Löpning Skador & Rehab 26 inlägg 4494 visningar

Plantar Fasciit

1987 • Skövde
#1
26 februari 2022 - 08:38
Gilla
Hej!

Jag är en utav många som drabbades utav denna hemska överbelastningsskada(?) Det finns ju otaliga trådar om detta ämne & denna är ännu en. Dock vill jag vinkla frågan något, som säkert tas upp någonstans, men för min egen upplysning.

Jag har haft lite problem med fötterna när de kommer till löpning tyvärr. Hälsenor, slemsäck, plantar fasciit..

Vad är den främsta anledningen till att Plantar Fasciit uppstår? Är man för svag i foten? Springer man fel? Belastar man foten för snabbt med för många mil?

Jag tycker verkligen att Altra löparskor är den skönaste löparskon jag har provat. Men är osäker på om det kan påverka negativt för den där förbaskade senan under foten?

Vänlig hälsning
< < < 1 2 > > >
Åsa
1983 • Fagersta
#2
26 februari 2022 kl 08:45
Gilla
Det finns inga experter här som kan svara. Jag skulle dock gissa på överbelastning i olika slag.

Har själv haft det i 9månader nu. Överbelastning med ökad mängd och lite för dåliga skor. Misstaget jag gjorde var att ja körde på efteråt, så då tar de väl längre tid.
HCL
1966 • Landet
#3
26 februari 2022 kl 10:37
3 Gilla
Jag hade det för några år sedan, jag vilade en dryg vecka och sedan sprang jag igenom det hela. MEN jag sprang inte bara på som vanligt utan vidtog ett antal åtgärder för att behandla problemet.

Jag läste på en hel del och det jag kom fram till att merparten av de som blivit av med sina problem ,sprang igenom, MED åtgärder då förstås.

När jag tänkte igenom varför jag fick problem så kom jag fram till:
- Ökad distans
- Byte av skor
- Slarvat med:
-- Stretch (från fot, vad, baksida, rumpa)
-- Styrka (tåhäv bl.a.)
-- Massage av vad där jag hade en triggerpunkt omnämnd i en tråd

En stor förändring var när jag började med omvänd fotstretch, min smärt nivå gick ner flera nivåer och jag kunde rehabilitera mycket bättre.
Jonas Henriksson
1975 • Undersåker
#4
26 februari 2022 kl 10:44 Redigerad 26 februari 2022 kl 10:51
4 Gilla
Läsvärda länkar med tips på hur du kan komma bukt med problemet. Även jag kan skriva under på nedåtstretch av foten.
https://goldenharper.net/pf/
https://m.youtube.com/watch?v=HejnlGCcIOA
https://m.youtube.com/watch?v=gXdlPuKfyXs
http://angryorthopod.com/wp-content/uploads/2016/03/Download-this-Guide.pdf


1985 • Stockholm
#5
26 februari 2022 kl 15:19
1 Gilla
Oh vad jag känner med dig! Har samma problem själv och försöker åtgärda det.

En fråga till er som har haft PF och som gjort rehab med b.la. tåhävningar.

När jag gör tåhävningar gör det ont i hälen under övningen. Ska det vara så? Det känns som en strech och brännande känsla i hälen.

Jag läste på någonstans att övningar får göra ont i några veckor men att det bör bli bättre sen. Vet inte vad jag ska tro längre.
1979 • Göteborg
#6
26 februari 2022 kl 21:46
3 Gilla
Led allt för länge av detta.. mina tips är i förebyggande syfte;
- fotstyrka (kan hjälpa med barfotaskor vid gång)
- allmän styrka i ben, höft och bål
- bra löpskor (tillräcklig bred tåbox, ej för stödjande)
- stretch/massage (undvika överspända/förkortade muskler framförallt i vader, men hela bakre kedjan)
- tillräcklig återhämtning i träning
- öka belastning gradvis och kontrollerat
- lyssna på kroppen!
NoName
00000
#7
2 mars 2022 kl 22:46 Redigerad 2 mars 2022 kl 22:48
Gilla
Blev fel och varför får man inte radera sina egna inlägg?
NoName
00000
#8
2 mars 2022 kl 22:47
Gilla
Enligt mig skall man inte göra någon förebyggande/stärkande övning som gör ont när man har en skada.
Det är tydligt att kroppen säger ifrån vad den inte vill ha.

Bra övningar som hjälper mig är att röra stortån i sidled och knyta foten i minst 20 sec. Dom gör man flera gånger om dagen.
Och vid minsta smärtkänning böja foten nedåt, inkl tår så att man kortar senan.

