Löpning Kläder, Skor & Prylar 22 inlägg 2493 visningar

Pulsmätning

Morgan Enqvist
1973 • Umeå
#1
20 november 2020 - 20:48
1 Gilla 
Hej på er
Mitt allra första inlägg, så jag vet inte ens om jag om jag lägger detta i rätt kategori.
Började i somras att försöka börja springa av personliga skäl, köpte dessutom en FR245 för att kanske försöka köpa mig lycka.
Löpningen har gått bra och jag håller i den än trots norrländskt mörker.
Men den här klockan... använder den mest för distans och tid, men självklart sitter jag och tittar på data efter passen.
Har också förstått att handledspuls kan man inte riktigt lita på, men jag upplever ändå att den har liksom följt ett mönster åtminstone utifrån upplevd ansträngning.
Idag drog jag ju på nyfrusen snö/is i nya dubbskor, först försiktigt men märkte efterhand att dom funkar ju... det här är roligt, jag kan springa på och höll nog ett för mig ganska högt tempo, dock inget rekord, vare sig i tid sträcka eller hastighet. Allt känns bra.
När jag kommer hem så har klockan registrerat en maxpuls på nära 20 slag mer än sen jag köpte den och legat konstant högt, medelpulsen betydligt högre än vanligt.
Det är absolut inte mitt jobbigaste pass jag genomfört.
Dock är det nog nästan första gången jag sprungit i minusgrader.
Annars är allt lika, förutom skorna då, men samma kläder, åtdraget armband och inga underställ i kläm.
Kan minusgraderna spela klockan ett spratt, eller har jag bara råkat ut för ”handledspuls funkar inte”, den som jag ändå upplevt har visat på ett rättvist mönster om än inte helt korrekt.
< < < 1 2 > > >
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#2
20 november 2020 - 22:19
1 Gilla 
Jag har aldrig fått vettiga värden på handleden, använder alltid pulsband.
Har testat Garmin Fenix 5 och Polar Vantage M, lika kassa värden på bägge klockorna.
1954 • Falun
#3
20 november 2020 - 22:25
1 Gilla 
Ibland har jag vettiga värden men ibland inte. Så numera kör jag nästan aldrig med mätning från handleden. Oavsett märke på klockan.
Jan
1965 • Vintergatan
#4
21 november 2020 - 06:43
1 Gilla 
Visst kan man luras till att det ser bra ut periodvis. Har du möjlighet att låna ett pulsband för att logga och jämföra så vet du.

Har TomTom och några Garmin, inga funkar på min handleder och det blir sämre mot kallare ute. Bättre på höger handled sommartid, men likväl oanvändbart för mig. Tittar man i studier så är alltid handledspuls sämre, även om det inte är lika katastrofalt som mina handleder.
Nu saknas funktionen på 245, men vill man använda Garmins mjölksyratröskel så kräver de pulsband.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#5
21 november 2020 - 09:13 Redigerad 21 november 2020 - 09:22
3 Gilla 
Hej, umebo i exil här, vad nu det har med saken att göra... ;)
Inte som mening att märka ord, men du skriver att "maxpuls" var 20 slag högre.
Begreppet *maxpuls* är ju vad ditt hjärta maximalt klarar som frekvens, och behöver motsvarande ett maxpulstest. Detta värde är individuellt, beror på bl a kön och ålder, och sjunker med något slag per år. (Klockor kör inbyggda formler, som ger hyfsad uppskattning men kan ändå ha en rätt stor felmarginal, om den sanna maxpulsen *verkligen* är viktig för ens träning. Det är den kanske inte för så många av oss, men svårt att träna i t ex pulszoner om man inte vet var de ska ligga, ju.)
Vad klockorna och tillhörande statistik rapporterar från ett pass, är *maximal puls under passet*, dvs bara "högsta värdet under passet".

Högsta puls och medelpuls under ett pass visar på din status, kanske var det lite extra ansträngning att driva fram dig i snöslask och med dubbskor, och med ett bra tempo, även om du inte kände det? Kanske var du lite trött och sliten just då? Håller på att bli förkyld, etc. Jag tror inte minusgraderna i sig påverkar klockan, hm, men du menar om minusgraderna påverkar kroppen där klockan mäter? Det har jag inte funderat på, och inte läst något om vad jag minns, att optisk mätning påverkas av kallare kropp/omgivning.

Har du sprungit samma runda tidigare? Kolla om du reggat här på Jogg, eller via Garmins sida, om du kan lägga rundorna ovanpå varandra och jämföra olika kurvor, inklusive pulsen.

Men visst är det intressant att kika på lite data kring sin träning! Och bra att du inte viker ner dig för väder och årstider, många fördelar med uteträning! Skönt att vädra ur kroppen, och kanske blir pannbenet lite tjockare när man inte tillåter sig att vara alltför bekväm!

