Löpning Avancerad träning 6 inlägg 1864 visningar

Backträning vs gym

1979 • Karlstad
#1
1 november 2022 - 10:46
Gilla
Jag brukar ha tre grundstenar i min löpträning där jag försöker få in ett av varje pass och mellan dessa tre kör jag det som hinns med.
1 backpass
1 intervallpass
1 långpass.

Kan man nu ersätta backpasset mot ett gympass och få ut samma effekt av träningen?
Backpasset ser jag som ett löpstyrkepass.
Helsingborg
#2
1 november 2022 kl 11:37 Redigerad 1 november 2022 kl 11:51
3 Gilla
Backträning bygger inte enbart muskulär styrka utan även kardiovaskulär styrka. Det bidrar samtidigt till bättre löpekonomi. När det kommer till att bygga muskler i ett gym måste man vara försiktig med att inte bygga muskler som bidrar negativt till löpningen. Med backintervaller är det svårt att göra fel.

Citat ur Runner’s world:

Shane Benzie, who works closely with some of the best runners in East Africa, believes hills are a better form of strength training than weights for runners.

One of the East African runners that Benzie has worked closely with, Rhonex Kipruto, is a case in point. ‘Kipruto recently broke the 10K road world record, and the 5K road world record in the same race, but his arms and legs are tiny,’ he says. ‘If running was a muscle game, the East Africans would come last.’
2006 • Alingsås
#3
1 november 2022 kl 11:56
1 Gilla
Jag hade delat upp backintervallerna till ett intervallpass och ett gympass för att få bra aerobisk effekt av intervallpasset med mindre slitage samtidigt som jag bygger mer styrka av gymmet än backe. Tränar då för maxstyrka eftersom man då blir mycket starkare utan viktökning. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18460997/
1985 • Vallentuna
#4
1 november 2022 kl 15:22
2 Gilla
Du får inte samma effekt av styrketräning som du får av backträning och vice versa.

Men varför välja endast ett? Den ena veckan kan du ju köra backträning och den andra veckan styrketräning. Då får du ändå in båda under en 14-dagarsperiod. Utan specifika mål så är det en rätt bra kompromiss ifall du inte kan få in 4 träningspass per vecka eller kör löpande schema där du inte har fasta pass på utvalda dagar.
1979 • Karlstad
#5
2 november 2022 kl 07:45 Redigerad 2 november 2022 kl 07:46
Gilla
Funderade på det där med muskler som bidrar negativt för löpning? Jag blev lite nyfiken på vad du menar. Skulle du vilja utveckla vad som menas? Visste inte att det fanns sådana. Trodde bara att det var vikten från onödiga muskler som var negativt.
Helsingborg
#6
2 november 2022 kl 10:50 Redigerad 2 november 2022 kl 11:24
1 Gilla
Ja, det är ju just det. Att bygga muskelmassa där den inte behövs eller i fel mängd och/eller balans.

Under en sprint i uppförsbacke tränar man omkring ett dussin muskler samtidigt. Dessa är inte exakt desamma som du använder i en annan kardiovaskulär sport, cykling. …och varken cykling eller löpning tränar den totala muskelmassan. Benzie, som jag refererade till tidigare, menar att de främsta långdistanslöparna från Kenya och Etiopien växer upp utan tillgång till gym. De tränar istället styrka ute i löpspåren. Han kallar det här för “Darwinian fitness”, träning för att utföra en specifik uppgift - löpning.

Tegla Loroupe, tidigare vinnare av New York-marathon säger i en intervju till Sports Performance Bulletin (Google Translate):
“Vi har ingen speciell styrketräningsutrustning i Kenya, säger Tegla, så vi kenyanska löpare använder helt enkelt vår egen kroppsvikt för att ge motstånd när vi springer uppför backar. Tuffheten i våra backträningar är den viktigaste orsaken till vår framgång.”

Med det sagt är Kenya lite av ett undantag här. I resten av världen är styrketräning i gym en norm även för löpare. Även Eliud Kipchoge spenderar tid i gymmet och det säger kanske allt. Så under förutsättning att man tränar rätt muskler i rätt balans har det en plats i träningsprogrammet.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.