Och för att få fram rätt behandling så måste man hitta orsaken först.
Just därför är det olika saker som kan hjälpa en.
Jag tror inte det finns någon mirakel fix för PF och efter att ha Googlat massor så är det t.o.m specialister som påstår att det läker ut av sig själv.


Oldboy
1952 • Danderyd
#9
3 mars 2022 kl 15:41
Gilla
Ja, en idrottsläkare sa till mig "vi har ingen behandling att erbjuda Å andra sidan blir alla friska.

Är dock övertygad om att det kan påskyndas en del genom vissa åtgärder. T ex stretch uppåt med tårna, uppåt-inåt och även nedåt, öka rörligheten alltså. (Dessa stretchar görs i 5-10 s till smärtgränsen. repetera 5 ggr)
Och stretcha vadmusklerna så att de inte ligger och drar. Massage av hela undersidan av foten, kanske hitta tryckpunkter att bearbeta.
När man börjar springa igen kan man tejpa foten med oelastisk tejp (Kinesiotejp eller vad det heter). Det finns bilder/filmer på hur man tejpar.
1987 • Skövde
#10
4 mars 2022 kl 06:11
Gilla
Tack!

Många fina svar. Det hade varit enklare ifall man alltid visste vad man skulle göra, men har förstått att det skiljer från individ till individ.

Men hur ser ni på löparskor med noll dropp, som t.ex. Altra? Jag gillar synsättet man har med skon & vill gärna tillämpa det till mitt löpsteg. Men är lätt osäker på hur det påverkar negativt/positivt för just, plantar fasciit?

Vad säger era erfarenheter?

Väldigt tacksam för svar & hjälp
Jesper
HCL
1966 • Landet
#11
4 mars 2022 kl 08:16 Redigerad 4 mars 2022 kl 08:21
3 Gilla
Vad det gäller med drop på skor så finns det olika teorier, där, noll dropp, barfota på gräs osv. Själv så bytte jag till snällare skor (Hoka Clifton) med 4mm drop, detta då noll drop med största säkerhet gett mig andra skador , detta fungerade mycket bra för mig.

Detta är vad jag gjorde:
Jag vilade jag helt från löpning en vecka, körde olika stretch, vadhäv, cyklade lite, lite styrketräning, bytte till snällare skor, sprang kortare, mjukare underlag (bara grus/skog) och färre pass.
Skaffade massagepistol och bearbetade mina vader, speciellt punkt höger vad.
Skaffa även ett par Oofos Ooahh sandaler att ha hemma inomhus!

Men Tipset med stort T, det som gjorde att min smärtnivå sjönk flera nivåer så jag kunde göra stretch osv utan smärta (känns såklart lite).
https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=gXdlPuKfyXs

En bra PF tråd med olika ideér och feedback på vad som fungerat och inte fungerat, rekommenderas starkt att läsas av alla som har PF problem.
https://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=49420
Jonas Henriksson
1975 • Undersåker
#12
4 mars 2022 kl 08:36
1 Gilla
Mycket bra sammanfattning där,tror vi är många som har kört samma upplägg och märkt resultat mot det bättre.
1986 • Hjo
#13
4 mars 2022 kl 10:20
1 Gilla
Jag fick det efter stor belastning vid nedförslöp med för mycket vikt och för svaga fötter efter min första graviditet. Gick länge med det och gjorde övningar som jag fått via olika löparforum; tåhäv, rulla boll, stretch.
Smärtan ökade och till slut kunde jag inte springa alls. Efter ca 5 månader gick jag till en fysioterapeut som gjorde ultraljud och såg han det var en skada på fascian som inte läkte då jag var där och irriterade med alla övningar.

Jag fick göra stötvåg och tejpa under några månader. Sen kunde jag börja öka långsamt. Var borta 9 månader totalt. Jag bytte från NB till Hoka och justerade mitt löpsteg något. Började även med betydligt mer styrketräning under skadeperioden vilket har hjälpt.

Nu har det gått 5 år och jag är fortfarande skadefri och springer mer än någonsin.
Mitt främsta tips är att inte ta råd om övningar från andra utan gå till en bra fysio som gör ultraljud och ger råd utifrån DIN skada.

