Löpning Rundor & Kartor 70 inlägg 6047 visningar

Förslag på löpsemester

1991 • Norrköping
#1
19 oktober 2022 - 11:52
1 Gilla
Tjena! Jag gillar att resa ensam och att kombinera resandet med naturupplevelser och löpning. Enklare bergsbestigning är en favorit också. Jag är singel och väldigt flexibel med hur länge jag kan vara borta men i detta fall tänker jag väl att jag reser på sommarsemestern. Två veckor känns som en bra kompromiss mellan att göra saker på egen hand och hinna umgås mycket med vänner.

Tidigare har jag varit i de svenska och norska fjällen. Nu är jag sugen på centrala och kanske södra Europa och jag söker tips på resmål. Jag är inte ekonomiskt oberoende och är intresserad av att komma undan så billigt som möjligt.

Vad gillar jag att göra?
- Springa(gärna flerdagarslöpning)
- Gå upp på berg
- Springa i naturen
- Se dramatisk natur
- Ointresserad av städer

Om mig:
- Okräsen vad gäller mat
- Okräsen vad gäller boende
- Semester v. 28-31 eller 32
- Obekväm

Jag har t.ex. ett sug för Österrike och Schweiz. Har 165 mil till Zell am See med bil, snabbt räknat blir det strax över 5000 kr i bensinkostnad ToR. Tror ni bil+tält är det billigaste man kommer undan? Jag kan ju också åka tåg/flyg men då har jag ju inte flexibiliten att röra mig som jag vill.

Bollar gärna idéer med någon med erfarenheter av en resa likt detta!

< < < 1 2 3 4 > > >
1989 • Alingsås
#2
19 oktober 2022 kl 12:14
3 Gilla
Jag reser ofta med sambon, så när vi åkt bil ner till österrike och italien (har även varit i frankrike med bil) tar vi såklart bilen. Med åren har vi blivit bekväma och tagit gbg-kiel-färjan. Billigast men längst tid i bil är att åka broarna över Danmark.
2021 var senaste resan (planerar även samma i år). Då körde vi nästan 4 veckor i österrike och italien.
Om du vill ha ganska komprimerat av JÄVLIGT nice natur så är ju området kring Dolomiterna i italien magi. Utgå från t.ex. Canazei eller "på andra sidan" Selva di val gardena. Du har lederna utanför dörren.

Som jag tidigare skrivit kör ju jag West Highland Way i vår - tror den är en grymt bra flerdagars tur för dig också.

I Österrike har jag sprungit i både, St. Anton, Bad Gastein, Innsbruck, Dornbrin, Küthai och Pitztal. Jag tycker - oavsett var du springer - så är det magiskt. St. Anton är trevligt även efter äventyret och har några riktigt fina campingar. Spanar du på flerdagsturer går det säkert att lösa i de flesta "större" orter. jag har tyvärr bara kört dagsturer.
1991 • Norrköping
#3
19 oktober 2022 kl 13:21
Gilla
Tack för svar och förslag! Det irriterande med att vara ensam är ju att min exempelresa som kostar mig 5000 kr bara i bensin kostar dig 2500 kr. Så det sticker ju liksom iväg kostnadsmässigt när man reser solo.

Det är ju dock guld att ha bilen för friheten. Jag kanske helt enkelt bara får brösta att resan blir riktigt dyr trots att jag är beredd att leva som en nomad.

När ni har åkt ned till Österrike, åker man igenom några fina områden i typ Tyskland? Tänker att det hade varit nice att inte ha 18 h ren transport utan att man stannar någon dag på vägen. Vägen över Danmark ser ju ut att leda mig till Hannover och sedan rakt söderut.
1961 • Oskarshamn
#4
19 oktober 2022 kl 15:23
7 Gilla
Låt mig slå ett slag för Tjeckien som turistland. Min fru är tjeckiska så jag har tillbringat åtskilliga semestrar där, både vandrande och springande. Landet är vackert och naturen mycket omväxlande.

Fördelar
Inte så långt att köra. Från färjan i Rostock till Prag är det ca 60 mil.
Prisnivån. Klart billigare än i Österrike, i synnerhet på landsbygden. Det finns t ex gott om prisvärda pensionat.
Ett utmärkt nät med stigar och vandringsleder över hela landet. Det är bara att köpa en karta över området man ska till.
God mat och godast öl.

Min favorit är helt klart Šumava i sydväst, ett skogklätt bergsområde med många charmiga byar. Det är dock garanterat tjockt med turister där i juli/augusti. Högre och brantare berg hittar du i Krkonoše i norr. För att komma till berg typ Alperna behöver du köra till Slovakien, men dit är det betydligt längre.

