Löpning Skador & Rehab 21 inlägg 4179 visningar

Tips hur jag ska gå vidare med långvarigskada inom sjukvården

Linköping
#1
17 februari 2022 - 21:48
Gilla
Hej,

Är nu inne i 10e månaden med en oidentiferat skada i ena underbenet, troligen nervskada vilket ger mig smärta mer eller mindre dygnet runt som märks av i varje fotnedsättning och även i viloläge. Håller snart på att explodera av frustation då jag upplever jag inte får hjälp av vården.

Varit hos två sjukgymnaster, skelettröntgen, ultraljud, långvariga rehabperioder utan framgång och ändå vägrar vården gå framåt där jag bara blir skickat runt med orimliga vänte/handläggningstider. 5 veckor sen fick jag vänta 3 veckor för en telefontid med läkare på 2 minuter som skickade förfrågan till neurografi och ortoped för att få tag i MRI. Neurografin blev nekad 2 veckor senare pga att de inte tyckte det var en nervskada vilket skadan tydligt indikerar med skriftligt intyg från sjukgymnast och idag 2 veckor sedan samtalet fick jag information att preliminär tid till endast läkarbesök hos ortoped är i slutet av april. Skulle det leda till MRI och eventuell operation ligger det ju 1 år framåt och det är ju helt orimligt med dygnet runt smärtor.

Vet inte vad jag ska ta mig till för jag får inte ens en MRI. Är beredd att betala privat för sjukvård men det lär väl sluta att man blir skuldsatt livet ut om det skulle leda till operation.

Vet inte hur det funkar med sjukvård och kostnader utanför mitt län? Är bosatt i Östergötland men vad jag vet finns det inga idrottsläkare tillgängliga.

Skulle uppskatta något enormt om tips hur ni skulle hantera min situation så man någon gång kan komma tillbaka till sport och framför allt smärtfri vardag...
< < < 1 2 > > >
Sthlm
#2
17 februari 2022 kl 22:26 Redigerad 17 februari 2022 kl 22:27
Gilla
Så jobbigt för dig!

Om du vill snabba på kan du ringa och tjata på ortopedmottagningen och t. ex be om en återbudstid så att du kan bli inbokad vid kort varsel om någon annan avbokar.

Om du verkligen är säker på att det ett problem i nerverna kan du kanske höra av dig till en privat neurofysiolog i Stockholm som kan göra en sådan undersökning som du tänker på men då ska du veta att alla undersökningar hittar inte alla fel och ortopeden är nog bättre på att avgöra om det är en vettig undersökning att göra eller inte. Jag varför mig att deras (neurofysiologernas) starka sida är att hitta objektiva mått på muskelsvaghet och om nerverna leder signaler. Inte hitta förklaringar till smärta.

Privat ortoped i Stockholm (Artro clinic ska vara bra på idrottsrelaterade problem). Ring och kolla vad de kan erbjuda och kostar för ett läkarbesök.

Om något skulle visa sig vara patologiskt och åtgärdbart så kommer du inte behöva betala för operationen utan det får regionen stå för.

MRI går också att beställa för egna pengar.
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
17 februari 2022 kl 22:56
Gilla
Om du har möjlighet att offra en halv dag på ett tio minuters läkarbesök kan du prova att boka tid hos en idrottsläkare genom Idrottskliniken Rehab i Solna. Den förre idrottsläkaren har gått i pension, men jag tycker mig ha sett att de har fått tag på en annan. Här i 08 finns också en smärtklinik, men jag tror en idrottsläkare är en bättre väg att gå.
Linköping
#4
15 juni 2022 kl 23:31
Gilla
Ursäkta @Krippa & @Oldboy för ingen återkoppling efter era svar, läste dem dock men glömde bort att svara.

