Löpning Träning 8 inlägg 1668 visningar

Känningar i knän i samband med långsammare pass

1978 • Lindesberg
#1
10 juli 2009 - 12:13
Gilla
I samband med att jag har sprungit långsammare pass (lågpuls) har jag känt smärtor i knäna.

Passen har sprungits på samma underlag som vid övrig träning, så underlaget borde inte spela någon roll. Belastningen på knäna borde öka vid ökad fart, så man tycker att denna träning borde vara skonsammare.

Kan det bero på den kortade steglängden som jag har under lågpulsträningen?

Tacksam för svar...
1981 • Dals-Ed
#2
10 juli 2009 kl 18:57
Gilla
Jag skulle tippa du är inne på rätt spår om allt annat är samma som tidigare - steget. Landningen på foten borde bli annorlunda (tyngre?) än om du springer fortare och det borde ge utslag någonstans i benen.
Kan du bara anpassa steget efter hastigheten känns det som du kan slippa smärtan. Vore intressant höra fler ideer.
1965 • Eksjö
#3
10 juli 2009 kl 19:17
Gilla
Jag har problem med ett knä av och till men det yttrar sig olika beroende på om jag har sprungit snabbt eller långsamt, tror att det senare kan ha att göra med att jag är mer och mer hällöpare ju långsammare det går, på långpassen förmodligen hällöpare helt och hållet.

En intressant (och möjligen teoretisk) fråga är om de av oss som har den löpprofilen även får en generellt hårdare stötchock mot hälen i lägre farter än i högre då vi hamnar mer och mer på tå ju fortare det går. Det strider iofs mot det allmänna påståendet att stötchocken alltid blir större med högre fart, frågan är alltså om den fördelar sig olika över benet/knäleden i och med den ändrade fotisättningen så att stötchoken mot just hälen är högre i lägre fart. Någon som vet?
Per Arneng
1978 • Mölndal
#4
10 juli 2009 kl 20:32
Gilla
Har oxå funderat på detta för ett bra tag sen då jag också kände att det gjorde ondare i knät vid långsammare löpning (ibland). Det kanske kan vara så att man ändrar löpstilen markant vid långsam löpning och landar mer på hälen.
Magnus
Stockholm
#5
10 juli 2009 kl 21:01
Gilla
Inte omöjligt att knäna tar mer stryk vid långsammare löpning eftersom det blir mer hällöpning då för de flesta. Kanske testa att öka kadensen och försöka landa med foten rakt under kroppen?
Malin
1970 • Arnäsvall
#6
11 juli 2009 kl 07:48
Gilla
Då du sprungit långsamt pass, har du då ökat löpsträckan och hur pass långt har du sprungit med dina skor? När skona börjar ta slut så känner jag av det själv vid långsamma pass, för dämpningen tar ut sitt. Känner du även att du blir trött i fötterna?
1978 • Lindesberg
#7
11 juli 2009 kl 12:18
Gilla
Ska försöka ändra steget/öka kadens så att jag landar med foten under kroppen.

Skorna har inte gått så pass långt, cirka 300 km, ingen trötthet i fötterna, bara dessa känningar i knäna.

Har inte ökat löpsträckan på de långsamma passen. Jag vill dock göra det, men då dett har strulat lite förut har jag inte vågat. Får försöka tänka på detta med steget så löser det sig förhoppningsvis...
1966 • Karlstad
#8
11 juli 2009 kl 12:26
Gilla
Haft lite samma känslor i långsamma farter.
Det har jag löst med att hålla "distansfart" på långpassen också, men lägga in fler gångpauser under dricka och så. Då håller man sig pigg längre ändå liksom.. :-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.