Den tjeckiska landsbygden är annars som upplagd för öljogging, dvs man springer från by till by och tar en öl (inte mer!) i varje.
1989 • Alingsås
#5
19 oktober 2022 kl 15:30
2 Gilla
Vi köttar på ganska bra, i början av resan är det ganska trist, Danmark, södra Tyskland.. Men, när du kommer lite längre ner i Tyskland börjar det bli lite trevligare natur. När Ulm och Memmingen närmar sig brukar det vara vackert. Men då är du ju nästan framme. Nått år tog vi faktiskt vägen "om" Holland på vägen ner. Vi stannade på ett Klättergym. Alternativt kan man ju ta vägen "om" Tjeckien, det är ju också lite trevligt. Men det plockar på lite i tid.
Finns ju ett och annat naturreservat, spana på dem, kanske finns något fint vi missat.
1991 • Norrköping
#6
19 oktober 2022 kl 16:45
3 Gilla
Tackar! Skissade lite:

Norrköping-Trelleborg 50 mil 5,5 h
Trelleborg-Rostock 6 h
Rostock-Prag 60 mil 6 h

Sedan är det t.ex. 60 mil 6,5 h från Prag till St Anton. Detta låter väl lite mänskligare än att ha 18 h transportsträcka i bil, ensam, i sträck.

Jag blir ju instinktivt sugen på att skissa på en rundtur involverande flera länder. Typ Tjeckien, Österrike, Italien, Slovenien och sedan hemåt via Österrike och Tjeckien. Det känns dock som att jag får acceptera att det blir absurda bensinkostnader i sådant fall och ta höjd för det.

Slår jag in lite destinationer på måfå blir det så här:

Norrköping-Trelleborg 50 mil 5,5 h
Trelleborg-Rostock 6 h
Rostock-Prag 60 mil 6 h
Prag-St Anton 60 mil
St Anton-Dolomiterna 30 mil
Dolomiterna-Triglav(Slovenien) 20 mil
Triglav-Zell am See 23 mil
Zell am See-Prag 46 mil
Prag-Rostock 60 mil
Rostock Trelleborg 6 h
Trelleborg-Norrköping 50 mil

Räknar relativt högt på 0,8 l/mil och 20 kr/l. Då blir detta strax över 6000 kr. Hade faktiskt gissat på mer.

Säg att jag blir borta två veckor och tältar varje natt och snittpriset för en natt är 200 kr. Då blir det strax under 3000 kr.

Säg att jag primärt lagar min egna mat med spritkök. Kan jag äta för 150 kr/dag? Blir i sådant fall ca 2000 kr. Plus restaurangbesök varannan dag, säg 150 kr. Blir totalt ca 3000 kr.

Allt som allt ca 12000 kr. Grova överslag så klart. Men kanske kan vara rimligt att anta att en sådan tvåveckorssemester går på 15000?
1991 • Norrköping
#7
19 oktober 2022 kl 16:47
2 Gilla
Förväntar mig inte att någon svarar på hur mycket kalaset går på :D Blev bara lite entusiastisk och började skissa. Träffar min kompis som gjorde exakt en sådan resa fast bodde i campingvan, han kan nog ge en bra bild av vad diverse saker kostar.
1967 • Torslanda
#8
19 oktober 2022 kl 17:40
4 Gilla
Kolla bara lite på vilka regler som gäller i varje land vad gäller vägtullar och annat. Vissa länder har krav på saker du måste ha med i bilen, avgas dekaler och annat. Kolla hos motormännen om detta. Körde en två veckors tur i Europa, 11 länder på 14 dagar i somras och hade helt underbar löpning i alla länder och städer vi besökte. Extra förtjust i Holland (Pannkaksplatt och supervägar att springa på) alla alp länder för vyerna, skogarna etc och Venedig. Hur kul är det inte att springa över alla broar, genom gränder etc. Din budget låter lite snål vad gäller mat etc men det är ju olika vad man vill unna sig. För oss blev snittförbrukningen 0,65 l/mil i en XC60 med tre personer. Europa i all ära men för mig är det tåg road tripp i Japan oslagbart. Den naturen är helt otrolig och i princip överallt går det lopp man kan springa.
Oldboy
1952 • Danderyd
#9
19 oktober 2022 kl 21:58
9 Gilla
Varför inte tågluffa ner till Dolomiterna, kanske besöka några läckra bergsområden på vägen ner eller upp (i Tjeckien eller Schwäbische Alps t ex, Tyrolen) Du kan ju hyra bil om du vill sitta bakom ratten några dagar. Bo på hostel brukar jag komma undan med 3-400 kr natten för. Större delen av Europa är genomkorsat av vandringsleder som oftast går utmärkt att springa på. Ladda ner appen AllTrails i din mobil så får du massvis med förslag om du knappar in en ort. Alpes Maritimes norr om Nice är också fina, valet kan ju bero lite på vilket språk du är mest bekväm med. Och prisläget, jag tycker Tjeckien och Slovakien låter bra i mina öron ( med tåg då).
1988 • Göteborg
#10
20 oktober 2022 kl 08:30
2 Gilla
Kan annars tipsa om trailrunning med UCPA i argentière. Åkte med dom 2019 och var väldigt nöjd.
Bokningen har inte öppnat än, men tror det gör det i januari. Gav 6100kr för en vecka, viket då inkluderar boende som är våningssängar med toa i korridoren. Alla måltider är inkluderat och guide på passen.
Är ett franskt center med franska guider, deras språkkunskaper var lite bristfälliga. Men var en del svenskar som bodde på centret så var trevligt.
Inte skrivit jättemycket, men passen vi körde finns i min dagbok i början av juli 2019.
https://www.ucpa.se/aktivitet/vandring/trailrunning
1991 • Norrköping
#11
20 oktober 2022 kl 09:09
Gilla
Bild uppladdad av Marcus
Jag får kolla upp vad tågbiljetter kostar(känns som det är ett sånt där tågluffarkort man ska ha i sådant fall?) men jag gissar att bil ändå blir billigare med bil. Med hostel känns det spontant som att jag dubblar boendekostnaden jmf med bil och jag vill nog inte släpa på tält om jag inte har bil.

