Löpning Avancerad träning 16 inlägg 879 visningar

Teknik/App mäter de där extra

Åsa
1983 • Fagersta
#1
4 januari 2025 - 15:32
1 Gilla

Vill veta lite om någon använder tex, ”Beep insights” eller annan likvärdig app/mätmetod för att få fram information om kroppens olika värden.

Väldigt intressant att lära sig mer. För egen del ha koll på att man återhämtar sig efter hårda pass och att rätt energi kommer in på längre pass.

Att inte behöva gå till ett labb för att kolla sig, utan ha bättre koll själv vore en befrielse.


Så om någon vill återberätta för och nackdelar med dessa avancerade mätningar?
Melin
1985 • Hammarö
#2
6 januari 2025 kl 23:22
3 Gilla
Jag kör garmin FR955 och en stryd så det är ju data overload deluxe. För att få ännu mer fullständig analys måste man ju även regga maten osv.
Jag tycker det är kul med alla mätvärden men det enda jag faktiskt känner mig hjälpt av på riktigt är HRV. Tycker det fångar in måendet, återhämtning, sjukdom mycket bra
Monica Carlsson
1971 • Partille
#3
7 januari 2025 kl 17:07
1 Gilla
Jag tycker också att min HRV-mätning stämmer bra med hur jag känner att jag mår och hur jag sköter mig. Sämre sömn, jobbstress alkohol, förkylning på gång, ... verkar definitivt ge utslag för mig
Anna
1982 • Jämtland
#4
7 januari 2025 kl 17:31 Redigerad 7 januari 2025 kl 17:34
3 Gilla
Tack för den här tråden! Jag har bestämt mig för att uppgradera mig från stenåldern (för stenåldern har vissa återkommande kompatibilitetsproblem), och då är det svårt att välja när allt är så mycket mer fancy.

Men efter att ha läst på lite om HRV så blir jag väldigt nyfiken på den funktionen och hittade just en refurbished klocka till bra pris! Nu får den gärna komma, för plötsligt blev stenåldern, som jag fram tills nyss trivdes rätt bra med, plötsligt outhärdlig...
1963 • Linköping
#5
7 januari 2025 kl 18:52
Gilla
Jag är lite skeptiskt inställd, klockorna får ju fler och fler funktioner för att motivera att man ska köpa en ny. Ni som tittar på HRV, vad gör ni med informationen? Anpassar ni antalet vilodagar eller typen av pass framåt?

Jag tittar inte just på detta och vill inte sova med klockan som Garmin tycker att man ska göra för HRV-funktionen, men efter varje pass får man ju klockans åsikt om hur lång tid det bör gå innan nästa pass. Ganska ofta är det mer tid än jag har eftersom jag kör runstreak, springer varje dag. Jag tror helt enkelt inte att den funktionen är anpassad för en sådan profil. För nästa dag, även om det har gått långt ifrån de timmarna som klockan sa efter förra passet, känner jag mig ändå fullt utvilad och ovanpå detta går på dagsformen när jag springer, på känslan.

Min hypotes är att runstreaken gör att kroppen antagligen återhämtar sig snabbare än genomsnittet, för man övar ju på återhämtning varje dag. Alternativt att Garmins funktion är överdrivet konservativ/försiktig för att ingen ska råka illa ut medicinskt sätt genom överanstränga sig. Så för mig blir den här typen av funktioner lite "hittepå".
Anna
1982 • Jämtland
#6
7 januari 2025 kl 18:58
2 Gilla
Nu bytte just jag från 305 till 255, så det är väl inte direkt motiverat av att klockorna får nya funktioner...

I sak håller jag dock med dig. Det är ju fortfarande benen som springer, inte klockan. Oavsett hur avancerad den blir
1974 • Stockholm
#7
8 januari 2025 kl 00:49
1 Gilla
Garmins återhämtningstider ignoreras förstås, det är sedan gammalt. 🙂
MEN med det sagt så märker jag tex vid oplanerade kortare uppehåll och vid nedtrappning inför lopp (de få gånger jag ägnar mig åt det) att de inte är helt gripna ur luften.

