Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 2063 visningar

Springa med eventuell lårkaka?

1996 • R
#1
4 oktober 2022 - 14:01
Gilla
Detta må vara en dum fråga, men då jag inte är intresserad utav att behöva ta några längre pauser i onödan så tänker jag att det bästa ändå är att bolla med er först!

Var ute och sprang imorse, lite lätt ofokuserad och lyckades snubbla på en satans rot. Ramlade likt superman framåt och landade mer eller mindre raklång.
Jag gissar på att jag slog i höger lår i någon rot/sten eller något, dock inte säker. Ställde mig upp och fortsatte springa. Det ömmade lite men inte på något sätt så att det tog emot att fortsätta springa..

När jag kom hem hade jag dock, till min förvåning, redan ett märke.. Några timmar senare på en promenad så tar det ca en kvart innan jag går utan att varje stöt känns i muskeln. Det känns alltså oavsett om jag går, gör en squat eller liknande men det ömmar mer än vad det gör ont.

Kan detta vara en så kallad lårkaka?
Vågar man springa ett intervallpass ikväll eller ska man vila? 🤔
Läst massa olika, min spontana tanke är ju att det inte borde vara någon fara..

(lyckas tyvärr inte bifoga någon bild)
Eksjö
#2
4 oktober 2022 kl 15:17 Redigerad 4 oktober 2022 kl 15:18
2 Gilla
Så länge du inte drabbats av compartment syndrome (vilket du lär märka) så är det ingen fara att träna på.

Kan dock rekommendera att kanske byta intervallpasset mot ett lugnare pass, cirkulation hjälper till med återhämtningen men att kunna pressa sig till max som vid intervaller kan bli kämpigt med en lårkaka.
Men värm upp och känn efter, känns det toppen så är det ingen fara, gör det fortfarande ont så ta det lugnt eller vila helt.

Har spelat både handboll och rugby så har haft en del lårkakor genom åren och alla beter sig olika från gång till gång tycker jag.
Jenny Nilsson
1968 • VALLENTUNA
#3
4 oktober 2022 kl 17:08
1 Gilla
Hej!
Som Eric säger, det kan nog vara lite olika från person till person men även från skada till skada...

Jag ramlade och slog i höger baksida lår, höger insida knä och vänster framsida underben när jag ramlade mellan en båt och en brygga när jag bar virke till ett husbygge 2019. Jag "landade" med baksida lår mot bryggkanten med en massiv lårkaka som följd, övriga skador kom från att jag slog i båten.
Det tog 15 dagar innan jag sprang men det berodde på att höger insida knä svullnade och var grinigt. Baksida lår var ju inte skoj heller, men hade kunnat klara lätt löpning efter någon dag. Jag paddlade kajak och tog raska promenader redan dagen efter. Jag jobbade vidare med att bära virke resten av dagen, men kunde knappt böja benet, så jag bar inte lika tungt, men fortsatte att belasta och att ha cirkulation till benet.

Jag skulle tänka mig cirkulationsträning men inte intervaller, det är ändå en massiv blödning inne i muskeln om du har en lårkaka. Låt det få läka lite innan du låter hjärtat pumpa på för fullt igen, är min tanke.

Lycka till och krya på benet!

Kram,
Jenny
1996 • R
#4
4 oktober 2022 kl 17:42
Gilla
Tack för era svar!
Blir av avstå och se hur det känns, och ser ut, imorgon.
Hasse A S
1953 • Munkedal
#5
4 oktober 2022 kl 17:51
1 Gilla
Imobilisering, nedkylning, komprimerade bandage och låret i högläge är bättre än att träna ikväll. Några dagars vila har inte någon negativ inverkan på formen. Du kan lugnt vila i en vecka och sen sätta igång lugnt med träning.

Bättre att ta tag i skadan direkt, så är det inte så lång tid tills du är tillbaka på din vanliga yrningsnivå.

Lycka till!
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
5 oktober 2022 kl 01:04
Gilla
Hasse har rätt. Det kan vara värt att kyla ner även om det gått några timmar, efter 24 timmar hjälper det inte längre. Det nedkylningen och kompressionen gör är att bromsa svullnaden som uppstår av skadan.
Då förkortas läkningstiden. Så på med isblåsan!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.