Jag gjorde en mer detaljerad sökning, tänker att jag kan bygga på detta vartefter jag kommer på ställen jag vill åka till.

Norrköping-Trelleborg 50 mil 5,5 h
Trelleborg-Rostock 6 h
Rostock-Karkonosze National Park 65 mil 6,5 h
Karkonosze National Park - Sumava national park 34 mil 5 h
Sumava national park - Bad Gastein 35 mil 4 h
Bad Gastein-Dolomiterna 26 mil 5,5 h
Dolomiterna-Triglav(Slovenien) 20 mil
Triglav-Zell am See 23 mil
Zell am See-Prag 46 mil
Prag-Rostock 60 mil
Rostock Trelleborg 6 h
Trelleborg-Norrköping 50 mil

409 mil. Tycker att det är en hyfsad mix av billigare(Tjeckien och Slovenien) och dyrare(Österrike och Italien) länder. Grundtanken kan vara två veckor med lite öppet slutdatum. Och det finns så klart massa förbättringar och revideringar att göra i resplanen.

T.ex. kan jag efter Slovenien bocka av saker i Tjeckien, på vägen hem. Raka vägen Triglav-Rostock är 116 mil 12 h. Här skulle jag kunna ta Sumava på vägen hem istället. Triglav-Sumava-Rostock är 42+75=117 mil 6+8=14 h.

Jag slog in resan fram till Triglav för att se hur det ser ut "effektivitetsmässigt". Tycker det ser ganska vettigt ut! Frågan är ju vad man gör när man vänder hem. Finns det något intressant naturmässigt i östra Österrike eller västra Slovakien? Östra Tjeckien?
1989 • Alingsås
#12
20 oktober 2022 kl 09:16
Gilla
I Tjeckien utanför Prag finns en "benkyrka" i Kutna hora (eller hur det stavas) - det är rätt fräsigt, kanske inte någon löpning direkt. Men, coolt.
1991 • Norrköping
#13
20 oktober 2022 kl 09:25
2 Gilla
Tack, jag ska kolla din blogg! Men jag kommer inte att åka med någon grupp, jag kommer att göra "min egna" resa. Det gillar jag bäst.
1991 • Norrköping
#14
20 oktober 2022 kl 14:21
Gilla
Clara: hur länge har ni stannat på respektive plats(St Anton, Bad Gastein etc)? Bara av nyfikenhet.
1989 • Alingsås
#15
20 oktober 2022 kl 15:30
1 Gilla
Förra året gjorde vi "turnen" Dornbirn.. 3-4 dagar (där bor sambons mamma), St. anton typ 5-6 dagar, Bad Gastein typ 4-5 dagar, Sedan typ.. 4-5 dagar vid Gardasjön, Pitztal (Mandarfen) 4-5 dagar typ... St. Anton var värt lite längre stop, Bad Gastein tyckte jag var lite svårare att hitta bra löpning i. MEN, vi chillade väldigt mycket. Tar man bort chilldagarna, så kan du typ halvera mina antal dagar. :)
1991 • Norrköping
#16
20 oktober 2022 kl 19:30
1 Gilla
Låter kanon! Jag kommer förvisso inte löpa hela tiden men chillandet blir nog nästintill obefintligt, man är rätt rastlös när man reser ensam ;)
Åsa
1983 • Fagersta
#17
20 oktober 2022 kl 20:43
3 Gilla
När du säger berg. Mitt tips är Kroatien. Jag reste mycket själv dit i flera år. Tog ett billigt flyg ner och väl där nere var de buss och lifta (jo de går fint). Bodde billigt på mindre lägenhetshotell och valde lite hotell en bit från havet. Maten var billig om man undvek turistfällorna (och sjukt god). Jag kom undan billigt då jag blev vän med lite folk där nere. Väldigt hjälpsamma och tillmötesgående. Hela bergsmassivet Biokovo har mängder av häftiga sträckor att gå/springa.