Sitter fortfarande med oidentifierad skada sedan slutet av maj 2021, har sedan förra inlägget gjort MRI som ej gett någon förklaring och varit hos ortoped som gjorde mindre nytta än vad mina 3 sjukgymnaster gjort. Ett nervtest är beställt och gick igenom denna gång men sjukt lång väntetid till oktober...

Något som jag uppmärksammade som min sjukgymnast höll med mig om är att MRI svaret inte nämner något om nerver alls i svaret och skadebeskrivningen som skickades till dem för bedömning nämnde inget om nerver heller vilket kan då ha missats då det 99% är sural/peroneal nerverna som är det troliga problemet. Tänkte höra med er om ni vet någon här på forumet som kan läsa av MRI bilder, mer specifikt fotled mot sural och peronal nerverna?
Linköping
#5
15 juni 2022 kl 23:41
Gilla
Finns det någon här på forumet som kan och skulle villja ta ett kik på mina MRI bilder på fotled kring sural och peroneal nerver?

Tänkte även höra om någon här på forumet har erfarenhet av nervskada med sural alternativt peroneal nerven? Hur lång läketid var det för er? Var smärta kvar när ni fasade in träning igen och hur länge?

Har ingen direkt aktiv smärta utan är mer överkänslig deluxe mot tryck i häl och beröring i hela yttre underbenet, ju mer det kommer mot fotknölen ju mer "brännande" upplever jag det. Det kan räcka med att byxbenet slår emot över fotknölen vid gång eller vaden liggandes mot soffa/säng.

Går i tankarna om man vågar fasa in sport och att det kanske bara är beröring/tryckkänslighet kvar av smärtan som må sitta kvar ett bra tag?


Håller gärna diskussion med tankar. Detta börjar bli löjligt där jag snart går in i 14e månaden med nervskadan....
merlin
1985 • Karlsborg
#6
16 juni 2022 kl 14:29
Gilla
Fattar inte riktigt vad du menar med "aktiv smärta". Har du ont eller inte?

Är du bara överkänslig i ett område kan du väl göra vad du vill och invänta det där nervtestet?
Linköping
#7
16 juni 2022 kl 16:43
Gilla
Har under 2022 försökt ge mig på upptrappning med löprehab i 3 omgånger på 1-2 månader styck och slutar alltid i mindre smärtor i varje stegnedsättning och aktiva brännande känslor runt fotknöl, då springer jag bara var 3e dag i 10km/h tempo mellan 2.5-5km i 2-4 intervaller.

Varför det inte är aktiv smärta nu är för jag inte löprehab på över en månad men så fort jag börjar kommer det och då kvarstår bara den överkänsla delen kvar som även den blir starkare om jag t.ex. gör övningar som involverar underben och rörelser av fotled, dock något jag inte gör alls mycket för att inte provocera fram det..
2006 • Alingsås
#8
16 juni 2022 kl 23:18
Gilla
Diskbråck kan ge smärta vid vanlig beröring (allodyni). Vid diskbråck ska man dock också ha nedsatt muskelfunktion; i ditt fall i vadmuskeln och hälsenans sträckreflex.

Läste under Mechanism of injury och vidare i den här artikeln: https://www.sportsinjurybulletin.com/unusual-injuries-sural-nerve/

Vad jag uppfattade finns stort sett två lösningar på två olika orsaker till smärtan. Antingen är nerven lite klämd av vadmuskelns muskelfascia, alltså att det är för trångt för den. Detta kan behandlas genom operation då man friar nerven från fascian, men jag vet inte hur det är med det i Sverige. Den andra lösningen är lämplig om nerven är typ lite stel och orörlig, då tränar man helt enkelt bara rörlighet i den.
Linköping
#9
19 juni 2022 kl 21:34
Gilla
Aldrig haft någon muskelsvaghet sedan dag av skadan så bör inte vara kretsande kring det.

Jag har googlat extremt mycket till den nivån att jag inte hittar mycket mer information kring det och högst troligen läst denna du länka.

