Löpning Skador & Rehab 3 inlägg 6065 visningar

Smygande smärta i vänster ljumske

1969 • Sala
#1
24 februari 2010 - 21:02
Gilla
Jag fick precis samma sak i somras, och det satt i tills i januari. Hade jag gått till sjukgymnast på en gång hade det nog gått över fortare. Om du har samma som jag haft så handlar det om en inflammation som botas genom något antiinflammatoriskt. Naproxen använder jag, men Ipren går utmärkt. Morgon och kväll i en vecka eller så. Samtidigt använder du gummiband morgon och kväll. Stå i sidled och dra gummibandet i sidled med vänster fot och höjt knä. Stå sedan vänd från gummibandets fäste och dra framåt med foten. 3X20 av varje, morgon och kväll. Ligg även på rygg och för knät åt sidan samtidigt som någon motarbetar rörelsen. Jag brukar ha min fyraårige son på benet. Då blir det trögt.

Efter 10 dagar var allting bra och jag började springa 6 km och ökade efter en vecka till 10 km tre gånger i veckan. Efter ytterligare en vecka klarade jag 15 km.

kan du ju göra även om du samtidigt får ljumsken röntgad. Lycka till!
1969 • Sala
#2
26 februari 2010 kl 07:36
Gilla
Ja, det ska bli intressant att höra hur det hjälpte. Jag tror att det fungerar, för vi som löptränar har en tendens att undvika att träna vissa muskelgrupper. Ljumskarna får egentligen aldrig någon träning, om vi inte springer på ojämnt underlag, för då hamnar vi nog oftare i sidled, vilket ljumsken parerar. Man borde springa på mossar och bland rötter någon gång ibland för att öva fler muskler och dessutom balansen.

Men gummibandet varje morgon och varje kväll. 3X20 på varje. Om man slarvar, vilket jag gjorde direkt efter jag fått gummibandet, så blir det otillräckligt. Men i januari kom motivationen, så jag tror t.o.m. jag körde 3X30 ibland, bara för att jag så gärna ville komma igång. Då kom träningsvärken, men en ganska ljuv träningsvärk faktiskt, för då fattade man att det gett resultat.

Tvillingarna kommer att ha det riktigt "morsamt"!
Valter Johansson
1962 • Umeå
#3
26 februari 2010 kl 10:03
Gilla
Jag hade stora problem med ljumskarna när jag var yngre och spelade fotboll/innebandy. Enligt sjukgymnast jag träffade då var bakgrunden i mitt fall stela höftböjare men problemet kunde också ofta komma från ryggen. Trots idog stretching av höftböjare och ljumskar (samt övriga vanliga områden)blev jag aldrig bättre.
När jag efter ca 15 års vila åter började träna för några år sedan inriktade jag mig på att träna upp styrkan i första hand då jag numera fått klart för mig att enbart ökad rörlighet inte hjälper.

Stretching är ju dessutom numera mer kritiserat. Framförallt före träning/tävling då det har visat sig att det ökar skaderisken då musklerna tillfälligt försvagas. Att stretcha efteråt minskar ju däremot ev stelhet men det långsiktiga resultatet blir jag mer och mer tveksam över. Jag stretchar fortfarande efter träningar men största förbättringen av rörligheten fick jag när jag tränade bodybalance (yoga,pilates,tai chi o.dyl) och även de styrketränande övningarna ger ju viss rörlighetsträning.

Visserligen är det svårt att jämföra med en tid då man sysslar med tex fotboll där ljumskproblem är svåra att läka och lätt att få tillbaka. Jag tror i alla fall att Mårtens tips om en veckolång kur med antiinflammatoriskt ger bra resultat. Därefter inrikta träning på styrka. När du väl använder dig av gummiband (eller kablar på gym) kan du ju passa på att träna utsida lår också.

Rörligheten är också viktig och jag föreslår dynamisk rörlighetsträning före statisk stretching.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.