Annars är ju som många skriver Schweiz och Österrike fint.
1991 • Norrköping
#18
21 oktober 2022 kl 09:32
1 Gilla
Bild uppladdad av Marcus
Kroatien är fint! Vi kan nog spika att jag väljer bilsemester, känner att jag har bestämt mig för det. Jag är förvisso i "trakterna" men det är ändå en liten bit extra söderut som kanske tar emot något.

Utifrån det jag kan se så bör jag, om syftet är att uppleva så spektakulära platser som möjligt, ta ungefär samma väg tillbaka när det är dags att röra sig mot Rostock igen. Hittar inga maxade ställen i östra Österrike.

DIT
Norrköping-Trelleborg 50 mil 5,5 h
Trelleborg-Rostock 6 h
--> 1 dag, en natt i Rostock
Rostock-Karkonosze National Park 65 mil 6,5 h
--> 2 dagar, 2 nätter i Karkonosze
Karkonosze National Park - Sumava national park 34 mil 5 h
--> 2 dagar, 2 nätter i Sumava
Sumava national park - Bad Gastein 35 mil 4 h
--> 2 dagar, 2 nätter i Bad Gastein
Bad Gastein-Dolomiterna 26 mil 5,5 h
--> 2 dagar, 2 nätter i Dolomiterna
Dolomiterna-Kanin(Slovenien) 26 mil 5 h
--> 2 dagar, 2 nätter i Kanin

HEM
Kanin-Zell am See 25 mil 3,5 h
--> 2 dagar, 2 nätter i Zell am See
Zell am See-Rostock 96 mil 10,5 h
--> 1 dag, 1 natt i Rostock
Rostock Trelleborg 6 h
Trelleborg-Norrköping 50 mil
--> 1 dag

Transport: Detta är 15 dagar. 407 mil vilket högt räknat är 6500 kr i bensin. Sedan två färjor vilket gör att transportkostnad blir 8000 kr. Sedan tillkommer tullavgifter etc. Ingen aning vad detta kostar. Ska jag lägga på 1000 kr? Så 9000 för transport.

Boende: två nätter på hostel i Rostock, högt räknat totalt 1000 kr? 12 nätter i tält, högt räknat 2500 kr? Det ger total boendekostnad på 3500 kr.

Här är vi redan på 12500 kr. Sedan tillkommer mat. Här ska jag verkligen försöka snåla men jag vet ju att det kommer att bli dyrare än vad jag tror.

För en sådan mastodonttripp så känns knappast 15000 kr i överkant.

Schemat: enbart för att få en överblick. Jag kanske vill vara längre någonstans, kortare någon annanstans. Vet inte hur viktigt Slovenien är för mig men kul med ett nytt land och det passar rätt bra i resplanen. Det jag verkligen vill se är Österrike samt Dolomiterna, dessa är untouchable.
1989 • Alingsås
#19
21 oktober 2022 kl 10:14
3 Gilla
Vi förberedde väldigt mycket mat för trangiaköket till vår resa. Mycket pasta och bönor blev det. Mat som man kan ha i bilen utan kyl. Kan se om jag hittar recepten igen. 1 gött recept som tillagades många gånger var Portionen under Tians: "Majscarbonara". Frukost körde jag alltid Over night oats. Havregryn, proteinpulver, pulvermjölk - häll vatten i kvällen innan. Sedan toppar du med nötter och färsk eller torkad frukt.
Lägg 1000kr på bra mat hemma i butiken så har du många måltider sedan.
1991 • Norrköping
#20
21 oktober 2022 kl 10:24
3 Gilla
Mycket bra förslag! Exakt så vill jag göra. Men jag vet ju också att jag inte kommer att orka vara hundraprocentig med detta utan jag kommer att falla för suget att äta på restaurang några gånger.

Varför är man inte ekonomiskt oberoende? Så mycket lättare livet vore. Fördelen är dock att det är långt kvar till juli, jag hinner spara ihop en rejäl reskassa. Jag tjänar bra med pengar så penga-gnället är egentligen rätt obefogat men jag går i bostadsköpstankar så här och nu känns en dyr semesterresa inte som en bra idé, men det är ju som sagt typ 9 månader bort i tiden :D
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.