Kathrine Switzer var den första kvinnan som sprang Boston Marathon, 1967,trots att organisatörerna försökte stoppa henne.

Dags för rättvisa

TävlingEfter 10 kilometer simning i 10-gradigt vatten och 65 kilometer löpning på en stukad fot gick Eva Fridman i mål som fyra i Ö till Ö:s damklass. Nu var hon trött och sliten, men nöjd.
– Det var väldigt känslosamt både för mig och min lagkamrat när vi kom i mål, på en tid vi är väldigt stolta över, säger hon.
På tåget hem. Granar, sjöar och åkrar susar förbi. Eva Fridman tar upp sin telefon.
– På Instagram såg jag en bild ur gårdagens GP. Rubriken var: ”Petter 42:a i ÖtillÖ”. Inte ett ord gick att läsa om dam- eller mixedklassen.

 


 

Eva Fridman blev arg. Besviken och ledsen.
– Om jag hade läst GP:s text hade jag trott att Ö till ö bara var en tävling för män. Det var 120 lag som deltog, av dem var det 14 damlag och 20 mixedlag. Därför är det extra viktigt att lyfta fram tjejer, visa att vi också klarar det här, säger hon.
För Eva Fridman är notisen obegriplig.
– En kvinna från Göteborgsområdet vann mixedklassen och var första tjejen under 10 timmar. Två kvinnor från Alingsås kom på andra plats i damklassen, och vi kom fyra. Varför hade de inte en lokal vinkel, och varför glömde de helt av damerna?
Eva kände att hon måste göra någonting.
– Jag blir så trött, det är så här hela tiden. Sportbevakningen är vinklad och fokuserad på män. Det behövs påpekas, rätt ska vara rätt.

Två dagar tidigare sprang Karin Linkhorst nio mil. Ultravasan. Utmattad, stolt och endorfinhög gick hon i mål och tog hon emot en t-shirt. En blå, från Craft. Nu var hon hemma igen. Packade ur väskan. Tog upp t-shirten för att prova den, när hon såg att det en herrstorlek.
– Först insåg jag hur många gånger jag ryckt på axlarna och tänkt "synd att jag inte kan ha den här". Sedan insåg jag att det inte är ok av dem att bara anpassa loppen efter män, säger hon.

Misstanken att Vasaloppet enbart köpt in herrmodeller fanns där. Men Karin Linkhorst bestämde sig för att fråga om hon kunde byta till en damsort.
– Jag har varit med om det här så många andra gånger. Och, ja, de bekräftade att enbart herrstorlekar köpts in.

Trots att Karin Linkhorst betalade samma startavgift och sprang lika långt som alla andra tänkte Vasaloppet, och andra lopp, att löpare bara kommer i herrmodell.
Att de agerar så här visar på en struktur, det säger någonting om deras syn på hur en löpare ser ut. Jag tror inte att någon fått för sig att enbart köpa in damstorlekar.

Två kvinnor, två fantastiska prestationer. Två prestationer som glömdes bort. Är det inte dags för idrottsvärlden att se alla som idrottare?

 

 

 

55 kommentarer till artikeln

Fredrik Lerjestedt
1972 • Floda
#1
4 september 2014 - 08:11
Kass e de!
1968 • Ekerö
#2
4 september 2014 - 08:33
Dålig är bara förnamnet!

