Pereneus luxation senfäste skadat - Löpning
Löpning Skador & Rehab 1 inlägg 359 visningar

Pereneus luxation senfäste skadat

1987 • Linköping
#1
26 maj 2022 - 12:06
1 Gilla 
Hej alla löpare!

Jag har en skada som uppkom i samband med klättring. Dock gjorde jag inget speciellt. Jag hade foten lite lättpronerad och skulle ställa mig upp på ett klättergrepp inomhus. Varav något "hoppade till". Efter detta kunde jag inte belasta foten och en lätt svullnad la sig över fotknölen. Troligtvis så är det överbelastning av att ha sprungit för långa distanser under alldeles för kort tid och mina senor och annat har inte hunnit återhämta sig.

Jag har fått diagnos av pereneus luxation, höger fot av en fotkirurg. Dvs att (troligtvis) pereneus brevis senan hoppar ur sitt normalläge- "bakom" fotknölen på utsidan av foten till framför fotknölen, och kan stanna där, eller hoppa tillbaka. Har varit i kontakt med en sjukgymnast som gjorde bedömningen att belasta så gått de går, men att inte få senan att hoppa. Men ändå försöka aktivera foten så gått de går.

Men efter detta var jag i kontakt med en fotkirurg som nu har jag gett mig en ortos som ska hålla senan stabil i 6 veckor, dvs ingen luxation. Sedan är detta följt av X veckor rehab. Min fotkirurg rekommenderar dock starkt operation redan nu i den akuta fasen.

Jag är en otroligt aktiv person som tränar minst 4ggr i veckan, löpning, klättring, hinderbaneträning, vandrar etc. Så att få detta besked är inte glädjande med endast lång rehab framför mig. Alla lopp (göteborgsvarvet, lidingöloppet, flera hinderbanelopp) i sommar blir inställda.

Är det någon där ute som har erfarenhet av detta? Hur stor är risken för återfall av denna typ av skada? Borde jag lyssna på min fotkirurg och genomföra en operation? Någon som har koll på eventuella komplikationer efteråt? Efter operation är det 6 veckor gips och sen rehab på det, och är fortfarande ingen garanti för att man bli bra igen. Har någon tips på rehab eller annat att tänka på?

Alla råd mottages gladeligen.

Mvh,
En just nu haltande aktiv människa,
Therese Gunnarsson
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.