1978 • Örebro

Stockholm Marathon 42,2 km - Stockholm

Lördag 9 oktober 2021 11:00

Löpning - Tävling
VerktygKopiera passetRadera passet
Kopiera extra data
Vill du radera detta träningspass?
Utvärdering/racereport Stockholm Marathon enligt Racereport, Relax, Reward, Reflect, Rehab, Reload och Return-metoden.

Racereport Stockholm marathon
Sov inget vidare natten inför loppet utan blev mest en klassisk ”liggvila” med många toabesök. Säkert delvis beroende på en viss nervositet huruvida kroppen skulle hålla eller inte. Det var trots allt race igen enbart 6 dagar efter London marathon vilket givetvis är för tight inpå. Vaden har strulat duktigt i veckan och låren var långt ifrån tipptopp. Däremot intogs en riktigt god och bra hotellfrukost (3 h innan start) på underbara ”Pärlan” med ett skönt gäng människor vilket gav fin energi. Därtill en bra vätskeuppladdning både dagen innan och på morgonen innan starten enligt beprövat Vitargo koncept!

Gick upp till starten 1,5 timme innan startskottet gick kl 11.00. Träffade massa härliga Motalalöpare och klubbkompisar från @örebroaik innan start vilket gav ytterligare energi och som alltid är superkul! Väl i startfållan kände jag mig fortsatt mycket osäker på om kroppen skulle hålla men avslappnad och redo för att ta det som det kom. Inledde racet helt ”kravfritt” dvs lugnt och fint vilket blev 4.40 fart första 6 km. Kände redan efter 2-3 km att kroppen inte var återhämtad så la då verkligen alla tankar på fartökning på is! Ökade trots det omedvetet tempot till 4.30 min/km under kommande mil. Detta då jag bara flöt med strömmen av löpare och det var det gemensamma pacet bakom 3.15 ballong-farthållaren. Mötte Lasse/Annika/Camilla hejandes vid Strandvägen efter 12 km då Lasse frågade hur det kändes. Svarade ärligt att redan då var låren tunga. Samma känsla som jag hade fast efter 28-29 km i London. Dvs en markant skillnad och långt ifrån återhämtad. Blev automatiskt till att sänka snittfarten till 4.40 på km nr 17-24 därav ute på vansinnigt tråkiga Djurgården. Detta är i mitt tycke, jämlikt, passagen av finlandsbåtarna, sthlm marathon tråkigaste delar att löpa. Därefter blev det ytterligare en sänkning ner till ca 4.50 min/km fart mellan km 25-29. Detta då låren inte ville eller orkade ta mer smärta och jag kände det helt nödvändigt för att hålla igång löpningen och undvika att behöva gå. Vid 30 km kom nästa fartsänkning och nu ner till 5.00 fart. Höll den upp över Västerbron där jag i nerförslöpan efter bron ökade kommande femma till 4.50 min/km igen. Låren protesterade vildsint under nerförslöpningen. Sista 2 km in mot mål kom jag ihop med Fredrik Hartman och Per Malm och vi alla tre gick in för en alltid lika skön, magisk och njutbar målgång på Sthlm stadion. Unnade mig att vinka och tacka publiken/våra medresenärer på läktaren och njöt verkligen av stunden!

Vad gäller energiupplägg så intog jag mina två medhavda Energigel vid 7 och 14 km och energikakan vid 20-21 km. Därutöver ”avnöjt” jag mycket av det som serverades löpande såsom sportdryck, bananer, saltgurka och cola. Hade med en egen flaska med elektrolyter fram till 6-7 km. Behövde aldrig springa ensam under loppet utan det fanns hela tiden löpare att gå med.

Summa summarum fantastiskt och underbart att få äntligen få avnjuta Stockholms gator igen efter mer än 800 dagars väntan! Dessutom i perfekta väderförutsättningar med 12-13 grader vid start och molnigt under hela turen. Lite vind 3-4 m/sek och bitvis ganska mycket hejande publik längs banan. Måste också tacka kroppen som höll ihop klart bättre än vad jag befarande. Tror att mitt val av att springa med kompressionsstrumpor gjorde susen för vaden. Låren fanns inget att göra åt och de gjorde vad de kunde men är förlåtna!

