Få upp konditionen? - Löpning
Löpning Träning 6 inlägg 1830 visningar

Få upp konditionen?

Hobbylöparn
Östermalms IP
#1
20 maj 2021 - 07:55
Gilla 
Jag tycker inte jag kommit tillbaks helt efter ett år av hemmasittande. Även om löpningen rullar på ok och jag nu är uppe i alla fall ca 40 km i veckan, så känner jag mig litet flåsig. Jag tror det beror på dålig kondis helt enkelt.Och att mellanmjölkspassen inte ger så mkt.

Så min fråga är, vilket är det bästa sättet att träna upp kondisen:
1. Backträning?
2. Intervaller?
3 Annat?

Jag anar att långpass inte tränar upp konditionen utan snarare uthålligheten. Det är alltså cardiopass jag är ute efter.

And go! :-)
1967 • www.sapiens.se
#2
20 maj 2021 - 08:15
3 Gilla 
Då svarar jag på det bästa sättet: Det som blir av när det gäller flåshöjande aktiviteter.

För det bästa har ju en del att göra med vad du vill ha ut av träningen också och i relation till skaderisk och om det är på lång eller kort sikt.

Personligen lider jag av att mina rutiner att springa till och från jobbet i mångt och mycket ersatts av att jobba 1½ timme mer varje dag. Jag tänker att jag borde vilja vara i hygglig form i slutet av oktober (Frankfurt maraton) och kör än så länge intervallerna på cykeln och lökar lite mer på löpningen för att bygga upp tåligheten för högre intensitet efter sommaren.

Dina alternativ med backträning och intervaller är absolut bra flåshöjare men underskatta inte snabbdistansen, ett jädra kinderägg till pass!
1957 • Torsby
#3
21 maj 2021 - 08:58
4 Gilla 
Det är ju så att all löpning i ökande mängd ger effekt på sikt. Men backträning är mycket bra för att driva upp sitt steg och flåshöjning. Många varianter finns förstås och bara fantasin begränsar. Ett tips är att löpa 30 - 40 sek i en flack backe med hård insats, jogga ner, vänd upp och på igen. Antal? Pröva dig fram och öka på eftersom. Lägg in sprintbackar (ganska brant) över 10 - 15 sek i samband med vanliga distanspass. Du kan också inkludera stegringslopp ihop med dessa. Diagonaler över en fotbollsplan och jogg på kortsidan är en tips här. Träningen behöver inte vara så uppmätt och perfekt, effekten kommer ofta lika bra ändå. Och trivseln med träningen tycker jag betyder mer och mer. Mitt tips är att träna okomplicerat, så kommer du att bli i fin form.
Jonas Henriksson
1975 • Undersåker
#4
21 maj 2021 - 10:22
2 Gilla 
Kanske inte svaret på din fråga men när jag känner något slags ”status quo” i löpningen,mentalt eller fysiskt så brukar jag köra lite extra alternativ träning. Mtb,myrlöpning,skidgång i backe eller elghufs. Träningsformer som ger bra puls och som inte sliter.
Då kommer (oftast) glädjen o glöden tillbaka och jag känner att man kan få ut mer av de rena löppassen.
1961 • Oskarshamn
#5
21 maj 2021 - 18:01
Gilla 
Jag håller med alla ovanstående talare 🙂 Det viktigaste är att träningen är kul (varierad?) för då blir den av och konditionen förbättras. Eftersom jag trivs med att lufsa sakta och länge har det blivit många sådana pass i vinter. Döm om min förvåning när det faktiskt har känts riktigt lätt nu framåt vårkanten. Kondisen är i alla fall bättre än i höstas.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#6
21 maj 2021 - 20:08
1 Gilla 
Tack för all inspel.

Problemet är inte att träningen inte blir av, utan att den har känts för mesig.

Men redan nu har jag börjat trycka på litet på veckorundorna vilket förhoppningsvis ger resultat så småningom.

Ibland springer jag i grupp på helger, vilket är väldigt socialt, trevligt och bra. Men i ärlighetens namn vet jag inte om det ger så mycket att lufsa fram i 6:30 tempo och gå i alla uppförsbackar.

Svårt med löpning; Å ena sidan är det en enstöringssport. Å andra sidan om man vill springa flera blir det sällan i "rätt" tempo för en själv.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.