Löpning Träning 5 inlägg 437 visningar

Nå 5 km på 33 minuter

1969 • Närke
#1
16 april 2024 - 19:51
Gilla
Någon mer än jag som har ansträningsastma/allergisk astma och revben som inte öppnar upp sig som de ska?

Jag försöker kunna förbättra min kondition men kroppen stretar emot. Hasar mig fram och första femman i år var på 40 min.
Tar min astma medicin så mkt jag kan och tyvärr lite mer.

Jag drar direkt ut och hasar. Finns det några bra uppvärmingsövningar jag kan göra?
1963 • Linköping
#2
16 april 2024 kl 20:54 Redigerad 16 april 2024 kl 23:12
1 Gilla
Verkar jobbigt, hur funkar det med revbenen?

Jag har blandad astma, ansträngningsastma och allergisk men medicinen hjälper oftast så jag klarar lätt 5 km under 25 minuter. Dock brukar det vara jobbigt så här års med pollen så om jag kör för hårt kan det ta stopp i luftrören så jag måste avbryta och gå. Jag kan ta extradoser av medicinen vid behov men det gör jag rätt sällan. Jag har Duoresp Spiromax med långtidsverkande kortison, det är nog det som är grejen.

Jag brukar även behöva ta det lugnare första kilometern och sen kan jag öka gradvis i tempo. Jag slarvar med uppvärmning så första kilometern är uppvärmingen.

Jag har nog haft astman i hela mitt vuxna liv men det var först för några år sedan jag sökte vård, med medicin slipper jag för det mesta större besvär. Jag kunde springa även innan dess men ofta var det väldigt plågsamt när jag inte fick luft.

Jag kör runstreak så jag springer varje dag året runt, tror det är bra för astman. Dagsformen avgör tempot och sträckan. Astman går lite upp och ner över tid men då jag springer varje dag ser jag bättre skillnad på vad som beror på konditionen och på astman.
Walker67
1947 • Växjö
#3
17 april 2024 kl 01:27
Gilla
Otroligt imponerad av att du kämpar på trots astman. Jag har SHR men den hindrar mig inte så mycket i träningen utan snarare att förkylningar går ner i luftrören. Jag har haft hosta och segt slem i 4 veckor nu och har inte kunnat träna något ansträngande under den tiden. Igår testade jag dock ca 5 km och det tog 38 min och första kvarten var det mycket hostande och harklande av slem, men sen blev det rent i röret. Förra året gjorde jag spirometri både utan och med astmaspray och visst gick det lite lättare att andas med medicin men jag fick ingen medicin utskriven, då de ansåg att effekten är liten på sensorisk hyperreaktivitet.
1969 • Närke
#4
17 april 2024 kl 05:55
Gilla
Revbenen är stela och det innebär att det blir svårare att ta djupa andetag. Jag springer tyvärr bara under barmark säsongen. Ska testa att köra väldigt lugnt första km. Har jobbigt nu med pollen också.
Men skam den som ger sig
1963 • Linköping
#5
17 april 2024 kl 06:44 Redigerad 17 april 2024 kl 07:08
2 Gilla
Symptomen innan jag fick behandling var att jag periodvis fick svårare och svårare att andas under ett pass, att jag fick bryta för att luften inte räckte till. Hade det väl blivit så satt det kvar i flera timmar så det var inte bara att sänka tempot när det väl inträffat. Efteråt hördes tydliga pip i luftrören när jag andades, flera timmar efteråt. Det kändes även tungt att andas och ibland var det svårt att sova av det skälet.

Innan jag fick medicinen med långtidsverkande kortison (inhalator) fick jag prova Bricanyl i samband med ansträngningen. Jag gjorde sen spirometri där man provade med och utan sådan medicin men ingen större skillnad.

Gjorde även ett test med en annan apparat där man konstaterade att jag troligen hade en typ av inflammation (kommer inte ihåg exakta termen eller vad apparaten hette, det var inte vanlig spirometri) som måste behandlas med långtidsverkande kortison, att det typ kan ta flera månader med behandling varje dag innan man får effekt. Jag fick då en sådan medicin utskriven och extra hög dos under en period och sen fick jag göra nya tester där det var mycket bättre värden.

Den behandlingen har hjälpt mig bra även om det periodvis ändå kan vara besvärligt under hög ansträngning. Jag tar medicinen varje dag, morgon och kväll.

Får man ingen bra hjälp kanske man ska gå till en annan läkare eller astmamottagning.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.