Löpning Träning 15 inlägg 13338 visningar

Löpning och cykling = samma effekt?

Fredrik
1988 • Norrköping
#1
22 januari 2010 - 20:48 (Redigerad 22 januari 2010 - 20:49)
Gilla
Hej alla träningsnarkomaner där ute! :) No hard feelings!

Tänkte höra med er om det finns någon med en tanke kring löpning Vs cykel. Jag har fått för mig att jag blandar löpning med cykling och detta ska ge samma effekt på min kondition, förutom att ja sparar lite på kroppen eftersom ja slipper belastningen från löpningen. Kan detta antagande stämma?

Jag försöker hålla koll på läget med hjälp av en pulsmätare och de går ju att hålla pulsen jämn i båda övningarna men som sagt jag är tveksam om ja verkligen tänker rätt som byter ut viss löpträning mot cykeln. Eftersom huvudtemat i min träning är konditionen.

Tacksam för kloka svar som man brukar få på detta forum.
Tack på förhand!
1991 • Oskarshamn
#2
22 januari 2010 kl 21:19
Gilla
Personligen blandar jag också en del cykling och löpning. Om ditt mål bara är att ha så bra kondition som möjligt så anser jag att du kan blanda hur du vill. Men om du som löpare är ute efter bra tider så bör du, enligt mig, lägga mest tid på just löpträning (man blir bra på det man tränar på) och sedan ha cyklingen som alternativ träning för att inte slita på kroppen som du säger.

Det här är mina personliga erfarenheter och någon vetenskaplig grund har jag inte för det. Hoppas du är nöjd med svaret och lycka till med träningen!
1971 • göteborg
#3
22 januari 2010 kl 21:37
Gilla
Håller med Carl.
1978 • Älmhult
#4
22 januari 2010 kl 22:21
Gilla
Jag tränar också både och, dock mest cykling. Har senaste ½året-året snittat ca 1 pass löpning i veckan tillsammans med 4 pass cykling och har inte tappat något mot tidigare (låg innan och snittade kanske 3 pass löpning i veckan). Nu har jag inte heller förbättrat mina tider i löpning (i alla fall inte avsevärt), men jag gör fortfarande 10k på ca 35-36 min.

Hjärtat vet inte var träningen kommer från, men visst är det så att grenspecifika muskler tränas mer i respektive gren. Så samma effekt på konditionen? Ja, absolut, skulle nog säga att cyklingen har en större effekt på din kondition då du tränar hjärtat under en längre tid (oftast i alla fall), så är det ditt mål så kan du nog blanda friskt och till och med ha större del cykling i ditt träningsprogram.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#5
22 januari 2010 kl 22:36
Gilla
Det är svårare att cykla upp pulsen riktigt högt, men det går om man är riktigt envis, och har ett lagom trampmotstånd. Det sparar benen helt klart. Jag tycker det är ett jättebra sätt att få lite extra kvallitets träning.
Anders Fritz
1965 • SAXTORP
#6
22 januari 2010 kl 23:05
Gilla
Jag tror att Marcus W Petersson här på jogg kan svara på de flesta cykel/jogg-relaterade frågor.vad det gäller träning/prestation. Marcus har en fart som vi vanliga bara kan drömma om, en direkt koppling från cykelträningen?
Joel
Stockholm
#7
22 januari 2010 kl 23:18
Gilla
Blandmissbruk är bra. Att blanda olika träningsformer tror jag man tjänar på i längden. Roligare och mindre skaderisk. Men som redan är sagt, man blir bra på det man tränar. Varför inte lite skidor nu när snön ligger? Det är den träningsform som involverar mest muskelgrupper.

Inte helt vetenskapligt men jag tycker sällan man möter joggare med kulmage, däremot en hel del cyklister. Går att tolka på många sätt.
1975 • Förslöv
#8
23 januari 2010 kl 09:42
Gilla
Carl och Filip har bra inlägg angående löpning/Cykel.
Har man som mål att få bra kondition så är det bara att blanda de båda. Kanske övervägande cykel då man kan jobba under längre tid utan att kroppen tar lika mycket stryk som vid löpning.