RELAX. VILA!
Ska givetvis vila nu efter 2 maror på en vecka! Känns dock oväntat fräsch i kroppen vilket jag är oerhört tacksam för! Har inte förvärrat någon skavank vad jag känner nu och vaden känns konstigt nog bättre än innan loppet. Borde kunna smyga igång med lätt träning i veckan tänker jag men kommer låta kroppen styra när och hur och dessutom utan krav på kvalite såklart.

REWARD. FIRA!
Absolut! Både igår, idag och imorgon återigen för att livet precis som jag skrev förra veckan fortsatt till stor del går ut på att balansera utmaningar med firande. Igår hade vi en magisk afterrun med ”pärlangänget” som är beroende framkallande och supertrevligt. Det är SÅ värt att stanna kvar i Sthlm ”post-marathon” och unna dig detta!

REFLECT. LÄR!
• Mitt ”marathon-upplägg” funkar fortsatt fin fint visar det sig återigen! Inget att skruva på där vilket känns tryggt och bra. *
• Kroppen behöver mer än 6 dagar mellan två maror vilket knappast är en lärdom men viktigt att ta med! *
• Kompressionsstrumpor kan vara guld värda och funkade riktigt bra! *
• Kvalitetspass behövs för att kunna ta ytterligare ett steg i utvecklingen. *
• Mycket grundträning verkar dock ge styrka att hålla i och hålla ut då farten mycket bra.

Anpassningar i träningsupplägg framöver:
Inledningsvis lätt nu utifrån vad kroppen vill. Inga lopp inbokade i närtid framöver men det erbjuds en del lokala spännande lopp så det kanske kan bli något. Just nu är det svårt att få in kvalite utifrån övriga livets behov kopplat till familj och arbete.

Rutin och förberedelser inför loppet:
Koll på läget enligt inarbetat koncept!

När det gäller min fysiska status noterade jag:
• Bra upplägg med tidigt i säng dagen innan
• Frukost i lagom tid innan loppet. 3 h före start denna gång.
• Perfekt med en bar och banan på väg till starten och en flaska resorb och elektrolyter.
• Behöver mer än 6 dagar mellan två maror för kroppen var inte återhämtad. Låren mest lidande denna gång.

REHAB. LÄK!
• Prehab övningar - Behöver fixa min vänstra vad där Soleus kan vara det som spökar. Även hamstrings- och höft behöver hållas i schack.
• Styrketräning – Coreträning - Yes! Bara fortsätt då jag är övertygad om att det hjälper mig att både ”hålla” och bli bättre.
• Alternativ träning? - Yes! Samma där. Både stärkande och skonsamt samt utvecklande och kul! Passar med livspusslet också!
• Vilodagar? - Bör helt klart övervägas. Svag sida hos mig då jag tycker det är ”lättare” att få träna. Måste våga helt enkelt och då inte falla ihop mentalt vad gäller kost framförallt. Men tror att bättre utveckling som ske om jag lär mig våga vila på ett vettiga sätt.

RELOAD. LADDA OM!
Mental reset nu! Känner mig väldigt motiverad och sugen på nya mål framöver. Bokat Gbg-varvet och Sthlm marathon 2022 men mer kommer säkerligen. Känns verkligen spännande och inspirerande post-covid när världen öppnar upp igen. Har dessutom den fina förmånen att ha galet många nya trevliga, duktiga och starka klubbkompisar som kan utveckla, inspirera, motivera och sporra mig till nya ”stordåd” framöver.

RETURN. KÖR IGÅNG!
Tänkte akta mig för att ”soffa till mig” totalt i veckan. Smyger igång en ny grundträningsperiod när kroppen känns redo.

Tack alla inblandade för ett fantastiskt roligt Stockholm Marathon. Hörs och ses löpande snart igen! / Zeitelberg
Bild uppladdad av Fredrik Zeitelberg
42,2   km
Distans
3:19:42
Tid
4:44   min/km
Snitt
154
Snittpuls
197
Maxpuls
178
Stegfrekvens
1509   m
Total stigning (clk)
Adidas Adizero Adios 3
Total distans: 
42:21:57
582 km

Resultat på sajten

  Namn Tid Snitt
32. Ola Berntsson 3:19:34 4:44 m/km
33. Fredrik Zeitelberg 3:19:42 4:44 m/km
34. Johnny Gustafsson 3:20:30 4:45 m/km