Löpning Träning 8 inlägg 3799 visningar

Varför är det så jobbigt när man är otränad?

MZW
#1
8 februari 2020 - 19:44
1 Gilla
Har idag varit ute på min första riktiga löprunda på väldigt väldigt länge. Spelat fotboll hela livet, men är avdankad och otränad sedan en lång tid tillbaka. Har mest kört lite styrka på gym och olika PW’s.

Hur som. Idag blev det ca 3-4 km, lagom tempo, en del gång också. Upplever under turen att man är lite ovan andningen och att det är svårt att hitta rätt tempo, men får samtidigt som ”ett tryck” över bröstet och väl hemma är det som att proppen går ut. Kan nästan känna yrsel, men inte så att hela rummet snurrar. Märks att man varit fysiskt aktiverad, helt enkelt.

Har dock inte ont eller någon typ av smärta, utan är mest som att det kan kännas tungandat eller allmänt ansträngande.

Är man helt enkelt för otränad med total brist på kondition eller kan det vara något annat? Tycker att man ofta hör otränade människor säga samma sak. Precis som att man kan uppleva illamående.

Har kollat upp hjärtat genom åren av olika anledningar, men var ett tag sedan nu. Bör man vara orolig? Tänker annars att det kan bero på att blodtrycket svajar? Eller att man ”spänner sig” och hamnar fel i andningen?

Ni med koll får gärna komma med en input!
1984 • Göteborg
#2
8 februari 2020 kl 23:57 Redigerad 9 februari 2020 kl 00:09
1 Gilla
Bry dig inte om hur det känns första passet, isåfall som en ursäkt under passet att ta det extra lugnt för det ger ju träning ändå (brukar man märka när träningsvärken sätter in). Man är ju ovan, även om man pysslat med annan träning.
Har lindrig ansträngningsastma och brukar ofta ha lite problem med halsen i allmänhet, men även om det gör att man känner sig extra jättetungandad när man ska sätta igång så man bokstavligt talat kan vara spyfärdig när man är ur kondis eller det är kallt ute så blir det ju bättre av att aktivera luftvägarna. Vet jag med mig att det är något man inte kan påverka som orsakar det brukar jag sänka intensiteten tills man kommer in i andra andningen efter 2-3km (kan vara kortare också beroende på hur man värmer upp) och sen inte överdriva utan öka lite i taget. Inte fullt ös medvetslös utan isåfall kortare intervaller i den fart man tänkt t ex.
Det där trycket upplever man nog oftast när man kör för högt utifrån vad ens syreupptag behärskar, men ingen anledning att tokplåga sig när det blir bättre ganska snabbt, men det underlättar om man kör som omvända intervaller där man får hämta andan emellan. (Oftast om det blir så första passet har man nog bara överskattat dagsformen, kör på den fart man tror man pallar i 4km bara för att upptäcka att det gjorde man inte.)
Oftast är ens olika delar av fysiken inte i fas, särskilt om man har tränat på andra sätt innan men inte just löpning, och ofta tar det då olika lång tid för olika delar att anpassa sig. Så för vissa kanske musklerna säger stopp först vid första passet, för andra andningen, en tredje kanske t o m får värk någonstans osv. Men man får ju hålla sig lite under den sämst anpassade delen för att det ska funka.
1978 • HÄRRYDA
#3
9 februari 2020 kl 10:31
3 Gilla
jag tycker att du borde satsa på dagliga promenader på max 30min per dag i några veckor (4-6v).På så vis får du igång en grundkondis och kan öka på med att springa kortare partier när det känns bättre...
Mr. B
1963 • Hemma
#4
9 februari 2020 kl 12:26 Redigerad 9 februari 2020 kl 12:26
3 Gilla
Fysiskt: Därför att en kropp som är "avdankad och otränad sedan en lång tid tillbaka! har MYCKET sämre kondition och styrka än en vältränad kropp.
Psykiskt: Därför att du kommer ihåg hur bra du var tidigare.

Själv är jag otränad sedan en relativt kort tid tillbaka, och märker försämringen tydligt, både fysiskt och psykiskt.
1980 • NEW YORK CITY
#5
10 februari 2020 kl 09:08
Gilla
Companies offering Nursing Research Paper Writing Services should help students perform well by delivering papers prior to deadline as early delivery of Custom Nursing Research Papers and Nursing Term Paper Writing Services is very important. https://www.meldaresearch.com/information-technology-papers/
Walker67
1947 • Växjö
#6
10 februari 2020 kl 12:12
2 Gilla
Svaret är enkelt; för att du är otränad. Nej, men skämt åsido så i ditt fall beror det på att du har ett högre löptempo i kroppen från fotbollstiden som inte din syreupptagning matchar, lägg därtill att du är "ringrostig" Förslaget om 4-6 veckors gåträning är mycket bra för att få igång muskler och leder och det minskar risken för skador, när du startar upp löpträningen.
Steg 1 är alltså få igång rörelseapparaten och steg 2 förbättra flåset. Lycka till !
1974 • Växjö
#7
10 februari 2020 kl 14:15
Gilla
Jag ser samma sak inom simning. Folk kommer till mig och vill börja simma igen efter 5-10 år uppehåll. De säg att de köra regelbundet viktträning, har cyklat eller sprungit en del under tiden, men har inte simmat. Många simma en gång och sedan kom inte tillbaka. Inte för att simning var inte rolig, utan de hade svårt att släppa hur bra de var för 5-10 år sedan och tror inte det kommer att gå.

Nu när folk kommer till oss berätta jag att det är helt ok om de vill börja med att bara simma 30 minuter, för att sen öka till 45-60-75 och till slut 90 minuter som vi brukar simma.

så jag hålla med ovan inlägg som tycker det är viktig att få igång rörelse sikte på 30 minuter och bygga upp både fart, distans och tid du springa i en takt som fungera för din kropp.


John Manvik
1951 • Larvik
#8
10 februari 2020 kl 17:39
Gilla
Gode innspill her som er verdt å merke seg. Mine tanker på dette er at du opplever et blodtrykksfall etter løpingen eller som du selv sier: et svaiande blodtrykk. Hvorfor det er slik vet jeg ikke..mat..drikke ...anstrengelsen i seg selv...
Dette tror jeg vil gå over etterhvert, men vil kanskje dukke opp periodisk.
Forslår det samme som #3..så over i løping/gange med økende løping etterhvert. Finnes program som du kan søke opp. Ta deg god tid,så kroppen adapterer godt til økende anstrengelser...


Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.