Löpning Avancerad träning 9 inlägg 2032 visningar

Intervalltips inför Växjöloppet, 4.5km?

1975 • Växjö
#1
10 januari 2010 - 18:54
Gilla
Har blivit lite bättre i bålen/lumsken sista tiden och hoppas kunna börja springträna lite igen. Långsam som jag är så hoppas jag inom en vecka eller två att ta mig 4,5km på blygsamma 19 min på rullbandet. 1 maj går Växjöloppet och jag hade som ursprungligt mål att ta mig runt samma stracka på 18.00 min. Har aldrig varit i närheten av den tiden tidigare, men hoppas få lite bra intervallträningstips om någon vänlig själ vill sponsra med bra sådana?

Hur ofta?
Hur hårt?
Hur många?

mvh
Fredrik Johansson
1981 • Lund
#2
10 januari 2010 kl 19:32
Gilla
Hej Hulk.

19 minuter på 4,5 km är ju ganska raskt tycker jag. Hoppas du kunna springa på den tiden på ett lopp? Eller talar vi träningstider? Eller är det samma sak för dig?

Nu frågar du om intervallträning men jag antar att du också tränar längre distanser än 4,5 också. Annars är det viktigare än att börja med intervallträning.

Hur ofta? Mängden kvalitetsträning beror helt och hållet på hur mycket man tränar i övrigt. Tränar du tre gånger i veckan är det rimligt att ha ett kvalitetspass, ett vanligt distanspass och ett lite längre pass. Tränar du mer kan du möjligen ha två kvalitetspass. Kvalitetspasset kan vara snabbdistans eller intervallträning.

Hur hårt? Intervaller kan göras långa eller korta. Typexemplet på långa intervaller är tusingar. Utifrån måltiden på 19 minuter är 4:30 ett riktvärde du kan hålla. Korta intervaller är typiskt 200 m eller 400 m. Pröva med 45 respektive 92 sekunder på dessa sträckor. På de långa intervallerna tar du en minuts ståvila mellan löprepetitionerna och på de korta intervallerna tar du kanske 2 respektive 4 minuter joggvila (eller tills du känner dig återhämtad). Slutligen är backintervaller en bra träningsform. Ta en lagom brant backe som är 150 meter eller så och spring uppför i relativt hög men kontrollerad fart och jogga nedför.

Hur många? Det beror på hur mycket du tränar. En start för långa intervaller kan vara 10 % av total veckomängd. Springer du 40 kilometer så blir det 4 tusingar. Den regeln fungerar dock sämre ju mindre man springer i veckan. Börja hellre med färre och öka om det känns lätt. För korta intervaller kan man pröva med 5 % av total veckomängd som en start. I samma exempel som ovan blir det 2 kilometer och däremd 10 tvåhundringar exempelvis. När det gäller backintervaller kan man starta med t.ex. fyra eller 2 gånger fyra med någon minuts setvila. Det beror helt på vilken träningsbakgrund du har.

Man kan givetvis göra på många andra sätt också och jag vet ju inte alls hur du tränar nu. Man måste anpassa träningen efter egna förutsättningar och vad man tycker om. Hoppas det jag skrivit ger dig några idéer.

Fredrik

1975 • Växjö
#3
10 januari 2010 kl 19:41
Gilla
Det var många tips. Bussigt! Jag körde mycket backe isomras, 60m lång kanske den var. Men ljumsken+ nedre delen av bålen tog stryk enormt. Hade uppehåll helt mellan september- december i princip, Har blivit lite bättre, men ej tillräckligt. Dock tycks det inte bli sämre av det jag springer nu, så jag ska prova och se hur det går (försiktigt dock). Jag utgår från att 19 min på löparband är mycket enklare att göra än 19 min utomhus, men man måste ju börja någonstans. Målet är egentligen 18. min, men det känns inte realistiskt i dagsläget. Det är en liten töävling 1 maj jag vill prestera på:)

Ska titta tillbaka på ditt inlägg då jag börjar med intervaller när värmen kommer tillbaka. Stort tack för att du tog dig tid.
mvh
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#4
11 januari 2010 kl 15:12
Gilla
Klarar du 19 min. nu så är 18 min. klart inom räckhåll 1:a maj.
1975 • Växjö
#5
13 januari 2010 kl 12:57
Gilla
Tror du det?

hoppas du får rätt. Det är en lång historia, men det det vore en närmast religös upplevelse att kunna gära 18 min då, med tanke på allt som varit.

mvh
1975 • Växjö
#6
13 januari 2010 kl 18:27
Gilla
Provade lite intervaller på löpbandet idag faktiskt. och det bästa var att ljumsken inte gjorde ont alls. Hurra!!