Jag har en FR735 XT och kör alltid med pulsband, efter jag hade gjort jämförelser med handledspulsen. Efter tips här på Jogg, kan nog ha varit kring #4:s tidigare trådar/svar plus några andras, så laddade jag hem en Garmin-app till klockan, Auxillary Heart Rate, som kan visa och regga puls från optiska sensorn och pulsbandet samtidigt. Case closed, för min del... för min klockmodell. Optiska skilde 20-30 slag ibland, och trög vid ändringar i tempo eller belastning.

Nu är jag bara en medioker motionslöpare, men gillar prylar, och då ska det vara prylar som funkar, såklart!
Hans Westerback
1958 • Lidingö
#6
21 november 2020 - 11:47
Svar på inlägg #5
1 Gilla 
Ang optisk vs pulsband så upplevde jag samma sak med min gamla 935, men nu med 945 visar dom väldigt lika värden, så pass bra att jag nmer slutat använda pulsband helt. Kan ju mycket väl vara så att den gamla sanningen att optisk mätning är dålig inte gäller för evigt, den teknologin utvecklas ju förstås också!
1954 • Falun
#7
21 november 2020 - 14:31
Gilla 
#6 visserligen utvecklas teknologin men det är stora skillnader individuellt. En del får bra mätning med samma klocka som inte alls fungerar på andra.

Till det ska sägas att jag får mycket bra matning optiskt med Polar OH1. Skillnaden då är att den sitter på överarmen och inte på handleden. På handleden spelar det ingen roll om jag försöker dra åt bandet rejält eller sätta klockan så högt upp på armen som möjligt. På distanspass har det fungerat nästan godkänt men aldrig på långpass eller intervaller.
Jan
1965 • Vintergatan
#8
22 november 2020 - 07:01
Svar på inlägg #5
1 Gilla 
Monica, jag tror de tunnare blodkärlen i handlederna drar ihop sig mer när det blir kallt och därigenom ger sämre mätning.

Tror du menar följande tråd? Här inlägget där jag sprang med fyra klockor, varav den ena var VA4 med Garmins senaste sensor: https://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?post=552045
OH1 funkar kanon på överarm, men även den sämre på handled för mig. Provade det i #41 i den tråden, har man inget bättre för sig så... :)
Monica Carlsson
1971 • Partille
#9
22 november 2020 - 08:38 Redigerad 22 november 2020 - 09:01
Svar på inlägg #8
1 Gilla 
Bild uppladdad av Monica Carlsson
En bra och omfattande jämförelse i din tråd Jan!
Men även ännu tidigare testade jag Garmin-appen, verkar ha varit från #166 härifrån för min del: https://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=50871&sida=9

Hittade en gammal bild, grå kurva är den optiska, röd pulsbältet.
Absolut att de följer varandra, men den optiska är trögare att anpassa sig. Här är det bara en ganska platt asfaltsrunda i tantfart, ingen uppvärmning innan vilket syns i starten, inga särskilda backar eller andra tempoväxlingar, ändå skiljer det rätt mycket upp/ner på kurvorna.

1974 • Mölndal
#10
22 november 2020 - 09:27
1 Gilla 
Bild uppladdad av Mikael Lipschütz
Sprang relativt lugnt igår på en i princip helt platt sträcka. Då väljer Garmin att registrera en ny maxpuls på 193 och 163 i medelpuls. Jösses. Hade låg ansträngning under passet. Regnade en del om det nubskulle ha påverkat mätningen på nåt sätt?
1974 • Mölndal
#11
22 november 2020 - 09:36
Gilla 
Bild uppladdad av Mikael Lipschütz
Annars brukar ett ganska ordinärt pasd se ut så här med handledsmätning. Kanske fel åt andra hållet? Men ett gsndka typisk distanspass
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#12
26 november 2020 - 13:24
Gilla 
Jag råkade fästa Polar M430 ovanpå tunn tröjärm härom dagen och pulsvärdet snittade inom 141-149 varje kilometer trots att den i verkligheten ligger under 120 i samma tempo. Men utan något mellanlager fungerar den hyfsat om den inte sitter för löst.
1979 • Stockholm
#13
26 november 2020 - 23:20
Gilla 
Hej på er! Har en gammal Tomtom med optisk mätning på handleden. Blir lite förvånad över att ”alla” säger att det är så kasst med handledsmätning.

Upplever den som väldigt stabil i mätningen i både vilopuls och hårt arbete. Dock laggar den lite så kurvan släpar men det har ingen betydelse för min del. Inte så att jag har gjort någon vetenskaplig jämförelse men jag får alltid rimliga värden i spannet 48-193 typ.
Jan
1965 • Vintergatan
#14
28 november 2020 - 09:05 Redigerad 28 november 2020 - 09:05
Svar på inlägg #10
1 Gilla 
Regn och blåst kan kyla ner mig duktigt. Såg ofta medelpuls mellan 160-180 via handledspuls på lugna pass, där jag normalt ligger på ca 130. Över 170 är all in för mig och då är det inte mysigt längre. ;)

Garmin själva uppger kyla i kombination med tunna kärl i handleden, som en vanligt förekommande felkälla.