HRV-värdet. Tja, liksom andra har jag upptäckt att det är ruggigt bra på att känna av tex alkoholkonsumtion och när man håller på att bli sjuk. Och är det inte spånken som stökat till värdena så tänker åtminstone jag mig för innan jag ger mig på hård intervallträning. Eller så ställer jag lite lägre krav på mig själv. Försöker ge kroppen en chans att reda ut vad-det-nu-är den drabbats av.

Kanske HRV blir meningslöst när totalmängden är så låg som den ofta är för många runstreakare?
Enda gången jag sprungit kortare än 3 km på ett pass var när jag attackerades av lejon i motionsspåret och fick offra mitt vänsterben för att komma hem levande (benet växte senare ut igen, tack och lov). Så kortvarig träning ger mig helt enkelt ingenting och innebär heller ingen ansträngning för kroppen. Men det går ändå åt lika mycket schampo i duschen som efter 15 tusingar.
1963 • Linköping
#8
8 januari 2025 kl 06:32
Gilla
Alkoholkonsumtion behöver jag inte upptäcka via klockan för jag dricker inte alkohol. Tänker att sånt borde man väl ha koll på oavsett klockan om man ska moralisera lite. Vad gäller att man håller på att bli sjuk eller är det så är vilopulsen en bra indikator så den kollar jag varje dag, visar den på Garminklockan som jag har på mig och kollar då och då när jag suttit still ett tag. En tydligt förhöjd puls mot det normala är ett tecken på att det är bra att ta det lugnare med träning även om man inte känner sig speciellt sjuk.
HåkanC
2000 • -
#9
8 januari 2025 kl 09:50
3 Gilla
För er som är intresserade av HRV-mätning:
Det verkar som att HRV-mätning ger användbart data för ~1/3 av befolkningen
Detta har det skrivits en del om i happyforumet, ffa i detta inlägg:
https://happyride.se/forum/threads/klocka-eller-armband-med-bra-hrv-hjartfrekvensvariabilitetsmatning.3699016/post-4410678

Monica Carlsson
1971 • Partille
#10
8 januari 2025 kl 19:32 Redigerad 8 januari 2025 kl 19:32
7 Gilla
OK, jag *upptäcker* inte alkoholkonsumtion via klockans mätvärden, jag vet nog om jag druckit ett glas vin eller en öl. Jag säger bara att jag ser tydlig påverkan på kroppen via olika typer av "påfrestningar". Som sagt, även typ stress och grubbel, begynnande förkylning, sovit färre timmar eller förskjutit sömnen, hård träning, ... Så för mig är att hålla koll på min HRV-status en intressant jämförelse mellan hur jag känner mig, och om jag behöver tänka på bättre sömn, eller reda ut något stressande på jobbet, etc. Och HRV är ju inget absolut, utan en jämförelse med sig själv över tid. Som min vilopuls, ett bra komplement.

Nog om detta från min sida, var och en får ha sina åsikter.
Melin
1985 • Hammarö
#11
8 januari 2025 kl 19:45
4 Gilla
Jag tror nog en hel del skulle bli förvånade över hur lite alkohol som påverkar deras återhämtning och sömn om de kollade sin HRV.
1986 • Kungshamn
#12
9 januari 2025 kl 08:09
3 Gilla
Jag tycker inte om att sova med min Polar-klocka men gör det ofta för att ha väckarklockan med mig, som småbarnspappa vet man aldrig i vilken säng man vaknar.
Märker också hur en liten mängd alkohol påverkar sömnresultaten. Speciellt om.man dricker sent.
Man får ju såklart validera med sin egna känsla men ofta så byter jag ut tuffa kvalitetspass mot ett lugnare distanspass om sömnen vart dålig.
Tycker även att stress ger utslag på sömnrequltaten i klockan.