Vet ej om detta är tillräckligt för att bli snabbare men om någon vill ge en kommentar vore jag mkt glad. Körde kanske inte så många, men det blev 7 intervaller i 3:20 fart under ca 45-55 sek per intervall. Lade på några stegs lutning på det. Om man leker med tanken att jag försöker köra denna typen lite oftare, ett par gånger i veckan t ex, hur många bör jag köra för att det ska ge resultat om några månader? Antar att 7 st är lite för lite? 15 st? 20 st? Tor inte min slitna kropp kan klara så värst många mer

naturligtvis bör jag även köra andra sorters iintervaller också.

mvh
Fredrik Johansson
1981 • Lund
#7
13 januari 2010 kl 20:13
Gilla
Hej igen Hulk.

Försökte räkna lite på det. Hmm... det verkar helt ok. Korta intervaller drygt 200 meter. Det är inte nödvändigt att springa riktigt så fort. I alla fall om din kapacitet just nu är 19 min på 4,5 km. Men känns det ok så är det väl inga problem. Annars är det helt ok någonstans mellan 3:30-3:45 om det är lättare att springa fler då.

Hur tränar du annars? Det är omöjligt att veta hur intervallerna kan fungera utan att känna till din övriga träning.

mvh
Fredrik
1975 • Växjö
#8
13 januari 2010 kl 20:59 Redigerad 13 januari 2010 kl 21:04
Gilla
Ja du har naturligtvis helt rätt. Stort tack för dina inlägg.

Jag cykeltränade i princip bara från sommaren 2008 till våren 2009. bantade 50kg under den tiden, Var ganska stillasittande i 6 år innan dess pga en trafikolycka. Kunde inte springa alls pga smärtan, men till slut väl cykla, så det blev så jag började träna igen. Lyckades ta mig genom två marathon tack var det i maj. Sedan började jag försöka träna lite snabbhet (jag är långsam som en sköldpadda) Blev mycket backe i somras, flera pass i veckan och några intervaller på asfalt. Försökte springa en hel del 500m lopp också. Tyvärr så fick jag ont i lumskenoch bålen i juli och det blev egentligen inte bättre förrän de senaste veckona. Vågar ej springa på asfalt ännu, då det gör ont. Jag försökte dock köra en del spinning mellan september till december. 3 pass i veckan, stenhårt. Har haft ett uppehåll från nästan all träning ett par veckor nu, men har börjat på löparbandet lite smått. Kondisen är jättedålig således. Men det kändes oförskämt bra i kroppen efter dagns lilla pass, jag är väldigt överraskad och glad över att jag tycks ha återhämtat mig så pass. Fast jag kanske har ont överallt imorgon biit, hehe.

7 st intervaller i det tempot borde jag kunna klara av att köra något så när kontinuerligt. (hoppas jag) Vore otroligt kul om det ger resultat. Om jag kunde slå mitt personbästa på 5km i sommar vore det underbart, med tanke på hur dålig form jag var för bara 1,5 år sen. Doktorn sa att jag aldrig skulle kunna springa en mara igen. Och då helt plöstligt kunna nafsa på personbästa är nästan en overklig personlig seger. Största problemet är väl att jag är inne i väggen rätt ordentligt sedan många år och helt enkelt inte kan maxa på det sätt som skadefritt folk kan. det har varit tunga år. Glad att jag kommit så här långt.

mvh
1975 • Växjö
#9
3 april 2010 kl 17:28 Redigerad 3 april 2010 kl 17:29
Gilla
Well, what do you know. 17.59min på 4.5km avklarade nu:) Fast vissserligen på rullband. Lär bli svårare utomhus kan jag tro. Då var årets mål avklarat i alla fall:)

Ahh, om man nu bara kunde bli 3 min sbannare till...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.