Mälarötidningen är ett undantag och skrev bl.a reportage inför och efter ultravasan om två kvinnliga profiler på Ekerö http://www.direktpress.se/malarotidning/Nyheter/Blandade-kanslor-efter-Ultravasan/
1964 • Tullinge
#3
4 september 2014 - 08:35
Skitdåligt :-(
Marcus Löfblad
1972 • Alingsås
#4
4 september 2014 - 08:55
Tack för upplysningen! Och jag tänker rösta på FI. Vad vore världen utan kvinnor.
JM
1977 • G
#5
4 september 2014 - 09:05
Det ligger mycket i det där. Ta bara en sådan sak att Emelie Forsberg är totalt okänd i Sverige trots att hon är gigantisk internationellt, tragiskt. En annan legendarisk kvinnlig ultralöpare Krissy Moehl är just nu i Sverige och springer bland annat Kungsleden, inte ett ord i svensk media.
1970 • Fagersta
#6
4 september 2014 - 09:39
Stolt som en tupp var jag när jag gick i mål på Ultran. Nu får det en lite bitter eftersmak. Hade det varit så svårt att köpa in tröjor i damstorlekar? Borde det åtminstone inte finns någon kvinna som jobbar med Vasaloppet som tänkt den tanken?
Men till nästa år är det naturligtvis fixat, eller hur? :-)
1967 • mantorp
#7
4 september 2014 - 10:31
Skrämmande!
1971 • Nykvarn
#8
4 september 2014 - 10:36
Lika bedrövligt i båda fallen fast på olika vis. Halva jordens befolkning består av kvinnor, jag fattar inte hur det kan vara så jävla svårt? I Ö till Ö-exemplet är väl den sorgliga sanningen att gubbar som älskar division 2-fotboll är klart överrepresenterade bland sportjournalister. Konditions-/uthållighetsidrott kommer väldigt långt ner på priolistan, ännu längre ner tyvärr om det handlar om kvinnor.

Att som arrangör enbart köpa in tröjor i herrmodell/herrstorlek är ju också fullkomligt lika absurt! Otrolig dålig arrangörsmiss på ett lopp som ju annars fått fina omdömen!
Maria Frånlund
1974 • Billdal
#9
4 september 2014 - 11:00
Att man inte uppmärksammar Ulrika Eriksson som vinner mixklassen, bogserandes på sin manlige partner och gör ö till ö under 10 h är ju helt ofattbart! En fantastisk atlet som borde lyftas fram i detta sammanhang!!
1979 • VESSIGEBRO
#10
4 september 2014 - 11:12
Säger bara TACK jogg att ni tar upp det!!!
Maria Olsson
1973 • Kristianstad
#11
4 september 2014 - 11:14
Lägg till svenska marathon sällskapet på listan. Förra året vann jag Landskrona marathon som det året även var DM. För mig var det stort. Men när jag skulle titta på resultaten på svenska marathon sällskapets sida var det enbart herrsegraren som stod omnämnd! Det kändes så förnedrande, och jag skickade iväg ett argt mail och ville få svar varför det bara var herrsegraren som räknades. Dock fick jag inget svar.
Catrin Jakobsson
1979 • Örebro
#12
4 september 2014 - 11:18
Otroligt tragiskt att det händer om och om igen.

Håller med angående en så makalös atlet som Emilie Forsberg. Hur kan hon vara helt förbisedd i svensk media är för mig en gåta.
KML
1975 • Luleå
#13
4 september 2014 - 11:38
Angående detta med lokal prägel. Se på de lite fetare tecknen i slutet på artikeln:
(TT)

Helt enkelt en notis som rakt av är inlyft från TT. Då blir det just så galet.
1971 • Göteborg
#14
4 september 2014 - 11:55
KML: Dåligt av BÅDE TT & GP, tycker jag.
TT att deras rapportering suger sen att GP köper in och inte bryr sig om att läsa vad det står och även missar att visa sitt lokala engagemang genom att rapportera om västsvenskarnas fina prestationer i swimrun-VM.
T Springsson
1970 • Skotrampa
#15
4 september 2014 - 11:59
Blev förbannad när jag såg bilden från Boston 1967, vidare besviken att tänket sitter kvar hos många om att kvinnor är mindre viktiga att bry sig om. :(

