Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 3688 visningar

Känningar i båda knän några timmar efter träningen

Kristoffer Bergqvist
1977 • Enskede
#1
13 maj 2009 - 19:14
Gilla
Hej,

Jag har precis kommit igång att springa igen efter.. uhm.. 17 års dator-nerdande. Konditionen är förvånande nog inte densamma som för 17 år sedan så det blir korta rundor med långsam jogging. Jag brukar vara ute ungefär 25 minuter och försöker hålla mig borta från kuperad terräng så här i början.

De senaste gångerna har jag fått känningar i båda knän någon eller några timmar efter träningen, det brukar hålla i sig i ungefär 18-24 timmar och känns mest när jag går nerför (trappor, t.ex...). Det gör inte särskilt ont, men det känns som om området runt knäskålen är rejält stelare än normalt. I övrigt har jag ingen träningsvärk.

Jag läser väldigt mycket här om personer som skadar sig när de börjar träna igen, och är kanske lite nojjig för att förstöra något som resulterar i att jag får sluta springa igen.

Vad tror ni, är det bara ovana, något som kommer att försvinna automagiskt? Eller bör jag ta det lite lugnare, varva med annan typ av träning, eller kanske kolla på andra skor?

/Hoffe

PS. Det känns grymt skönt att ha kommit igång igen, och stort tack till alla andra som delat med sig av sina upplevelser så man vet att man inte var ensam om att nästan dö på alla tänkbara vis efter 500 meter första gången...

EDIT: Det här kanske skulle legat under "Träning, kom igång", men det jag är rädd för är så klart att skada mig. Cheers.
Oliver Schärfer
1962 • Alingsås
#2
13 maj 2009 kl 22:15
Gilla
Jag har ochså precis börjad(2månader)efter 25års paus.Jag vet inte så mycket än,men har du skor som passar dina fötter,kann det vara ovana.Jag springer bara varannan dag ca.sex kilometer.Dem första 500m vill jag helst vända om,dem följande 500m känns fortfarande tung,sedan går det av sig själv.Och lite vilja förstås.Efter varje lopp gör mina fötter"ont",men mest där lilltoen rulla av.Det blir faktiskt lite öm där.Men jag märker ingenting när jag springer.Gissa det är ovana det med.Hoppas jag i alla fall.

Oliver
1981 • Linköping
#3
13 maj 2009 kl 22:18
Gilla
Hej!
Var gör det ont? Utsida knä?
Kristoffer Bergqvist
1977 • Enskede
#4
16 maj 2009 kl 14:09
Gilla
Hej!

Jag skulle vilja säga att det är mer på insidan. Är inte så bevandrad i knäts anatomi att jag kan ge en exakt beskrivning, men det känns liksom stelt bakom knäskålen.

De flesta jag pratar med misstänker ovana, så jag kommer att fortsätta ungefär likadant fast vara uppmärksam på vad som händer i mina knän.

Skorna jag har fungerar inte klockrent för mig då jag får ont på utsidan av höger fotsula, men jag tror inte det är knutet till knäkänningarna. Är på väg in till Löplabbet nu för att se om de har några skor jag inte får ont under fötterna av, och jag ska snacka lite om knäna med dem, sen kör jag igen.

Tack för svaren, och grattis till Oliver för att ha kommit igång igen efter 25-årsuppehållet.

Väl mött i spåren!
/Hoffe
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
17 maj 2009 kl 00:56
Gilla
Varning! De flesta skor är fel! Undantagsvis kan rätt skor rädda en löpare från skador men vanligare är att olämpliga skor ger skador. Vanligtvis är "så lite sko som möjligt" förmodligen det bästa valet. Kroppen kan lära sig att landa rätt på fötterna (=inte på hälen) och löpa med ett steg som inte skadar, bara man ger den chansen. Och då är det tunna, lätta skor utan tjock dämpning, pronationskilar eller andra konstigheter som gäller. Brasklappen är att man kan behöva en ganska långvarig styrketräning (framför allt av vadmuskler och hälsena) om man är ovan löpare eller har sprungit med dämpade skor som låter en landa på hälen utan att kroppen får känna att det är för påfrestande.
På Löplabbet kommer man att rekommendera skor som försöker göra fötternas arbete. Det kan vara en genväg att kunna springa lite längre redan efter kort tids träning, men köp gärna också exv Nike Free 3.0 som tvingar fötterna att arbeta, använd dem på kortare pass till att börja med.

Dina besvär: någon sorts överansrängning är det nog fråga om. Bäst är att få råd av en idrttsinriktad sjukgymnast (exv på Idrottskliniken i Solna), naprapat eller idrottsläkare. Ofta kan man ställa diagnos själv m hj a www.sportsinjuryclinic.net och har man tur finns det rehab-program också, men helst vill de sälja just en video med övningar eller så.
Men styrketräning är nästan aldrig fel, kan rekommendera att du köper en balansplatta, det stärker en massa ovana muskler i fötter och underben om man tränar en stund varje dag eller närapå.
Dina besvär försvinner nog inte av sig själv - antingen måste du byta löpsteg, möjligen skor, eller förändra något i din träning så att kroppen får möjlighet att läka skadan. Sedan måste du kanske träna upp muskelstyrkani någon eller några inblandade muskler. Under tiden kan du behöva minska eller slopa löpträningen (kör simning eller cykling i stället om det funkar).
Lycka till!
Kristoffer Bergqvist
1977 • Enskede
#6
26 maj 2009 kl 10:55
Gilla
Tack för bra svar! Ska shoppa en balansplatta idag och försöker ta det lagom lugnt när jag är ute. Undviker framförallt kuperade spår och försöker jogga istället för att springa... Har även kört lite enklare styrketräning på fötterna och benen. Det känns redan bättre i båda knän och steget känns bra för foten och fotsulorna.
1978 • Älmhult
#7
26 maj 2009 kl 12:26
Gilla
Det är förmodligen menisken, som agerar stötdämpare för dig när du landar, som är lite ovan. Detta kommer du att bygga upp på sikt, se till att ta det lugnt i början, ta det försiktigt med asfalt i början.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.