Självklart ska man lyssna på kroppen men samtidigt lever vi i en fullbokad vardag där allt ska rulla på enligt schema. Deadlines på jobbet, vab, ta hand om gamla föräldrar osv.
När allt slåss om ens uppmärksamhet och tid är det skönt att stämma av mot något konkret. Det blir som en påminnelse att du kanske ska ta ett lugnare pass eller en vilodag.
Så tänker jag, har väl iofs funkat sådär eftersom. Jag har mängder med sjukdagar ändå.
1991 • Linköping
#13
9 januari 2025 kl 09:14
Gilla
Återhämtningstiden är tänkt att mena "tid tills du kan göra ett tufft pass igen", inte "tid till nästa gång du kan träna". HRV vägs in i den, så om du inte har på dig klockan på natten kan du nog inte räkna med någon vidare info i ditt fall.

Jag håller dock med dig överlag. Vad ska man egentligen göra med infon? Jag har en Epix Pro och sover med den. Jag tycker också HRV tydligt speglar mitt mående. Normalt ligger jag runt 90ms och efter en kväll med ~10 öl och läggdags kl 01 nu i helgen var den nere på 40, vilket är extemt lågt. Det blir alltså tydligt hur alkohol påverkar sömnkvaliteten och måendet överlag, vilket är kul att få ett kvitto på - men samtidigt så visste jag ju redan det och jag känner ju att jag är svintrött dagen efter en fylla och är inte direkt sugen på att dra ut och köra tröskel, vilket klockan förstås avråder från efter en så dålig natt.

Samtidigt måste jag säga att all data klockan presenterar har gett mig en rejäl motivation i löpningen under hösten och vintern och jag har rejält skruvat upp volym och intensitet.
Anna
1982 • Jämtland
#14
9 januari 2025 kl 09:23 Redigerad 9 januari 2025 kl 09:23
2 Gilla
Efter 10 öl så står inte jag upp tror jag... Att en sådan alkoholkonsumtion visar sig i siffrorna är inte heller särskilt förvånande - allt annat skulle snarare visa att siffrorna är rätt värdelösa.

Men det verkar ju även som små mängder påverkar HRV för många, det är ju betydligt mer intressant och kanske även en nyttig insikt. Nu snittar jag väl på ett par glas vin i månaden, men jag hoppas ändå på att just HRV ska ge mig mer insikt.

Mer än påverkan av alkohol, så ser jag fram emot att undersöka påverkan av kaffe och om det syns i HRV. Just nu labbar jag med kaffe och (upplevd) påverkan på mensvärk och andra menstruationscykelrelaterade symptom. Det verkar definitivt finnas en korrelation där för mig nämligen - men varje "datapunkt" tar ju sisådär 4 veckor, så det går inte så fort...
1991 • Linköping
#15
9 januari 2025 kl 09:48
Gilla
Äsch det var en 1.5 öl i timmen ungefär, det gick ur kroppen ungefär i samma takt som det intogs, men ja, även vid mindre mängder syns en sänkning av HRV samt sämre sleep score generellt.
Jag har även noterat att melatonin, ett "tillskott" som hjälper till vid insomning, ger sämre värden. Man somnar fort och sover djupt men jag har noterat att jag oftast inte känner mig mer utvilad på morgonen, snarare tvärtom. Det har även klockan indikerat då den gett lägre hrv och uppenbart sämre sleep score med "obalanserade sömnstadier" som analys efter att jag tagit melatonin.
Obs: jag är inte alkoholist och inte melatonin-missbrukare.
1977 • Örebro
#16
9 januari 2025 kl 09:58
4 Gilla
"Vad ska man göra med datan?"

En klassisk fråga. Om allt fungerar som det ska. Då är allt bra och man behöver ingen data.

Men om något är fel, då är data väldigt hjälpsamt. Speciellt om det finns historik.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.