Löpning Träning 5 inlägg 2201 visningar

Nybörjar fråga kring kadens

Skurt
Falun
#1
7 oktober 2021 - 20:07
Gilla
Har tidigare joggat utan något spec mål eller så.. men tänkte att en rolig grej kunde vara att sikta på milen under 1h, införskaffade mig en Garmin klocka får någon månad sen och körde nyligen igång med "Garmin Coach" för att nå mitt mål.


Dagens pass som klockan gav mig var
10 min upp värmning
20s kadens 150-200
40s lugn jogg
repetera typ 8ggt
10 min nedvarvning

Anade att jag skulle öka stegfrekvensen dom där 20s, men när jag gjorde det så varnade klockan för att jag hade för hög kadens. När jag gick in i appen efter passet och analyserade datan så ser jag att jag låg kring 170 i kadens under uppvärmning/lugn jogg/nedvarvning... mao känns det som att jag bara borde hållt ett lungt tempo hela passet :)

Sånt här är väl e.g överkurs för en amatör som mig antar jag, men är ändå nyfiken på vad det säger om min löpning e.g ? Fick ingen feedback från klockan om jag borde ändra något.
1967 • Torslanda
#2
8 oktober 2021 kl 09:14
2 Gilla
Garmins coach pass är upsatta med t.ex fart, puls eller kadens. Det som då händer är att du får en "varning" från klockan om du ligger över eller under detta intervall för att hjälpa dig att du skall ändra till rätt intervall. Det är på inget sätt farligt att ligga utanför dessa intervall men syftet med passet är att ligga inom dessa intervall för att maxmiera nyttan med passet. Jag kör nästan uteslutande kraft eller puls spann på mina pass och finner det utmärkt att inte gå ut för hårt eller ta i för lite när det skall gå fortare. Tycke och smak.men det funkar rätt bra för mig. Generellt är det bra att ha en högre stegfrekvens då man då tar kortare steg och troligen bromsar mindre. Garmins syfte här är troligen att du skall vänja kroppen vid denna högre frekvens men inte gå till överdrift flr tidigt. Det är en balans mellan nytta och risk för skador.
#3
13 oktober 2021 kl 07:40
Detta inlägg har raderats
1970 • Lerum
#4
14 oktober 2021 kl 10:58
Gilla
Alla sådan råd och planer som tex Garmin ger kan mkt väl starta en resa i fel riktning.

Hitta en löpargrupp, löparklubb att springa med så får du mkt hjälp och kompisarna kan se ''hur'' du springer. Alla skall inte ligga i ''magiska'' 180 spm

Det var ju inte alls det du efterfrågade men ville bara ge en annan infallsvikel då jag live upplevt vad just klockans råd kan göra/förstöra
#5
26 november 2021 kl 09:43
Detta inlägg har raderats
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.