Har själv börjat testa Altra men för tidigt att utvärdera det för min del. Men testade ett par gamla NB och jag fick klaustrofobiska känslor av att ha dem så har även generellt gått upp i storlek på mina löparskor och mina tår behöver mer plats.
Oldboy
1952 • Danderyd
#14
4 mars 2022 kl 11:14
1 Gilla
Det var säkert bra tips om nedåtstretch och stretch av musklerna vid skenbenen (har jag själv kört vid behinneproblem!). Och visst kan man massera för mycket på undersidan av foten också. Som vid alla behandlingar måste man känna sig fram. Kanske ska man få vadmusklerna avslappnade med massage i stället för stretch.
Och visst ska man gärna gå till en fysioterapeut för att få hjälp att ställa en säker diagnos och har man tur (just med PF alltså, där somliga experter säger att det bara är att vila ut det, ingen behandling hjälper) så kan man råka träffa någon som har bra kläm på PF.
När jag gick till idrottsläkaren sa han peka på var du har ont, gjorde det "Hälsporre" sa han, sen sa han lite mer om det är något som kommer om man inte låter skadan på fascian läka ut.
Så då är vi tillbaka till Det är individuellt, låt bli att envisas med övningar som gör påtagligt ont just under foten - att stretch nedåt kan göra ont på översidan är OK, men stanna där, du vill inte ha en annan skada av rehabövningarna.
HCL
1966 • Landet
#15
4 mars 2022 kl 11:30
1 Gilla
När jag fick PF och läste på i olika trådar så slog det mig att relativt många skrev att dom sökt hjälp och fått tips av "riktiga experter", olika behandlingar osv men inte kommit egentligen någonstans. Men som du skriver Oldboy, har man tur så kan man hitta en expert som har kläm på PF.

Så jag bestämde mig för att analysera mig själv, utgå från mig själv och prova ett bestämt antal åtgärder, tex så har jag aldrig masserat undersida fot med rulla boll osv, kanske funkar för en del, men jag ville inte göra massa saker på en gång då det är svårare att utvärdera.

En sak, om man ska prova själv så gäller det att kunna känna efter, lyssna på sin kropp och hålla sig strikt till sin plan, inga "jag fick feeling" och sprang längre än planerat, sprang på tänkt vilodag, skojigare skor osv
1954 • Hönefoss
#16
4 mars 2022 kl 11:35
Gilla
Blir bra av seg sjöl etter en tid.
Maria Pia Karlsson
1956 • Uppsala
#17
4 mars 2022 kl 11:47
Gilla
OBS Detta är ej någon form av reklam! Jag led länge av plantar fasciit för ett antal år sedan. Prövade övningar, stretch, nya skor, inlägg, stötvågsbehandling mm. Även uppehåll av löpning. Det som verkligen hade effekt var- https://fotbutiken.se/halsporre/nattstrumpa-halsporre - denna typ av strumpa. Märkte skillnad redan efter den första natten. Jag antar att det inte finns någon universallösning för alla. Men jag blev hjälpt av denna typ av strumpa.
NoName
00000
#18
4 mars 2022 kl 14:39
Gilla
Jag som är framfota/barfota löpare tror såklart på 0 drop.
Men att gå dit från dämpade skor med högt drop är inget man gör över natten.
Det tar minst 2 år. Men sen så finns det bara fördelar.

Att träna upp sina fötter och låta dom användas i sin naturliga form är på sikt det bästa du kan göra om du vill hålla dig så skadefri som möjligt.
För mig är det alltid skorna som ställer till det. Framförallt Altran (inte alla modeller) med sin höga och hårda uppbyggnad för hålfoten.
Foten ligger still på ett negativt sätt i skon vilket hämmar den naturliga rörelsen.
Jag vill verkligen att skon sitter tajt på min fot men den får inte hämma mina fotrörelser.

Det enda du kan göra är att gå till en som klarar av att analysera ditt löpsteg. (filmar i slowm)
Då kan man se var problemet kommer ifrån.
Kan vara rygg, vader, höfter, skenben o.s.v

Jag vill inte nämna hur många par skor jag har för löpning, 🤫 men jag springer aldrig i samma sko två dagar i rad.
Det är med ett bra förebyggande koncept.
1974 • Umeå
#19
4 mars 2022 kl 14:43
Gilla
Jag provade allt när jag hade Plantar Fascit. Vila, stretch, inlägg, nya skor, jag rullade bollar och körde fotstyrkeövningar och tejpade foten. Provade även nattstrumpa, gav dålig sömn och lite mindre ont på morgonen.

Efter ett halvår utan någon förbättring gick jag till en sjukgymnast specialiserad på idrottsskador, på ultraljud kunde han se att senan var tre gånger tjockare på höger fot jämfört med vänster. Satte igång med stötvågsbehandling 1 gång i veckan, efter 5-6 behandlingar började det vända och vinterliggare två månader senare var jag symptomfri.

Utan stötvågsbehandling hade det aldrig vänt för mig.
1987 • Skövde
#20
4 mars 2022 kl 20:40
Gilla
Har du något tips om något företag någonstans som kan filma & utvärdera mitt löpsteg? Vore väldigt tacksamt 🙌🏻

Samt, har du någon sko med dämpning, fast noll dropp, som du kan rekommendera?

Tacksam för svar
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.