Löpning Träning 4 inlägg 1903 visningar

Hög puls efter sjukdom, återgång till träning

1999 • Stockholm
#1
27 september 2022 - 15:19 (Redigerad 27 september 2022 - 15:19)
Gilla
Hej
Jag var mitt uppe i den sista uppladdningen inför sthlm halvmaraton när blev dunderförkyld för ett par veckor sedan (dum nog testade jag mig aldrig för covid), det ledde till att jag fick göra avkall på all träning och även efter det att jag kände mig "frisk" så upplevde jag att min puls skenade iväg av minsta lilla, aktiviteter som att gå till mataffären gav mig flera gånger en puls på drygt 180. onsdagen innan loppet kände jag mig dock ganska återställd igen och testade att springa 20min, det var fortfarande väldigt tungt och mitt normala "lunktempo" på 5:20-5:30 var omöjligt men jag kunde iaf springa och efter mycket velande fram och tillbaka beslutade jag mig för att ändå göra ett försök på sthlm halvmarathon. vilket jag i efterhand förstår var dumt- men jag hade ju lagt ned så mycket jobb för att persa och ville inte "låta det gå förlorat"

jag hade som mål att springa på 1:40 men förstod ganska fort att det skulle bli omöjligt då det var väldigt mycket mer ansträngt än det borde vid den hastigheten, eller snarare att hjärtat slog väldigt hårt trots att jag inte tyckte det var så tungt.

Efter några kilometers velande bestämde jag mig för att bara ta det lugnt och istället försöka njuta av loppet men samtidigt vara lyhörd för ifall något kändes off och jag skulle behöva bryta. Men när jag sänkte tempot (och hade sprungit några fler kilometrar) så kändes det ganska bra så jag lunkade på och gick i mål på 1:54 vilket ju var betydligt långsammare än min måltid men ändå i linje med hastigheten jag brukar springa på långpass (+20km).

Dagen efter loppet kände jag mig helt som vanligt och tänkte att det nog innebar att jag var helt frisk nu men ett par dagar senare blev jag återigen väldigt trött och min puls verkar inte vilja närma sig sin normalnivå- sovpulsen som oftast är nere på 39-41 med ett lägsta på ca 38 är nu uppe på 50-55 med ett lägsta på 47-48 och även vilopulsen under dagen är betydligt högre än normalt. Nu känner jag mig återigen "frisk" men inte helt utvilad/återhämtad, och min kropp verkar ju bevisligen lite stressad. Jag försöker aktivera mig på andra sätt än genom krävande konditionsidrott men jag börjar känna mig rastlös och har massa roliga träningsplaner för hösten, hur skulle ni resonera angående återgång till konditionsidrott?

//Alice
Samuel Edvardsson
1983 • Karlsborg
#2
27 september 2022 kl 15:41
Gilla
Jag hade samma problem som du, arbetspulsen stack snabbt upp och vilopulsen låg ca 10 slag högre än normalt. Tog det mycket lugnt de första veckorna. För mig tog det 4-5 veckor för att vara tillbaka i samma form som innan covid men det är nog väldigt individuellt hur lång tid det tar.
1999 • Stockholm
#3
27 september 2022 kl 21:52
Gilla
Intressant! Det vore intressant att veta om det var Covid jag hade, tyvärr verkar det ju svårt att ta reda på i efterhand om man är fullvaccinerad/ har haft det tidigare. Men jag antar att jag helt enkelt får ha lite mer tålamod!
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
27 september 2022 kl 22:01
1 Gilla
Jag skulle lägga tiden på långa pass med låg intensitet (låg puls), typ vandring, cykelutflykter, långpromenader, så att kroppen behåller/ökar sin vana att vara igång utan att hjärtat ansträngs som det gör vid vanlig träning.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.