På tävlingen Kustjagaren kom vinnande damlaget trea TOTALT sett! Det blev i alla fall en nyhet som uppmärksammades i lokalpressen.
Viktor Ahlqvist
1987 • Stockholm
#16
4 september 2014 - 13:15
Fast är detta de viktiga exemplen att lyfta? Det handlar ju inte om någon jättelång artikel utan om en liten notis inlyft direkt från TT. Att Petter är ett bra affischnamn för de som inte är insatta är ju lätt att förstå. Mängden hip hop artister som håller på med konditionsidrotter torde vara färre än damerna.
Att Emelie Forsberg inte är särskilt känd bland de flesta är väl inte konstigare än att Jonas Buud eller Rune Larsson inte heller är det. Ultralöpning är ingen stor sport i Sverige, även om den är på kraftig frammarsch.
Kolla på kvinnliga löpare i friidrotten så uppmärksammas de betydligt mer.

Vidare tror jag tröjorna i Ultravasan beror på okunskap. Jag har fått damtröjor i lopp där det inte funnits herrvarianter (det finns faktiskt sådana) och har kunnat ha dessa utan problem (med lite storleksförändring). Jag har också ett par löpshorts i dammodell eftersom jag köpte fel på en rea. Jag har alltid trott att damer har kunnat ha herrtröjor utan problem och många tröjor är till och med märkta 'herr/unisex' och 'dam'. Bra att påtala och efterfråga det, men lite överdrivet att tro att det finns en illvilja bakom.

Jag håller med i att det finns skevheter i rapportering från lopp och att damer inte alltid uppmärksammas lika mycket, men jag vet inte om exemplen ovan är de bästa för att illustrera detta. Värre är då kanske till exempel priserna i Vasaloppet, vilket också uppmärksammades och förhoppningsvis blir bättre nästa gång.
A
1980 • Halmstad
#17
4 september 2014 - 13:27
Word!
Helena Nee
1968 • Åkersberga
#18
4 september 2014 - 13:38
Om media nu ska bevaka en tävling bör de väl bevala alla klasserna i den tävligen inte bara mix eller bara dam eller som nu oftast bara herr.
Irene
1968 • Åstorp
#19
4 september 2014 - 14:19
Tragiskt också om det dessutom är kvinnliga reportrar som missar dam och mixed klasserna.
Stefan Ödman
1970 • Skövde
#20
4 september 2014 - 14:25
Min sambo blev också sur när vi kom hem och såg att hon fått en t-shirt i herrmodell efter Ultravasan. Hade de upplyst om det hade hon åtminstone kunnat gå ner en storlek till small istället för medium, men nu passar den ju inte ens. Otroligt dåligt för en tävling med en startavgift på 1350 SEK.

Vad gäller Emelie Forsberg: Nej, hon är inte "gigantisk internationellt". Vi kan ju önska att hon vore det, men sanningen är att hon verkar i en mycket liten sport (skyrunning) som knappt är känd överhuvudtaget.
1971 • Göteborg
#21
4 september 2014 - 14:53
Gunnar Svensson, jag håller med. Bevakningen av Öloppet från GP´s sida var riktigt bra. Speciellt i år om jämför med förra året då det bara var bilder på män från loppet så var det skönt att se att de i år valt en annan approach med mer fokus på damer. Dock kan jag tycka att när man köper in artiklar kanske borde tänka efter lite innan man bara publicerar?
Jag mailade GP i tisdags och jag fick detta svar:

"Hej Eva,
Tack för ditt mejl.
Du har såklart helt rätt. Självklart skulle vi ha haft med hur det gick i de andra klasserna. Vi skall självklart bättra oss och kanske finns det anledning att göra något större jobb på någon av de framgångsrika idrottarna från vår region.
Mvh
Ulf Niklasson
Sportchef"

På Twitter har många ställt frågan till TT varför de rapporterar på detta sätt men vad jag vet har de inte svarat än.
1971 • Göteborg
#22
4 september 2014 - 15:02
Uppdatering: Nu har TT "bett om ursäkt" och skriver på Twitter att de borde rapporterat om alla klasser.
1970 • Fagersta
#23
4 september 2014 - 15:11
Lysande!
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#24
4 september 2014 - 15:15
Vasaloppet ska skämmas med all rätt! Det har arrangerats lopp från Sälen till Mora i 92 år. Så sent som 1981 var det tillåtet för kvinnor att delta då man ansåg förstå då att de kvinnliga deltagarna var starka nog att genomföra vinterklassikern. Det är underbart att sporten växer i Sverige och att det finns engagemang i Ultralöpning. Fantastiskt på alla sätt och vis!