Lägg in istället fler kortare löppass där du har hög belastning på hjärtat kanske nästan under max och lägg dina längre pass på cykel där du inte har så hög puls så tror jag att du får en bra blandning på träning och att du förhoppningsvis inte får skador..// Rock on
1958 • Tullinge
#9
23 januari 2010 kl 14:40
Gilla
Jag har hört att om man har löpning som huvudmål kan man cykla med hög växel för att den tunga belastningen är det närmaste löpning man kan komma.
Stämmer detta? Det verkar finnas experter här på forumet
1962 • Torslanda
#10
23 januari 2010 kl 21:15
Gilla
Kör lite olika cykel pass nu när väglaget är lite sådär.
Kört fartlek, "bergspass", samt långpass. Känner att belastningen på pulsen är ganska lik löpning, men bergspassen får jag inte i löpningen och ger mig styrka i lår o höfter. Får se om det hjälper
1978 • Älmhult
#11
24 januari 2010 kl 22:02
Gilla
Möjligtvis det närmaste löpning man kommer (om man nu ska cykla och försöka få någon form av löpträning). Dock är det olika muskelgrupper som används och i de fall det är samma muskelgrupper, så används de på olika sätt. Så, vill man bli bättre på löpning är det löpträning som gäller.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#12
24 januari 2010 kl 23:28
Gilla
När vi cyklar nu på vintern, är det väl mest för att göra motorn lite starkare, samtidigt som vi spar våra ben från onödig påfrestning, starkare hjärta, och mera krut när våren kommer. Naturligtvis tränar man löpning också så mycket det går hela vintern.
1976 • Enköping
#13
25 januari 2010 kl 19:49
Gilla
Hade en släng av löparknä i höstas och körde mest på cykel under några månader. Kändes faktiskt som jag åtminstone höll uppe kondisen riktigt bra. Kommer definitivt fortsätta med cykel som komplement i vår, och tror att långa cykelrundor är bra som komplement till uthållighetspass. Känns helt klart snällare mot benhinnor och knän!
1973 • Mjölby
#14
25 januari 2010 kl 21:46
Gilla
Jag hade lite problem med ett knä (symptomen liknade löparknä) i våras, och fick ett ofrivilligt uppehåll från löpning på ett par månader.

Under den tiden kunde jag dock cykla obehindrat, så jag ersatte min planerade träningsmängd med cykling. När jag "hoppade på" löpträningen igen kändes det som att jag inte tappat någon kondition och det tog bara några få pass att komma in i rytmen. Och min sommar-höst 2009 kändes riktigt bra.

Så jag tror definitivt att det både är nyttigt och rekommenderat att ersätta något pass här och där med cykling. Även om jag också förstår att det finns grenspecifika muskelgrupper så tror jag att slitaget är ett annat och att hjärta/lungor får sitt vid cykling. Skaderisken minskar, så blandning är nog en bra idé.

OBS! Högst ovetenskapligt, men det är mina erfarenheter.
1982 • Åkarp
#15
26 maj 2014 kl 08:25
Gilla
Jag har inte orkat läsa alla inläggen här men lånar tråden istället för att starta en ny.

Jag vill helst träna löpning men just nu känner jag av lite skavanker både här och där. Får lite ont i vänster fot och just hälen och känner även lite i höfterna (höftböjarna?) och känner att jag nog inte borde pusha löpningen mer än nödvändigt så man inte går sönder helt och hållet.

VIsst vill jag förbättra mig i löpningen men inte till vilket pris som helst.

Cykling är också jäkligt roligt och jag har börjat köra en del nu för att hålla uppe träningen när jag känner att jag inte kan köra 5-6 löppass per vecka.

Hur långt behöver man cykla för att ersätta löpningen. Det jag känner är att när jag cyklar har jag lättare för att hålla relativt jämn puls men det är betydligt svårare att ligga på en högre puls längre tid än i löpningen.

Ska man köra olika typer av pass när man cyklar också typ intervaller, fartlek, långpass och tempo? Eller är det bättre att bara ge sig ut och hålla en jämn puls runt 160 och bara köra.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.