Mitt problem är att min skada fortfarande är oidentifierad efter snart 13 månader. Då har jag genomgått kontakt med 3 sjukgymnaster varav en av dessa haft diskussion med ortoped kring mitt fall, 3 läkare och 1 ortoped. Genomfört slätröntgen, MRI, 2 ultraljud, 7-8 laserbehandlingar, total vila i 2-3 månader x 2, progressiv löprehab under 6-8 veckor x 3 där jag alltid behövt sluta pga att aktiv smärta börjar komma i varje löpsteg.

Blir svårt att behandla något man inte vet vad det är, därav min fråga i tidigare inlägg om någon kan läsa av MRI bilder. Nästa steg jag väntar på en neurografi men 25 veckors väntetid... en läkare beställde neurografi i september 2021 men blev nekat trots uppbackning från min sjukgymnast och läkare.

Är sugen på att testa köra på aggressivt för att på något sätt "bryta upp" vävnad etc men är riktigt rädd att dra upp skadan igen och inte sugen på att lägga till ytterligare ett år med skada. Blivit en del småskador genom åren från sport och alltid haft bra känsla för när man kan köra på och inte men denna skada visste jag dag ett att det var mer seriöst och med magkänslan är fortfarande densamma.

Upplever att läkarna inväntar självläkning och ja, läst att läketid kan ta upp till två år. Varför jag inte köper en approach med självläkning är att ingen undersökning har på något sätt hittat själva skadan och då tänker jag om en skada hittas mot höst/vinter efter neurografi och vi leker med tanken att det kräver operation, då lär den här resan sluta med 2.5-3 år med inväntan på eventuell operation och lång rehab....
2006 • Alingsås
#10
20 juni 2022 kl 17:02
Gilla
Vid det här laget finns det nog inget sätt att få den vården du behöver av regionen. Hittar du rätt privat klinik borde du åtminstone ha en chans att få en diagnos så småningom.
1966 • Trångsund
#11
24 juni 2022 kl 08:07
Gilla
Kanske läge att prova nån annan motionsform ett tag som inte river upp skadan? Tex cykla i skogen är skonsamt och väldigt roligt.
Stockholm
#12
24 juni 2022 kl 12:15
Gilla
Sitter smärtan djupt inne i kroppsdelen eller snarare på ytan? Gör det ont redan vid beröring av området, om du trycker hårt eller kanske inte ont alls, alltså normal känsel bara?
Linköping
#13
20 december 2022 kl 15:53
Gilla
Det gör inte ont utan blir brännande/stickade känsla kring en nerv, högst troligt suralnerven, ju hårdare man är aktiv med löpning desto mer intensivare blir stickandet.
Linköping
#14
20 december 2022 kl 16:08
Gilla
Har gått nu 19 månader, skadan kom maj 2020 och är fortfarande problem, visst kan jag löpa lätt men omöjligt att komma tillbaka till sport. När kan man börja ana att det är permanent skada? Blir lite depressionsvarning att rehaba två år i sträck.

Jag och och min sjukgymnast anar båda till 99% att det är suralnerven, jag kan alltså i princip känna att alla symtom kommer ifrån nervtråden i underbenet men inga undersökningar kan fastställa något. Varken ultraljud, slätröntgen, MRI eller ens nervtest men inte varit gjort någon mer inom sjukvården eller sjukgymnast sedan september då inget finns att göra, så kör min eget race.

Prövade trycka på ordentligt igår med intervaller och i slutet skulle jag kunna jämföra stark turbulens i ett flygplan fast det sker i nerven om det makes sense. Ingen smärta under eller efter men ordentligt stickande/brännande i utsida underben och idag detsamma och något stelare känsla.

Tänker att jag fortsätter att trycka på och se hur det svarar i och med att inget hjälper ändå. Det skulle kunna funka och att stickande/brännande känslan är maxgränsan, men likagärna skulle det kunna brista och det är 19+ månader ytterligare rehab och då är det ju bara att ge upp allt sport och träning för all framtid.

