Frågor kring löpning och cykling. - Löpning
Löpning Träning 2 inlägg 2512 visningar

Frågor kring löpning och cykling.

#1
2 mars 2020 - 19:45
Gilla 
Nu är det snart 1 år sedan jag började konditionsträna, hade jag sprungit ett vanligt pass på löpbandet kan jag säkert springa + promenera 17 km på 2 timmar. Har aldrig testat springa på rekordtid.

Mitt mål är att jag ska kunna springa + promenera 21 km på 2 timmar ~3,5 gånger per vecka, alltså ca 73,5 km/vecka... Men jag vill också att detta ska vara långsiktigt hållbart så jag lägger in ett simningspass per vecka.

Frågor:

1) Tanken är att jag ska fortsätta med detta träningsschema så länge kroppen orkar, vad anser ni är en rimlig ålder tills kroppen inte klarar det längre om min långsiktiga vikt kommer ligga på 70 kg & min längd är 180 cm?

2) Pga min livssituation så cyklar jag i dagsläget istället för att springa för att minimera skaderisken. Idag så väger jag ca 82 kg... När kan jag börja lägga in ett löpningspass på 17 km utförd på 2 timmar om man ska förhålla sig till min vikt på ett vettigt sätt? Var går gränsen tills det är acceptabelt att utföra ett sådant löpningspass per vecka utan att riskera att skada sig i för hög utsträckning? Tanken i dagsläget är att jag ska cykla i motsvarande mängd 2 gånger per vecka och utföra det löpningspasset 1 gång per vecka om det låter vettigt?

3) Hur ofta ska man byta löpningsskor om man ligger på ca 73,5 km/vecka?

Om det finns människor där ute med ordentlig kunskap inom dessa områden och vill dela med sig så är jag mycket tacksam för det.
2001 • Bromma
#2
2 mars 2020 - 22:16
1 Gilla 
1) helt omöjligt att svara på men Ed Whitlock sprang ju maraton på 3:56 som 85-åring så du har en övre gräns att sikta mot i alla fall

2) jag kan inte i hela mitt liv förstå varför du ska springa 17km tre gånger i veckan? Varför ska du direkt börja på 17 kilometer? Varför springer du inte 40-60 minuter några fler gånger i veckan och har ett längre pass på ~2 timmar en gång i veckan?

3) när skorna känns döda eller dem är trasiga. Vissa kanske håller i 50 mil, jag har haft par i över 200 mil. Men 100 mil brukar man ofta höra att man kan kosta på sig ett par utan dåligt samvete men känns dem bra är det bara att köra på
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.