Löpning Träning 8 inlägg 1511 visningar

Maxpuls vid lätt jogg

1992 • Stockholm
#1
20 juni 2021 - 23:16
Gilla 
Bild uppladdad av Kerstin
Hej.
Jag är 29 år, har tränat hela livet, kör idag crossfit 5 gånger i veckan, så jag betraktar mig ändå som vältränad. 158 cm och 52 kg.
Mitt stora problem har alltid varit löpning. Jag har aldrig sprungit över 10 km och kämpar för fullt för att överleva 5 km. Vid lätt jogg 4 km får jag alltså en puls på snitt 187 och högst 201. Så här har det varit så länge jag kan minnas, och därav har jag aldrig tyckt det varit kul att springa. Jag har dock en dröm om att komma över detta ”hinder” och bli bra på att springa då hela min familj älskar det och har lätt för det. Men vad är det som gör att jag får så hög puls? Jag har inte samma problem vid crossfit.
Jag har fått medicin utskrivet för ansträngningsastma men den påverkar ju inte min puls. Utöver det är jag fullt frisk.

Jag har provat olika pulssensorer så det är inte klockan som visar fel. Och framförallt så känner jag det i hela kroppen att pulsen är i taket.

Jag postar pulskurva från kvällens korta joggtur på 4 km.

Har ni tankar eller tips är jag oerhört tacksam för det!
1977 • Sala
#2
21 juni 2021 - 15:38
1 Gilla 
Prova att springa långsammare och försök hitta ett tempo med lägre puls.
Magnus
Stockholm
#3
21 juni 2021 - 17:52 Redigerad 21 juni 2021 - 17:53
1 Gilla 
Arbetspulsen sjunker normalt sett med högre löpmängd och frekvens; hur ofta du springer och total löpmängd per vecka är en faktor. När jag började i princip otränad låg jag på 165 i medel, efter några månader med regelbunden träning var det nere i 145.

Maxpulsen kan ju variera mellan 150 och 220, så det är inga onormala värden du har skulle jag säga.
#4
21 juni 2021 - 19:58
5 Gilla 
"Lätt jogg" är såklart relativt, men har du problem att komma upp i 5 km tycker jag det låter väldigt snabbt att snitta på 5:44 min/km. Tror ditt "problem" är att du springer för snabbt. Hade varit intressant att testa följande:
1. Spring i ett tempo och hitta en pulsnivå där du fortfarande kan prata och föra en konversation utan att det är ansträngande med andningen. Alternativt där du kan andas med näsan utan att det känns ansträngande.
2. Se till att ligga runt denna pulsnivå i ett pass. Ökar pulsen, sänk hastigheten.

Kommer säkert kännas löjligt att springa så långsamt som krävs för att hålla pulsen tillräckligt låg, men ge det ett försök! Misstänker att du kommer knäcka milen första passet. Ladda lurarna med någon bra podcast eller liknande så springer tiden iväg... :)
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
22 juni 2021 - 23:48
1 Gilla 
Värdena är inte särskilt konstiga, det finns två saker du kan göra, att sänka farten som Daniel föreslog eller att springa korta intervaller i högre fart, det tränar upp hjärtats pumpförmåga så att du småningom kan springa dina 4 km snabbare utan att du känner dig slut. Föreslår att du provar lägre fart först och sen kanske kör långsamt ibland och pass med fart i (intervaller eller fartlek, eller backintervaller) ibland.
1992 • Stockholm
#6
24 juni 2021 - 09:12
Gilla 
Tack för alla tips :) Jag har nog tyckt att 5:30 tempo är lätt jogg, men inser ju så klart att det går att sänka tempot ytterligare.
När jag för 2 år sedan gjorde Max-Puls test så hamnade jag på 205, så jag ligger ju ganska högt.
Kajsa B
1987 • Göteborg
#7
2 juli 2021 - 18:55 Redigerad 2 juli 2021 - 18:59
Gilla 
Min bild är att man när man springer som ovan är ur synk gällande kondition/styrka/löpekonomi. Tränar du mycket styrka borde just styrkan vara din starka sida. Vilket mycket väl kan göra det på ett sätt känns lätt att hålla 5:30-tempo, även om hjärtat får kämpa i det tempot.
Är själv i samma läge efter en slitig vår med bland annat covid som gjort att jag knappt kunnat konditionsträna, har dock kunnat hålla uppe styrkan helt ok. Så benen vill ligga i min vanliga fart - men pulsen blir då rejält hög. Som andra varit inne på räknar jag med att regelbunden löpning kommer få det att synka ihop sig igen :).

Min favorit när jag ska komma igång är gångpauser. Då kan jag hålla det tempot jag vill utan att det sliter så mycket (både fysiskt och mentalt). Börja med typ 5min jogg + 1 min gång + 5 min jogg osv. Kör det en vecka. Öka sen till 6+1 min osv. Till ca 10+1 min. Därefter brukar jag plocka bort gångpauserna på korta pass men ha kvar dem på långa. För att efter ett tag ta bort dem helt. Det är även ett bra sätt att vänja både kropp och huvud vid längre distanser :)
Enskededalen
#8
2 juli 2021 - 23:07
Gilla 
Spring långsammare!! Du håller ändå över 10km/h. Långt ifrån alla klarar det hur som helst. Du försöker ju typ springa milen på en timme med ditt försök där och långt ifrån alla kvinnor fixar det, även om man är aktiv och tränar.

Sänk farten till 8km/h och lunka på en timme med kontrollerad puls och andning.

För att inte jaga tider kan man gå med i Team Snigel på facebook, där springer nästan alla långsammare än 10km/h och det går bra det också.

Sen kan du garanterat klara milen på en timme om du tränar för det, men att tokrusa över 10km/h när man inte orkar det i mer än 20min är inte den bästa träningsplanen.

Sen skriver du att du tränar främst crossfit. Då har du säkert bra med muskler och klarar korta spurter, men varken hjärtat, systemet eller ens benen har blivit tränade för att springa 20+ min.

Att du säkert orkar armhävningar, pullups osv gör inte automatiskt att du har den konditionen löpning kräver.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.