Löpning Avancerad träning 8 inlägg 2232 visningar

Efter plantar fasciit

Göteborg
#1
29 mars 2022 - 13:18
Gilla
Har ni varit helt smärtfria innan ni börjat springa igen?
Själv haft ett uppehåll på närmare 1 år nu.
Fortfarande kan jag känna att det ömmar under hälen när jag trycker där.
Ingen större smärta när jag går.

Är det dumt att försöka springa när det fortfarande är lite ömt?
Har slutat att använda gjutna inlägg nu upplever att dom bara gör foten stel.
2006 • Alingsås
#2
29 mars 2022 kl 15:07
1 Gilla
Antar att du gjort all rehab. Har du funderat på hälkoppar? Angående att börja springa så kan lite ömhet inte leda till några permanenta problem. Mycket ömhet kan. Själv saknar jag erfarenhet om plantar fasciit men hade lite små symptom under några månader efter att jag slutat med formgjutna hålfotsinlägg då det blev en chock för plantarfascian att behöva hålla upp fotvalvet på egen hand igen.
Stockholm
#3
29 mars 2022 kl 18:29
Gilla
"Ingen större smärta när jag går".
Om du fortfarande känner av det när du går skulle jag spontant gissa på att det är risk att det blir värre av löpning. Kan du inte skaffa en cykel istället? Crosstrainer på gym kan också vara ett alternativ. Rullskidor kan också fungera med rätt modell på pjäxa, framförallt om du stakar med hela foten plant, utan att hälarna lättar. Frånskjut ger kanske dum belastning.
Göteborg
#4
29 mars 2022 kl 19:02
Gilla
Cykel och crosstrainer har jag kört hela tiden.
På motionscykeln får jag ont i anklarna och foten ser blå ut.
Testat utan något anligg från plastremmen.
Crosstrainer känns också som att det belastar häl och fotleder.
Så tänkte man kan lika gärna testa och springa
Stockholm
#5
29 mars 2022 kl 21:37 Redigerad 29 mars 2022 kl 21:38
Gilla
Du kan såklart testa att springa, men då vara beredd på att det kan förstöra läkningen du hunnit få. Har du kört sjukgymnastiken och eventuellt alternativa synsätt på att behandla detdär?

Jag lyckades få plötsligt ont i den senan av att troligtvis gå mycket i vinterskor som verkligen inte var gjorda för det. Då kändes det så hemskt vid löpning att det verkligen inte gick. Redan första löpsteget var det panik, det gick verkligen inte, inte ens 10 meter. Det gick att prestera promenad med känningar. Har du råkat ta några löpsteg under året så att du tror dig veta hur foten känns? Har du sprungit till en buss eller nåt?

Jag kom undan med nån typ av plötslig överbelastning som jag löste genom att gå med vandringskängor överallt i någon vecka, som balanserade upp foten och istället gav plötslig känningar på andra ställen. Hoppas det löser sig för dig! Om du råkar äga ett par vandringskängor så testa om de avlastar, kanske fungerar de bra även på längre vandringar så att du kan komma ut till fots?
1957 • Drammen
#6
29 mars 2022 kl 22:35
Gilla
Jeg fikk plantar fasciit i juli i fjor og sliter med det ennå. Har klart å springe som vanlig, men sover med Strassburgsock (tar tid å venne seg til) og taper godt opp før løping. Glemmer jeg Strassburgsocken, så er det veldig vondt å stå opp av sengen om morgenen. Tror du kan holde det gående hvis det ikke er for ille ved hjelp av Strassburgsock, taping og øvrige rehabøvelser. Lykke til.
1980 • Växjö
#7
30 mars 2022 kl 10:34
1 Gilla
Jag hade problem med båda fötterna i omgångar 2015/2016.
För min del har jag känningar av det fortfarande, ex om jag varit ute och gått mycket. Dock kan jag springa på som vanligt och försöker stretcha vader och fotvalv i samband med att det gör ont.

Vad det gäller PF verkar det som man måste hitta sitt eget sätt, många har olika framgångsrecept.
1971 • Nykvarn
#8
30 mars 2022 kl 10:42
3 Gilla
Jag har sprungit igenom två omgångar av lättare PF men halverade löpvolymen båda gångerna. Den ena omgången fick jag hjälp av fysioterapeut, den andra hanterade jag själv.

Läser man den stora tråden om PF i forumet så är det väldigt tydligt att råden spretar och vad som fungerat för någon inte alls fungerat för någon annan. Mycket av behandlingen som att rulla foten på en boll eller en isad PET-flaska är symptomatisk och det verkar viktigare att hitta grundorsaken. I mitt fall var det nedsatt rörlighet i fotled och stela vadmuskler i kombination och när jag väl började komma tillrätta med det så försvann problemen för att inte återkomma sedan dess.

Har du mycket ont tror jag personligen att rätt väg först är att bli hyggligt smärtfri genom t ex inlägg eller byta till mer dämpade/mjukare vardagsskor till att börja med, undvik att vara barfota o s v. Först därefter när läkning börjat ske, kan funktion, rörlighet och styrka börja byggas upp
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.