Tips hur jag ska gå vidare med långvarigskada inom sjukvården - Löpning
Löpning Skador & Rehab 12 inlägg 1576 visningar

Tips hur jag ska gå vidare med långvarigskada inom sjukvården

Linköping
#1
17 februari 2022 - 21:48
Gilla 
Hej,

Är nu inne i 10e månaden med en oidentiferat skada i ena underbenet, troligen nervskada vilket ger mig smärta mer eller mindre dygnet runt som märks av i varje fotnedsättning och även i viloläge. Håller snart på att explodera av frustation då jag upplever jag inte får hjälp av vården.

Varit hos två sjukgymnaster, skelettröntgen, ultraljud, långvariga rehabperioder utan framgång och ändå vägrar vården gå framåt där jag bara blir skickat runt med orimliga vänte/handläggningstider. 5 veckor sen fick jag vänta 3 veckor för en telefontid med läkare på 2 minuter som skickade förfrågan till neurografi och ortoped för att få tag i MRI. Neurografin blev nekad 2 veckor senare pga att de inte tyckte det var en nervskada vilket skadan tydligt indikerar med skriftligt intyg från sjukgymnast och idag 2 veckor sedan samtalet fick jag information att preliminär tid till endast läkarbesök hos ortoped är i slutet av april. Skulle det leda till MRI och eventuell operation ligger det ju 1 år framåt och det är ju helt orimligt med dygnet runt smärtor.

Vet inte vad jag ska ta mig till för jag får inte ens en MRI. Är beredd att betala privat för sjukvård men det lär väl sluta att man blir skuldsatt livet ut om det skulle leda till operation.

Vet inte hur det funkar med sjukvård och kostnader utanför mitt län? Är bosatt i Östergötland men vad jag vet finns det inga idrottsläkare tillgängliga.

Skulle uppskatta något enormt om tips hur ni skulle hantera min situation så man någon gång kan komma tillbaka till sport och framför allt smärtfri vardag...
Sthlm
#2
17 februari 2022 - 22:26 Redigerad 17 februari 2022 - 22:27
Gilla 
Så jobbigt för dig!

Om du vill snabba på kan du ringa och tjata på ortopedmottagningen och t. ex be om en återbudstid så att du kan bli inbokad vid kort varsel om någon annan avbokar.

Om du verkligen är säker på att det ett problem i nerverna kan du kanske höra av dig till en privat neurofysiolog i Stockholm som kan göra en sådan undersökning som du tänker på men då ska du veta att alla undersökningar hittar inte alla fel och ortopeden är nog bättre på att avgöra om det är en vettig undersökning att göra eller inte. Jag varför mig att deras (neurofysiologernas) starka sida är att hitta objektiva mått på muskelsvaghet och om nerverna leder signaler. Inte hitta förklaringar till smärta.

Privat ortoped i Stockholm (Artro clinic ska vara bra på idrottsrelaterade problem). Ring och kolla vad de kan erbjuda och kostar för ett läkarbesök.

Om något skulle visa sig vara patologiskt och åtgärdbart så kommer du inte behöva betala för operationen utan det får regionen stå för.

MRI går också att beställa för egna pengar.
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
17 februari 2022 - 22:56
Gilla 
Om du har möjlighet att offra en halv dag på ett tio minuters läkarbesök kan du prova att boka tid hos en idrottsläkare genom Idrottskliniken Rehab i Solna. Den förre idrottsläkaren har gått i pension, men jag tycker mig ha sett att de har fått tag på en annan. Här i 08 finns också en smärtklinik, men jag tror en idrottsläkare är en bättre väg att gå.
Linköping
#4
15 juni 2022 - 23:31
Gilla 
Ursäkta @Krippa & @Oldboy för ingen återkoppling efter era svar, läste dem dock men glömde bort att svara.

Sitter fortfarande med oidentifierad skada sedan slutet av maj 2021, har sedan förra inlägget gjort MRI som ej gett någon förklaring och varit hos ortoped som gjorde mindre nytta än vad mina 3 sjukgymnaster gjort. Ett nervtest är beställt och gick igenom denna gång men sjukt lång väntetid till oktober...

Något som jag uppmärksammade som min sjukgymnast höll med mig om är att MRI svaret inte nämner något om nerver alls i svaret och skadebeskrivningen som skickades till dem för bedömning nämnde inget om nerver heller vilket kan då ha missats då det 99% är sural/peroneal nerverna som är det troliga problemet. Tänkte höra med er om ni vet någon här på forumet som kan läsa av MRI bilder, mer specifikt fotled mot sural och peronal nerverna?
Linköping
#5
15 juni 2022 - 23:41
Gilla 
Finns det någon här på forumet som kan och skulle villja ta ett kik på mina MRI bilder på fotled kring sural och peroneal nerver?

Tänkte även höra om någon här på forumet har erfarenhet av nervskada med sural alternativt peroneal nerven? Hur lång läketid var det för er? Var smärta kvar när ni fasade in träning igen och hur länge?

