
1954 • Falun
#3
3 januari 2020 - 10:50 Redigerad 3 januari 2020 - 10:51
1 Gilla 
Program på nätet är ju generella program som inte passar alla. Alla är ju olika: kön, ålder, träningsbakgrund, gener, med mera. Dessutom vet programmet inte om de som utnyttjar programmet är slitna just nu, sovit dåligt, rest mycket, mycket på jobbet...

Så därför bör man anpassa programmet så att det känns bra för en själv.
1967 • Torslanda
#4
3 januari 2020 - 11:11
4 Gilla 
Marathon på 4 timmar är en bra tid så härligt mål du har! I princip kan inte långpassen gå för långsamt. Syftet men dem är att vänja kroppen att vara ute länge, öva upp fett oxidering etc. etc. Tiden på fötterna ger mer än att hålla föreskriven tid. Ju närmare maran du kommer så kan det vara bra att lägga in något långpass med snabbare avslutning eller längre intervaller i marafart eller däromrking. Bry dig inte för mycket om farten på långpasset men se gärna till att det blir just långt. Inte superlångt i början men längre än distanspassen och sedan öka lite över tid. Ett par pass på 3-3,5 timme känns för mig riktigt skönt mentalt. Marafart tränar du mer på de andra passen. Om de känns för långsamma så kan du öka farten där. Marathon är ju i princip ett enda långt pass och de flesta av oss springer långsammare på andra halvan just för att Vi inte är tillräckligt tränade för att hålla farten hela vägen. Precis som leif säger så är det väldigt individuellt vad vi behöver och det kan inte programmen ta hänsyn till. Tänk mer ansträgning än fart. Om intervallerna känns lätta så är du troligen mer snabb än uthållig, vilket jag är med för övrigt. Förra året ökade jag farten på fartpassen och längden på långpassen men drog ner farten på dem och persade på alla distanser. Att slaviskt följa ett program var inte min grej men att få variationen från programmet och anpassa ansträningen från mina förutsättningar funkade så kanske testa lite? Öka farten på där det känns för lätt och strunta i farten på långpassen. Att bara komma ut på långpass ger oerhört mycket. Lägre fart gör att du troligen kan vara ute längre så det blir win win.
Erik Brandén
1972 • Öjersjö
#5
3 januari 2020 - 12:51
Gilla 
Jag följer 3.45-programmet och tycker också att en del av passen känns långsamma. Jag vilar dock i att vi är precis i början och Szalkai trycker ju mycket på att kontinuiteten är det viktiga och att inte dra på sig skador. Sneglar man framåt mot senare veckor har farten dragits upp.
Mr. B
1963 • Hemma
#6
3 januari 2020 - 13:33
1 Gilla 
Alla programmen på marathon.se går ut på att man skall bli mycket bättre under träningstiden. Ifall de pass du skall springa i april-maj känns rimliga redan nu, så kanske du skall välja ett hårdare program nu?

Det är rätt knepigt att bedöma sin form i december och "bestämma" hur bra man skall vara om ett halvår. Framför allt är det svårt att veta hur mycket träning som kroppen tål utan att gå sönder.

Å andra sidan brukar det bli rätt bra resultat för de löpare som verkligen klarar av att följa träningsprogrammen.
Erik Brandén
1972 • Öjersjö
#7
3 januari 2020 - 17:22
Gilla 
Tillägg till mitt inlägg #5 och även kommentar på #6:
Att jag valt att följa programmet är just för att känna mig trygg i att det skall kännas lugnt nu i början. Hade jag kört efter eget huvud hade det gått snabbare och längre men då vet jag också med mig att skada/sjukdom kommer.
För mig känns april/maj-passen hyfsat rimliga redan nu, men jag håller mig till planen enligt resonemanget ovan. Så får vi se vad det ger ??
Erik Brandén
1972 • Öjersjö
#8
3 januari 2020 - 17:22
Gilla 
?? = glad smiley :)
Hannes Svensson
1988 • Stockholm
#9
4 januari 2020 - 21:38
Gilla 
Följ mig på Stockholm Marathon så ordnar det sig. :D

/farthållare för sub-3.45.
1976 • Åkersberga
#10
5 januari 2020 - 14:58
Gilla 
Om det vore så enkelt...
Oldboy
1952 • Danderyd
#11
6 januari 2020 - 20:36
1 Gilla 
I Szalkais program går långpassen snabbare än vad som brukar rekommenderas, de har anpassats efter hur deltagarna i Team Stockholm Marathon (nu TSM running) har velat ha det och hur de lyckats på maran efter träningsperioden. Men det börjar bli etablerat att det verkligen ska gå lugnt på de flesta pass - distanspass såväl som de flesta långpass.
I gengäld bör det vara rejält ansträngande när man kört fartpass.
Så min rekommendation är i linje med övrigas: håll distansen på långpassen enligt programmet men låt det ta längre tid. Och försök hålla angiven fart på intervaller etc - är de för lätta så ta farten från nästa snabbare program. Eller anpassa efter eget huvud, det ska kännas att passen gör nytta. Ett pass som jag tror saknas är riktigt långa intervaller, typ tvåtusingar, lägg gärna till det, börja med 3x2000m med 1000m viljogg emellan. Småningom kan du öka till 4 eller 5 reps, eller t o m 6 om du känner dig stark en dag. Lycka till!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.