Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 2327 visningar

Höft/höftböjare/rumpa

1979 • Göteborg
#1
19 augusti 2020 - 14:08 (Redigerad 19 augusti 2020 - 14:09)
Gilla 
Hej,

Jag har sedan drygt halvår problem med höft/höftböjare/rumpa på min vänster sida.

Kollar även av med expertisen här på jogg!

Vilka är problemen? stel/stramande höftböjare vänster sida, ont i rumpan (även vänster sida) i synnerhet under/efter löpning, samt efter långt stillasittande.

Om jag ståendes lutar överkroppen åt först vänster, sedan höger sida (med armar sträckt nedåt) stramar det betydligt mer på vänster än höger sida höft.

Har besökt fysioterapeut som upplever att jag har en snedvriden höft. Detta kan tydligen ge ett funktionellt kortare vänsterben..

Fått en stretchövning där jag stretchar vänster höftböjare dynamiskt, masserar vänster del av rumpa med boll, samt stärker med bla höftlyft och musslan.

Det har blivit litet bättre, men fortfarande känns höften något skev...

Igår fick jag av massören en rejäl omgång knådning runt höften, och det kändes bättre /rörligare efteråt.

Någon här som har tips hur gå vidare?

Tacksam för tips!

MVH Johan
1988 • Stenungsund
#2
19 augusti 2020 - 14:43
Gilla 
Bild uppladdad av Thomas Abrahamsson
Jag hade problem med höger rumpa i höstas och fick problem med ljumske/höftböjaren i år, troligtvis eskalerades det pga dåligt grepp (teknik) på längdskidor. Kan peka på många potentiella anledningar men bla dålig aktivering av rumpan, troligt pga tidigare skadan.
Rumpan va mycket mussla, utfall, höftjuck, draken.
Höftböjaren har varit sjukt seg att bli av med. Testade laser (helt bortkastat), bytte tillslut FT och den nya hittade övningar som verkligen funkade. Men det va mer fokus på ljumske först hos FT1 och senare mot höftböjaren hos FT2. Övningar som funkade för ljumsken:
1: Utfall framåt, skridskohopp, gummibandsövningar x2 (Se bild), (ljumskmaskin, men vi tog bort den nästan direkt då den inte tog "rätt")
2: Utfall kliv upp på bänk med sträck, rotation underben med gummiband (samma som tidigare), rakt ben fram/bak i kabelmaskin, enbenshopp med sträck.
1988 • Stenungsund
#3
19 augusti 2020 - 14:44
1 Gilla 
Bild uppladdad av Thomas Abrahamsson
Behöver ju absolut inte vara samma för dig. Detta är bara vad som fick mig på rätt väg. Började även massera en hel del med massagepistolen på höftböjaren. I början gjorde det helt sjukt ont men blev bättre och bättre 👍
1979 • Göteborg
#4
19 augusti 2020 - 15:28
Gilla 
Tack Thomas för tydliga tips!

I mitt fall har det säkert också till viss del med svag höftmuskulatur att göra.

Ska besöka FT (samma) inom kort igen, men funderar att även kolla med naprapat/kiropraktor.

Ja, svårt att komma åt med självmassage av höftböjaren... men pickadollen kanske funkar!
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#5
19 augusti 2020 - 17:31
Svar på inlägg #4
Gilla 
"... men funderar att även kolla med naprapat/kiropraktor."

Om den "snedvridna" höften primärt skulle bero på en låsning i sacro-iliacaleden vilken inte är ovanlig bland långlöpare, så kan det krävas att den av en kunnig terapeut manipuleras tillbaka till normalt läge och (som vanligt mycket begränsad) rörlighet.

Sedan kan det även krävas övningar och stretching som normaliserar i övrigt för ibland får man annars återfall (eller ändå). Så det kan krävas ett helhetsperspektiv från den/de som behandlar.
1991 • Norrköping
#6
20 augusti 2020 - 10:21
Gilla 
Snor tråden: jag har också problem med stelhet i höften. Jag kan lätt forma ett L genom att sitta med benen i 90 grader och sedan lägga höger fot på vänster knä. Att göra det motsatta är ofantligt mycket svårare. Jag är alltså väldigt stel i vänster höft. Jag kör stretchar för det där man hamnar i den där L-positionen men det går inte direkt snabbt framåt progressionsmässigt. Några tips?
Fredrik N
1964 • Enskede
#7
21 augusti 2020 - 11:22
Gilla 
Det kan vara värt att kolla om ischiasnerven är irriterad, vilket kan ge de symptom som beskrivs.
1991 • Norrköping
#8
28 augusti 2020 - 11:11
Gilla 
Nu kanske jag jinxar detta men min höft känns markant bättre idag. Stelheten vandrar lite mellan röv, utsida höft och ljumskar. På ett ungefär. Det jag gjorde var att sluta stretcha för att öka rörligheten i vänsterhöften. Istället lade jag in musslan och höftlyft. Stretcharna för höften kändes aldrig bra och medförde under stretchen smärta på andra ställen än höften.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.