Men det finns också en skillnad (enligt vissa) i presentation när det gäller herr och dam. Herrar får alltid en större peng, större rubriker och presenteras på ett hetsigare sätt än vad damerna någonsin kommer att komma i närheten av, tyvärr. Att mena att Vasaloppet AB inte vet vad de håller på med är ett urkasst argument och är lika genomskinligt som vatten.

Jag har otaliga gånger i diverse forum försökt att lyfta frågan men har alltid blivit ignorerad. Lidingöloppet försökte till och med att tysta ner mig (dock gällde det en annan sak och inte tröjor). Nu för tiden kan jag bara stilla undra: Förutom att Ultravasan har en god service (där de är sponsrade på allt alternativt att man köper in det billigare), vad får man för 1350 kr? Njuta av Bergslagens och Dalarnas natur kan jag göra vilken dag som helst, helt gratis.

Slutligen, ni som tror att Ultravasan kommer att bli billigare, dröm vidare. Det kommer inte förvåna mig ett endast dugg om anmälan kostar 1500 kr nästa gång. Avdelning: Mycket vill ha mer!
Tine Bishop
1972 • Västra Frölunda
#25
4 september 2014 - 16:19
Jag bliver så ledsen och arg när jag läsa detta! BÄTTRING TACK!!!
Mårten Bjurman
1977 • Täby
#26
4 september 2014 - 17:34
Knasigt.
Rätt att jogg tar upp frågan, men man kanske dock inte ska utgå ifrån att det ligger ren illvilja bakom.
Och Senad, visst var det fel av Vasaloppet att förbjuda damer 1980, men vi kanske ska släppa det, så här efter snart 35 år? Det finns ju gott om skevheter här och nu som bör vara mera relevanta att diskutera.
1970 • Sala
#27
4 september 2014 - 18:04
Men i Ultravasan hade ju damerna en betydligt lättare resa till medaljen? 12 timmar mot herrarnas tuffare 10t 30m. Det betydde att 75% av kvinnorna fick medalj men bara drygt hälften av herrarna. Lite med glimten i ögat sådär...

Att det inte finns herr- och damtröjor i ett så stor lopp måste ju vara ett förbiseende, nästa år ser det nog annorlunda ut.

GPs pyttelilla notis ser jag som att de uppmärksammade tävlingen och att en kändis var med, men visst ska de kludda dit damsegrarna, det tycker jag.

I många riktigt hårda och långa lopp är det en rejäl skevhet i antalet kvinnor/män, ofta bara 10-15% kvinnor. Det kan ju förklara en del av fokusförskjutningen. Men å andra sidan är det uppmärksamhet i media som bland annat lyfter deltagandet! På tjejmilen får man aldrig läsa om herrsegraren, det känns ju galet.
1963 • Åkersberga
#28
4 september 2014 - 19:00
Ta av dig foliehatten, du ser vad du vill se.

Vilka uppmärksammades vid EM i friidrott nyss?
Abeba Aregawi, Meraf Bahta, Emma Green, Irene Ekelund och Charlotta Fougberg.

Berodde det på strukturer eller att de var intressantast att följa dom?
Åsa
1978 • Tyresö
#29
4 september 2014 - 19:06
#17: Ta gärna fram ett exempel på en generell notis från en långdistanstävling med både dam och herrklass, där bara damvinnare lyfts fram, så blir det lättare att bedöma om det här bara var en slump eller otur i tänkande (notiser med uttalat syfte att lyfta fram just kvinnor räknas inte, utan generella tävlingsrapporter). Alt där man bara delat ut damtröjor.