Nog svårt att sätta sig in i denna situation då det inte finns något svar egentligen, men alltid intressant och höra folks tankar och idéer
1989 • Alingsås
#15
21 december 2022 kl 07:35
1 Gilla
Hej! väldigt tråkigt att höra att det inte blivit BRA. Min sambo har haft kroniska knäproblem i ca. 5-6år och gjort flera operationer osv utan framgång. Jag kanske inte är där, rent fysiskt själv, men själv har jag varit utmattad - så stressen att vilja men inte kunna är jag väl bekant med.

En sak som jag kan rekommendera - av egen erfarenhet. (inte säkert det är något du vill köra på) är 1. hitta andra intressen än träning. Som min psykolog sade "det är farligt att ha träning som enda livsglädje" - och visst är det så. Fast du kanske redan har många grejer du älskar att göra utöver träning :) 2. prata med psykolog! (Det är dock något jag kan rekommendera alla)

Dessa två saker kanske inte kan hjälpa dig med smärtan specifikt, men kan hjälpa dig att få ett BRA liv, trots smärta.

Hoppas det blir bättre, ha världens bästa tålamod, bryt ihop ibland, kämpa på helt enkelt!
Leif Nilsson
1957 • Växjö
#16
21 december 2022 kl 13:19
Gilla
Har du varit hos någon kiropraktor? Kan också tipsa om s k ”Posturalklinik” de jobbar med hållning samt att rätta till kroppen efter inviduella problem och skador. Jag hade problem med en nerv i ryggen och fick bra hjälp med nålar mm hos kiropraktorn samt ett inviduella träningsprogram hos Växjö posturalklinik. Finns säkert på fler platser. Kan vara värt att testa kanske? https://vaxjoposturalklinik.com/optimumtraning-om-metoden/
hxman
1976 • Skåne
#17
21 december 2022 kl 16:33
Gilla
Disclaimer. Jag har noll medicinsk utbildning. Men jag kände igen symptomen på mig själv och googlade lite på sural nerv och ser att den är "part of the sciatic nerve sensorium" som går in i ryggraden vid kota L4-S1.

Som av en ren tillfällighet har jag haft ett diskbråck precis där och opererat det under hösten. Det är dock ingen som pratat om samband mellan vristsmärtor och diskbråck men det känns som en möjlig förklaring för båda dina och mina vristproblem. Om du gjort MR tidigare så gissar jag att de kollat längre ner och inte ländryggen. Mitt diskbråck hittades pga jag hade smärtor i ffa gluteus och hamstring och jag hade nog inte sett samband med vristerna om det inte vore för den här tråden
Linköping
#18
21 december 2022 kl 19:53
Gilla
@Clara Stamborg - jodå, har andra intressen också såklart men är rätt utmanande när man är i ung ålder och ens tänka tanken att släppa sporten då jag nog ändå kan ha 10 år kvar med fotboll om man tar hand om kroppen. Det är snarare responsen från sjukvården som är motivationsdödaren där varje besök/undersökning går mellan 5-8 veckor i princip. Visst har jag förståelse att det är svårt för dem att göra något utan att hitta orsaken men när det hållt på i 19 månader börjar man undra... Är heller inte känslig med småskavanker, det spelar jag med konstant i princip men detta kände jag från dag ett att det var något allvarligare.

@Leif Nilsson
Nej, inte varit hos kiropraktor, känns långsökt att det skulle fixa problemet, men man ska aldrig utesluta något. Känns dock som det nästan måste vara nervbaserat då det påverkar känsel kraftigt på flera sätt - något halvroligt jag märkt konstigt nog på senare tid är att det inte går att känna av gåshud på underbenet sedan skadan kom.

Ska kolla upp det du nämnde om Posturalklinik då det känns som något fortfarande måste göras. Är förstod att nervskador tar tid men nu när det går 19 månader börjar jag tveka på om självläkning ens är möjligt och om något annat behövs göras.

