Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 23135 visningar

vaccin och träning

Erik Carlsson
1982 • ume
#1
10 november 2009 - 14:53
Gilla
var på bvc med min grabb för nån standar koll och hux flux var jag vaccinerad. Så vad tror ni kan ja ta min lilla joggrunda ikväll ändå? eller bör jag vila som om jag var sjuk. (ingen diskussion om själva vaccinenandet tack, hört till leda om detta).
1975 • Dyltabruk
#2
10 november 2009 kl 15:10
Gilla
tog vaccin i ons och jag frågade sköterskan om jag kunde ut o löpträna senare på kvällen. Hon hade ingen aning. Enligt hennes egna åsikter tyckte hon det var bäst och vila men som sagt hon hade ingen aning om vad som gäller. De har fått direktiv att ge sprutan och inget annat. Konstig förberedelse kan tyckas. Lite mer beredskap för frågor borde kanske finnas.
Har man inga känningar så är det nog bara ut o löpa. Jag hade gjort det om jag behövt den dan.
Skulle ut dan efter o löpa hade jag tänkt men då var jag helt genomförkyld från att varit helt frisk dan innan.
Erik Carlsson
1982 • ume
#3
10 november 2009 kl 15:24
Gilla
a okej, tackar för svar. men tar det nog lugnt ett par dar, onödigt att förvärra eventuella symtom tänker jag. hoppas jag bara kan hålla latmasken på avstånd om det skulle bli en längre vila.. disciplin
Leif Rubensson
1965 • Kalmar
#4
10 november 2009 kl 15:31
Gilla
Jag tog ett löppass dagen efter min vaccination. Den enda biverkning av sprutan jag kunde iaktta innan mitt träningspass var en ömmande axel. Träningspasset gick mer än lovligt tungt och det kändes verkligen att kroppen var medtagen, kort sagt kände jag mig orkeslös.
1966 • Karlstad
#5
10 november 2009 kl 17:30
Gilla
Jag sprang samma dag som jag fick vaccinet. Har man ingen feber och mår som vanligt är det bara att köra. Man kanske inte behöver tävla samma dag :-)
Man blir inte sjuk av vaccinet, och får man en reaktion så känner man det likaväl som när man inte är vaccinerad.
Walker67
1947 • Växjö
#6
11 november 2009 kl 00:06
Gilla
Blev vaccinerad i veckan pga att min SHR ökar risken att en ev influensa skall bita sig fast i lungorna. Det gick så snabbt att jag efteråt undrade om sköterskan sprutade in hela dosen. Iaf hade jag nästan inga känningar alls i armen, men på natten fick jag lite andningsproblem, som dock släppte efter att ha intagit Cocilana Etyfin.
Körde lätt träning samma dag, dagen efter som vanligt utan problem.
1992 • Röke
#7
11 november 2009 kl 07:55
Gilla
Sjuksköterskorna sade till oss att vi inte borde ägna oss åt "hård" träning samma dag. När vi frågade om löpning sade de att det borde inte vara något problem om man tog det lite lugnt. Viktigast är ju hur man känner sig.
1971 • Nykvarn
#8
11 november 2009 kl 08:06
Gilla
Walker och Johannes har rätt. Ett vanligt/lättare löppass gär naturligtvis jättebra förutsatt att inte kroppen reagerar med feber på vaccinet. Man blir ju inte sjuk av vaccinet, däremot triggas immunsystemet igång att producera antikroppar och då är det onödig belastning att träna intensivt. Ungefär samma sak som att träna intensivt då man har en lindrig infektion i kroppen.
1979 • Bromma
#9
2 december 2020 kl 23:01
Gilla
Skulle vara intressant att hitta någon studie om vad hård träning då kan tänkas innebära vid samtidig vaccination.

Jag blev influensavaccinerad häromdagen och fick instruktionen att biverkningarna som regel toppar tre dygn efter vaccinationstillfället.

Så här i Covid-19 tider sprang jag till och från vaccinationscentralen (24km) och det var inga problem. Däremot fick jag en alldeles vansinnigt jobbig kväll/natt enbart ca 12 timmar efter vaccinationen med fruktansvärd trötthet, muskelvärk, huvudvärk och frossa. Idag var däremot alla biverkningar borta och jag kände mig bättre än på länge :)

Antagligen bara en slump att biverkningarna kom så kort inpå och blev så kraftiga men löparen i mig (som alltid försöker finna korrelation mellan löpningen och allt annat i livet) börjar spekulera i om hård eller extensiv träning i samband med vaccination kan ge någon slags effekt under vissa omständigheter.

Träning påverkar akut immunförsvaret har man ju läst genom omlokalisering etc så kanske får det effekter på vaccinationen.

Vore kul att köra en randomiserad studie på marathonlöpare genom att vid vätskekontroll halvvägs vaccinera ett antal 100 personer och sedan jämföra med kontrollgrupp som vaccineras samtidigt men inte tränade samma dag. Bland annat för att se om bieffekter eller vaccinets effektivitet skiljer sig åt mellan grupperna.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.