Lyft löpningen ett steg

Foto: Wikimedia commons/Jason Goodger

Lyft löpningen ett steg

Experten/TipsDet är grått, det är trist, det är blaskigt. Det är lätt hänt att löpningen känns lite motig just nu. Om du har hamnat på en platå och inte tar dig därifrån, titta hit. Träningspsykologen Magnus Lindwall tipsar om hur du tar dig upp ett steg i träningstrappan.

Ha inte resultat som mål utan fokusera på känslan och processen. Att orka träna tre gånger i veckan kan vara bra nog.

Försöka ha tålamod och ta dig ut varje vecka, trots att det kanske går långsamt.

Träning ska kännas okej. Att träningen är trevlig är centralt för motivationen. 

Gör en speciell låtlista för dagar då du känner dig speciellt hängig, med musik som verkligen peppar dig (Hör massa bra låtar här).

Vissa klarar att utstå mer smärta och obehag än andra. Att träna är stress. Men det är också en vanesak. Efter att ha utsatts ett tag så räds du tillslut inte känslan längre. När du vet att du klarar av det kan du slappa av, och där kommer självförtroendet.

Använd olika växlar. Spara energi fram till slutet av rundan.

Intervall är på modet nu men det kan vara obehagligt för nybörjare, så skippa det om du inte har tränat så länge och försök hitta andra alternativ.

Känner du att det går trögt och benen är tunga, ta en lite kortare runda och var nöjd med det. Det är bra att du kommer ut och att du gör det, det är omöjligt att ligga på samma nivå varje gång. Tillåt dig själv att ha bättre och sämre dagar, helt enkelt.

Om du inte kommer vidare kan det helt enkelt vara så att du tränar fel. Ändra på någonting träningsmässigt. Du måste vara medveten om att allt inte funkar för alla. Det framfår inte alltid i TV och på bloggar, de ger träningstips men det är absolut inte garanterat att det är bra för just dig. Det där är genetiskt!

6 kommentarer till artikeln

Jonny Boysing Ottosson
1959 • Sibbhult
#1
12 februari 2014 - 09:47
Helt sant.
precis så tänker jag också
Stefan Norgren
1978 • Huddinge
#2
12 februari 2014 - 17:25
"Känner du att det går trögt och benen är tunga, ta en lite kortare runda och var nöjd med det. Det är bra att du kommer ut och att du gör det, det är omöjligt att ligga på samma nivå varje gång. Tillåt dig själv att ha bättre och sämre dagar, helt enkelt."

Ett citat att printa ut och sätta på väggen!
1963 • Halmstad
#3
13 februari 2014 - 19:30
Bra tips. När det är motigt, vädret direkt löpovänligt försöker jag tänka och intala mig att det är just dessa pass som ger så bra mental träning och som gör att kommande pass med fint väder känns underbara, när löpsteget ät lätt och men bara känner sig så fantastiskt tillfreds.
Stefan Norgren
1978 • Huddinge
#4
13 februari 2014 - 21:34
Idag, när det småregnade/snöade på eftermiddagen och jag insåg att kvällens pass skulle genomföras i skitväder så ställde jag mig och vispade ihop en creme brulee som står och väntar på mig nu när jag är färdig.
Mycket bra att motivera sig med :)
Jonny Boysing Ottosson
1959 • Sibbhult
#5
13 februari 2014 - 21:37
Creme brulee är ju så jäkla gott :-)


HR
1972 • Stockholm
#6
14 februari 2014 - 20:01
Fint med motivation/belöning Stefan. :)

Jag gillar skitväder, då känner jag noll prestationskrav och tar det för vad det är. Det går oftast över förväntan och på något sätt så känns den "trista utnötta standardtundan" som lite roligare. Det och vackert väder nappar jag på. Det är det gråmulna som jag har svårt att motivera mig för. Tyvärr är det ju det som dominerar så här års. Därför springer jag gärna med sällskap så här års men det är svårt att tajma ibland.

Många av mina "bästa" rundor har varit spontana och korta, bara ut liksom.
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.