Erik (#13), alla säger inte det, det kan vara dugligt för många.
Om jag har en medelpuls med TomTom på 180-190 och max på 241 på lugna pass, så har jag ingen glädje av den.
Tittar man på dem som har bra värden via handled (avser studier) så är det ändå så att ett pulsband alltid är bättre.
1954 • Falun
#15
28 november 2020 - 09:18
Svar på inlägg #14
Gilla 
Precis så är det, pulsmätning i handleden fungerar tillfredsställande för en hel del. Samtidigt är det många med mig som den inte alls är att lita på, oavsett klockmärke.
HCL
1966 • Landet
#16
28 november 2020 - 10:52
Gilla 
Jag tillhör dom som nästan alltid får vettiga värden med pulsmätning på handled, i början var det dock lite si och så. Sedan jag började göra följande så har det fungerat bättre:

- Sett till så klockan sitter tajt men bekvämt (den bör inte röra på sig när man springer)
- Inte vifta med armen som klockan sitter på, rätta till mössan osv gör jag med andra armen
- Vänta tills ikonen Heart rate status lyser fast innan jag startar, detta var något jag missat tills alldeles nyligen, det var en felkälla för mig
- Inte låta klockan sätta maxpuls automatiskt, det kommer något pass som blir fel, en spik i kurvan
- När det är kyligt så drar jag bara upp löpjackan över klockan, så den går lite över vanten, varmt och skönt ,och så tittar jag någon gång då och då på klockan för att stämma av

1974 • Stockholm
#17
28 november 2020 - 12:33
Gilla 
Bild uppladdad av Olof
Ibland funkar handledsmätningen, ibland inte. Bjuder på gårdagens värden :D
Jan
1965 • Vintergatan
#18
29 november 2020 - 05:41
Svar på inlägg #17
2 Gilla 
Häpp, där rymde alla dyra licenser till skogs. :)
Det bästa av allt är att man inte behöver dem, kroppen är redan utrustad med det bästa instrumentet någonsin; känsla.

Men om man tycker det är roligt; följer själv Firstbeats och Garmins råd, använder pulsband samt funktionen för mjölksyratröskel, låter klockan justera zoner och maxpuls. Då har jag åtminstone sett till att det jag betalat för kan producera så vettiga siffror som möjligt i Connect.

Varför är de inte tydligare med ovanstående? Misstänker att det går lättare att sälja klockan först, sedan får folk komplettera med pulsband när de inser att de råkat ut för en gammal gyllene regel; skit in ger skit ut. :)
1969 • Lycksele
#19
29 november 2020 - 15:12
2 Gilla 
Bild uppladdad av Nicklas Eriksson
Tack Monica för tipset om appen till klockan så jag kan logga både handled och pulsbälte sammtidigt.

Det verkar skilja ganska mycket från person till person hur bra handledspulsen fungerar. Jag kör alltid på gymmet när jag kör där med ett polarbälte kompatibelt med löpbandet och crosstrainern och mäter pulsen på handleden för logg och i displayen på bandet får pulsbältet. Vid löpning har jag upplevt att handledspulsen fungerar otroligt bra för mig men crosstrainer funkar den inte alls, där visar handledspulsen stadigt 40-45 slag för lite. Spinning

Jag testade idag en timmes löpning där jag körde 40min i lämplig långpass fart och sen fartökningar upp till 3:30 fart för att se om den skulle hänga med och jag måste säga att handlledspulsen gjorde riktigt bra ifrån sig. klockan i fallet är en forerunenr 935 men min gamla 235 var likadan.

Det röda i bilden är handleden och grå pulsbälte.

Tydligen är man en av de lyckligt lottade att den fungerar bra.
1965 • Täby
#20
29 november 2020 - 19:35
1 Gilla 
Jag tror att det är lotteri med handledsmätning, helt enkelt.

Jag köpte en Scoche (troligen fel stavning) som var väldigt tidigt ute med detta. Fick den inte att fungera, hur jag än gjorde. Mätte hur konstigt som helst - helt ute och cyklade. Reklamerade och fick en ny, samma sak. Mätte på olika ställen, med och utan hår mellan(!). Tror jag nu har två såna liggande i nån låda...

Min Garmin däremot känns bergsäker, men som andra säger med viss släpning. Hur vet jag det? Jag brukar kunna gissa pulsen, och träffar ofta väldigt nära. Dvs inga överraskningar vare sig när man tittar medan man springer eller efteråt. (Varvid man kan fråga sig varför man mäter pulsen i första läget ;-) .)

Det som var trist med pulsbandet var att så ofta flipprade och drog iväg. Typ 220 i puls på vanligt distanspass (där jag ska ligga runt 150). Gah, vad jag höll på. Blågel, tvätta, skrubba, kläder?, polars band ist för Garmins etc. Sånt slipper iaf jag helt med optisk mätning.

< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.