Om det bara handlar om slump och otur i tänkandet så borde samma fel begås lika ofta åt andra hållet.

Sedan fattar så klart alla att det inte är någon som sätter sig ner vid planeringsbordet och säger "nu ska vi ge alla kvinnor herrtröjor" eller "nu ska vi utesluta alla kvinnor ur tävlingsrapporteringen". Det sker sannolikt omedvetet för det mesta. Just därför måste man lyfta fram det när det sker, både i smått och i stort.

Tine Bishop
1972 • Västra Frölunda
#30
4 september 2014 - 19:24
Helt rätt Åsa!!
Viktor Ahlqvist
1987 • Stockholm
#31
4 september 2014 - 21:03
#31 Någon sådan har jag inte och det är möjligt att det inte heller finns. Det finns dock exempel på artiklar och notiser där både vinnarna nämns. Men det tror jag också beror på hur tävlingarna är konstruerade. Det finns en totalvinnare i tävlingen, som ofta är ett herrlag. Sedan finns det vinnare i de olika klasserna, till exempel dam, mix, D45 och H35. Att fokus tappas från damerna i många av loppen beror nog också på att man inte får någon överblick av hur de ligger till när de ligger i klungor med herrar.

Kolla till exempel på Vasaloppet, där ledande dam knappt nämns innan upploppsrakan. Detta beror antagligen på att det är svårare att få bra tv-bilder, att hitta damerna bland herrarna och även för damerna att ha koll på varandra.

Damtröjor delades bara ut i Iformloppet 2013 i Göteborg. Man hade visst missat att beställa herrtröjor. Så kan det tydligen gå.

Men jag försöker inte säga emot för att jag tycker att det inte bör rapporteras om dam/mixvinnare, men jag tycker att reaktionerna är lite hätska (till exempel e-brevet i ett tidigare inlägg). Jag har aldrig påstått att det i rapporteringen har varit otur i tänkandet, jag tror definitivt att det var tänkt att rapportera om Petter då han är känd för de flesta som läser artikeln. Om det är en kvinnlig kändis med i loppet hade det nog stått en kommentar om henne.
Viktor Ahlqvist
1987 • Stockholm
#32
4 september 2014 - 21:09
#29

Fast det var väl räknat på 1,5 gånger vinnartiden? Om man beräknade att herrarna skulle vinna på runt 7 timmar är inte 8 timmar för damvinnaren en konstig prognos och det ger i så fall 12 timmar. Att det sedan gick snabbare är en annan sak.

Att Lidingöloppet inte justerar sina tider är en orelaterad och bra underlig diskussion (som inte bör tas i det här fältet, starta en tråd eller skicka ett pm om du vill diskutera det ämnet).
1979 • Uddevalla
#33
4 september 2014 - 22:06
Eller USK-loppet -13? där herrsegraren vann en I-pad & damsegraren en badrock.
Badrocken var förövrigt alldeles för stor...

Tragikomiskt.