Har ingen direkt aktiv smärta utan är mer överkänslig deluxe mot tryck i häl och beröring i hela yttre underbenet, ju mer det kommer mot fotknölen ju mer "brännande" upplever jag det. Det kan räcka med att byxbenet slår emot över fotknölen vid gång eller vaden liggandes mot soffa/säng.

Går i tankarna om man vågar fasa in sport och att det kanske bara är beröring/tryckkänslighet kvar av smärtan som må sitta kvar ett bra tag?


Håller gärna diskussion med tankar. Detta börjar bli löjligt där jag snart går in i 14e månaden med nervskadan....
merlin
1985 • Karlsborg
#6
16 juni 2022 - 14:29
Gilla 
Fattar inte riktigt vad du menar med "aktiv smärta". Har du ont eller inte?

Är du bara överkänslig i ett område kan du väl göra vad du vill och invänta det där nervtestet?
Linköping
#7
16 juni 2022 - 16:43
Svar på inlägg #6
Gilla 
Har under 2022 försökt ge mig på upptrappning med löprehab i 3 omgånger på 1-2 månader styck och slutar alltid i mindre smärtor i varje stegnedsättning och aktiva brännande känslor runt fotknöl, då springer jag bara var 3e dag i 10km/h tempo mellan 2.5-5km i 2-4 intervaller.

Varför det inte är aktiv smärta nu är för jag inte löprehab på över en månad men så fort jag börjar kommer det och då kvarstår bara den överkänsla delen kvar som även den blir starkare om jag t.ex. gör övningar som involverar underben och rörelser av fotled, dock något jag inte gör alls mycket för att inte provocera fram det..
Olsson
?
#8
16 juni 2022 - 23:18
Svar på inlägg #5
Gilla 
Diskbråck kan ge smärta vid vanlig beröring (allodyni). Vid diskbråck ska man dock också ha nedsatt muskelfunktion; i ditt fall i vadmuskeln och hälsenans sträckreflex.

Läste under Mechanism of injury och vidare i den här artikeln: https://www.sportsinjurybulletin.com/unusual-injuries-sural-nerve/

Vad jag uppfattade finns stort sett två lösningar på två olika orsaker till smärtan. Antingen är nerven lite klämd av vadmuskelns muskelfascia, alltså att det är för trångt för den. Detta kan behandlas genom operation då man friar nerven från fascian, men jag vet inte hur det är med det i Sverige. Den andra lösningen är lämplig om nerven är typ lite stel och orörlig, då tränar man helt enkelt bara rörlighet i den.
Linköping
#9
19 juni 2022 - 21:34
Svar på inlägg #8
Gilla 
Aldrig haft någon muskelsvaghet sedan dag av skadan så bör inte vara kretsande kring det.

Jag har googlat extremt mycket till den nivån att jag inte hittar mycket mer information kring det och högst troligen läst denna du länka.

Mitt problem är att min skada fortfarande är oidentifierad efter snart 13 månader. Då har jag genomgått kontakt med 3 sjukgymnaster varav en av dessa haft diskussion med ortoped kring mitt fall, 3 läkare och 1 ortoped. Genomfört slätröntgen, MRI, 2 ultraljud, 7-8 laserbehandlingar, total vila i 2-3 månader x 2, progressiv löprehab under 6-8 veckor x 3 där jag alltid behövt sluta pga att aktiv smärta börjar komma i varje löpsteg.

Blir svårt att behandla något man inte vet vad det är, därav min fråga i tidigare inlägg om någon kan läsa av MRI bilder. Nästa steg jag väntar på en neurografi men 25 veckors väntetid... en läkare beställde neurografi i september 2021 men blev nekat trots uppbackning från min sjukgymnast och läkare.

Är sugen på att testa köra på aggressivt för att på något sätt "bryta upp" vävnad etc men är riktigt rädd att dra upp skadan igen och inte sugen på att lägga till ytterligare ett år med skada. Blivit en del småskador genom åren från sport och alltid haft bra känsla för när man kan köra på och inte men denna skada visste jag dag ett att det var mer seriöst och med magkänslan är fortfarande densamma.

Upplever att läkarna inväntar självläkning och ja, läst att läketid kan ta upp till två år. Varför jag inte köper en approach med självläkning är att ingen undersökning har på något sätt hittat själva skadan och då tänker jag om en skada hittas mot höst/vinter efter neurografi och vi leker med tanken att det kräver operation, då lär den här resan sluta med 2.5-3 år med inväntan på eventuell operation och lång rehab....
Olsson
?
#10
20 juni 2022 - 17:02
Svar på inlägg #9
Gilla 
Vid det här laget finns det nog inget sätt att få den vården du behöver av regionen. Hittar du rätt privat klinik borde du åtminstone ha en chans att få en diagnos så småningom.
1966 • Trångsund
#11
24 juni 2022 - 08:07
Gilla 
Kanske läge att prova nån annan motionsform ett tag som inte river upp skadan? Tex cykla i skogen är skonsamt och väldigt roligt.
Stockholm
#12
24 juni 2022 - 12:15
Gilla 
Sitter smärtan djupt inne i kroppsdelen eller snarare på ytan? Gör det ont redan vid beröring av området, om du trycker hårt eller kanske inte ont alls, alltså normal känsel bara?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.