@hxman Ja, nervsystemet hänger ju ihop och inte haft tanke kring något med rygg, aldrig haft problem med ryggen på något sätt men inget som bör uteslutas för det. Frågan är bara hur man ska övertyga läkare om att kontrollera det. Har för mig att sjukgymnasten prövade ryggrörelser som kommer i kontakt med den större nerven du nämnde men triggade inget av mina symtom så.

MRI gjordes på vristen, det är egentligen där all undersökning har gjorts, ultraljud, slätröntgen, MRI, nervtest, laserbehandlingar. Tanken jag alltid har haft kvar är om man alltid har kollat på fel ställe och att skadan alltid har varit någonstans i underbenet/vaden, från fotknöl till knä. Men återigen, hur ska man lyckas övertyga läkare att fortsätta när de alltid har tvekat på allt jag säger... För att få MRI var jag villig att betala själv och det var först då de bokade den.

Idag skulle det lika gärna kunna ha självläkt men på ett dåligt sätt som gör att det triggar igång alla de konstiga symtomen, som tur ingen starkare smärta men har heller aldrig vågat fortsätta pressa på när symtomen väl kommer då jag är rädd att dra upp det ordentligt.

Min sjukgymnast har varit väldigt aktiv och verkligen trott på det hela och varit övertygad om det själv, det är en sådan läkare man skulle behöva för att komma vidare skulle jag tro.
1984 • Falun
#19
22 december 2022 kl 09:00 Redigerad 22 december 2022 kl 09:01
Gilla
Tycker det låter ändå som du fått en ganska stor utredning med tanke på graden av bekymmer du har. Jobbigt för dig, men det går ju omkring folk och väntar på vård för betydligt värre saker i flera år.

Skulle det kunna vara en nervskada? Ja kanske det, men det kan lika gärna vara något annat.

Hur är styrkan överlag? Vissa människor är helt enkelt inte riktigt gjorde för att springa och behöver styrketräna för att klara belastningen.

Det låter ju på din beskrivning inte alls som någon permanent nervskada utan snarare, möjligen att den där nerven påverkas när du ökar aktiviteten. Det kan ju bero på massor av saker. Svaghet, dålig löpteknik, småstukningar av fotleden som du knappt märker osv.
Linköping
#20
22 december 2022 kl 12:57
Gilla
Ja det kan jag inte säga något emot och absolut väntar många på värre saker än min skada.

Det behöver nödvändigtvis inte vara en nervskada i sig då det inte inget fynd eller diagnos kan sättas. Däremot påverkar vad det nu än är sural, alternativt peronalnerven.

Styrkan skulle jag beskriva som väldigt bra och stabil, som heller aldrig påverkats under dessa 19 månader - aldrig upplevt muskelsvaghet. Tränar kontinuerligt styrka, rörelse, balans noggrant genom hela kroppen och mest de som påverkar löpning.

Det är absolut nerven/skadan som påverkas av aktivitet och egentligen bara tillräckligt mycket löpning i mång som triggar det, krävs dock ganska lite.

Skulle jag gå av träning skulle problemet börja försvinna om 3-4 veckor och hur jag bär mig åt gör triggas det igång igen via löpning när det nån en viss threshhold. Det är bara löpning som triggar igång det ordentligt, cykla och styrke/rörelseträning kan inte inte självt trigga igång det, även att småsignaler eller vad man ska säga kan triggas ibland.

Skulle jag 100% veta att det inte kan bli värre skulle jag absolut kunna leva med denna kraftigare brännande/stickande känsla och köra på, även fast det påverkar vardagen. Men det är där jag är idag, det finns inget att gå på vad det handlar om och om det skulle förvärra det rejält. Då blir resultatet rejält med haltande och konstant obehag där det bara är sömn som tar bort det.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.