Jonas Hedeback
1978 • Göteborg
#34
4 september 2014 - 22:47
Jag läste att TT i princip kopierat pressmeddelandet från ÖtillÖ. På frågan hävdade presspersonen på ÖtillÖ att hon inte hunnit få med allt i pressreleasen då det var brådis att få iväg den...
Jonas Hedeback
1978 • Göteborg
#36
4 september 2014 - 22:54
Man undrar ju hur man kan missa/strunta i att rapportera om två av tre klasser i sin egen tävling.
JM
1977 • G
#37
5 september 2014 - 00:14
@Stefan #21: Nej jag kanske tog i när jag sa att Emelie Forsberg är "gigantisk" internationellt. Jag tycker att hon är en gigant :-) Men det går inte att förneka att hon har fått mycket uppmärksamhet internationellt och i länder där trailrunning är stort är hon ett namn. Hon får även uppmärksamhet via Team Salomon. Att sporten inte är stor i Sverige är inte en ursäkt, det skrivs en hel del om diverse obskyra sporter på sportsidorna. Jag tycker fortfarande att det är pinsamt att hon inte uppmärksammas mer i svensk media. Hennes insatser är spektakulära,se bara nu senast i KIMA där hon kom två trots att hon sprang vilse i en timme, imponerande.
JM
1977 • G
#38
5 september 2014 - 00:15
Angående t-shirtar så får jag sällan själv en som passar, min storlek är alltid slut. Förutom i de tävlingar där man får ange önskad storlek vid anmälan.
1975 • Norrköping
#39
5 september 2014 - 08:08
Nu har jag iofs inte läst hela tråden från början till slut men ändock så pass noga att jag gör följande notering.
Många tar upp detta problem som ett isolerat fenomen som rör manligt - kvinnligt. Manliga idrottare prioriteras framför kvinnliga (jämförelsen kan man ta hur långt som helst ...löner, hemarbete, den ensamma pappan är duktig - den ensamma mamman borde nog jobba lite hårdare minsann...).
Jag vill nog lyfta det en nivå till:
I min värld är det ett brott mot de mänskliga rättigheterna. Alla människor är uppenbarligen inte lika mycket värda!
Inte förrens det utan reflektion skrivs om prestationer på samma sätt, inte förrens det utan reflektion beställs tröjor i damstorlekar till tävlingar, inte förrens det oreflekterat används samma dialektik vad gäller kvinnligt som manligt är vi ens nära att följa FNs konvektion om de mänskliga rättigheterna.

Ni må tycka att jag drar stora växlar men jag är så trött.
1971 • Göteborg
#40
5 september 2014 - 08:09
Jonas H: Jepp, arrangörerna fick oxå krypa till korset...
1980 • Västerås
#41
5 september 2014 - 09:37
Det är saker som detta som får mig att överväga att rösta på F!. F! behövs.
Mårten Bjurman
1977 • Täby
#42
5 september 2014 - 09:44
Satt igår och läste vidare på tråden.
Samtidigt stod radion på där det rapporterades om massavrättningar av IS.
Missförstå mig inte, det här är principiellt viktigt, men när vi hugger i med ord som "Otroligt tragiskt!", "Skrämmande!" etc. så undrar jag vart vi i Sverige är på väg.
Felaktig storlek på en gratis t-shirt...
T Springsson
1970 • Skotrampa
#43
5 september 2014 - 10:29
Mårten> Fast är t-shirten verkligen gratis? Är det inte så att kostnaden är inbakad i anmälningsavgiften?
Annica Kaufeldt
1973 • Stockaryd
#44
5 september 2014 - 10:57
Medierna jublar över Zlatans 50 mål i landslaget. Grattis, kul. Bara 22 kvar till Hanna Ljungbergs då, som gjort 72 mål i landslaget.

Apropå bortglömda prestationer.
1970 • Sala
#45
5 september 2014 - 16:54
#46....Ja. För det är ju samma sak....

Brott mot mänskligheten, kvinnoföraktet sitter i väggarna osv osv..

Jag tycker det är olyckligt när man glömmer att beställa damtröjor, faktiskt. Men perspektiv......
1964 • Hammarby Sjöstad
#46
5 september 2014 - 20:35
Lite offerkofta-varning på den här tråden och många av inläggen, inte så lite heller faktiskt... men inget mer med det, det är valtider och lätt att ryckas med i flödet av överdrifter och osakligheter. Fast Olle Roos, vet inte om du dömer andra efter dig själv... "I Sverige sitter kvinnoföraktet i väggar, tak och golv vare sig det gäller styrelserum, sportprestationer eller familjepolitik". Vad fasiken är det du skriver? I vilken värld och verklighet lever du?! Blir ju orolig för dig (och din omgivning).

Perspektiv var ordet...
Annica Kaufeldt
1973 • Stockaryd
#47
5 september 2014 - 20:38
#47 Vem har pratat brott mot mänskligheten? Det får stå för dig.

Det handlar inte om förakt heller för den delen utan något mycket värre: Nonchalans.

1970 • Sala
#48
5 september 2014 - 23:27
Brott mot de mänskliga rättigheterna skulle det ha stått så klart Annika. I nr 41.

Tack för mig.

Helmer Tampongförtäraren
1985 • Türinge
#49
6 september 2014 - 09:24
Minns en artikel från någon gratis lokalblaska tidigare i år angående Vasarundan... en kvinnlig deltagare kom först i mål. Artikeln var skriven något avigt... "kom till och med före herrarna"-något i den stilen. Hittar den inte nu. Men var rätt komisk.

Om det ingår exempelvis tröja i avgiften, så ska den vara anpassad efter deltagarna. Förstår inte problemet med fixa in åtminstone unisex? Passform, inget annat jag anmärker på.

Rapporteringen är rätt illa. GP är o andra sidan en värdelös blaska, så förvänta er inget svar.

Dela upp efter kön är väl inte tillräckligt? Borde dela upp per kg, ålder, etnicitet, sysselsättning dylikt också för att få en mer rättvis bild. Menar, de som har råd att springa 24/7 jämförelse med de som arbetar 3-skift - ska verkligen de sättas i samma tävlingsklass? ;)

Det är illa nog att det är som det är - lösningen är inte att klä sig i liberala offerkoftor.
1963 • Åkersberga
#50
6 september 2014 - 12:03
Annica pratar om Hanna Ljungbergs 72 mål i landslaget. Grattis, kul. Bara 15 kvar till mina då, som gjort 87 mål i korplaget.

Apropå bortglömda prestationer.
Magnus
0 • Stockholm
#51
6 september 2014 - 15:14
Nej Carl, F! är en katastrof, även för kvinnor.

Journalister verkar skriva mest om de de känner igen. Det är samma sak på Lidingöloppet. Varje gång Kalla är med är det bara skriverier om henne. Att duktiga Gabriella Samuelsson slog henne var det knappt någon journalist som nämnde.

Sen för rättvisans skull ska man säga att en hel del lopp även har damtröjor, tex Kungsholmen Runt och Stockholm marathon kommer jag på rak arm på.
1975 • Norrköping
#52
9 september 2014 - 22:10
.... Och jo, jag anser att det inte är förenligt med konventionen om mänskliga rättigheter när man konsekvent särbehandlar utifrån exempelvis kön.
..... Och nej, min åsikt har inget med årets val att göra. Den kanske bara inte var på sin plats här.....

Mikael Forsström
1961 • Vega
#53
10 september 2014 - 20:24
Det här är naturligtvis inga tillfälligheter. Idrottsrörelsen och allt runt det har en lång tradition av ren kvinnofientlighet. Jag har grävt ner mig rejält i ämnet och bloggade nyligen om det här: http://lustloparen.blogspot.se/2014/09/jag-njuter-nar-kvinnorna-slar-mig.html
Skogsflickan
1967 • Stockholm
#54
22 september 2014 - 08:08
Apropå att inte få uppmärksamhet:
Första kvinna som sprang Boston marathon var inte alls Kathrine Switzer 1967, utan Roberta Gibb året före. Hon sprang också 1967 och 1968. (En timme snabbare än Switzer, dessutom, om jag minns rätt.) Men hon fastnade inte på bild, och då är det lätt att bli bortglömd... http://www.baa.org/races/boston-marathon/boston-marathon-history.aspx
Skogsflickan
1967 • Stockholm
#55
22 september 2014 - 08:14
Hmm, liten rättelse av mig själv. Bobbi Gibb fastnade visst på bild, men inte lika dramatiska som Kathrine Switzer.
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.