Asics Stockholm Marathon 2011

Foto: DECA TEXT&BILD

Asics Stockholm Marathon 2011

ReportageDet är tre dagar kvar till årets löparhändelse i Stockholm. Vi lämnar Göteborgsvarvet bakom oss och tar sikte på huvudstaden.

Asics Stockholm Marathon är en stor händelse, som många riktar in sin träning på. Varje år drömmer tusentals människor om att spränga sina gränser, att ta sig runt de 42195 meter som ett marathon innebär eller att slå sitt personbästa. När anmälan till loppet stängdes den 19 november hade över 20 000 personer bestämt sig - loppet ska springas. Nu är det tre dagar kvar och strax står dessa tusentals människor på startlinjen.

Hur gör man för att få det bästa upplägget?

När träningen trappas ner så här veckan innan, har vi som ska springa tid att gå in i "marathonbubblan". Det är den lilla plats där årets träning, skoval, väderfunderingar, kläder och vätskeintag manglas om och om igen. Acceptera att träningsmängden är vad den blev. Försök inte pressa in några långpass eller tuffa intervaller den här veckan om de glömts bort under det gångna året. Vi är precis så bra som vi kan vara.

Att starta marathonhelgen på mässan (Danicahallen, Östermalms IP) redan på torsdagen är ett bra sätt att komma i rätt stämning - och för att träffa andra löpare. Nummerlappen ska hämtas och utställare ska besökas. Asics lovar att expot ska vara större än tidigare och att mer kommer att hända på plats. Man ska inte bara hämta sin nummerlapp och gå hem - det ska skapas skön löparstämning på mässan, säger Erik som är VD på Asics.

Glöm inte att äta nyttigt och att fylla på depåerna i kroppen med bra näringsämnen under hela veckan. Din kropp kommer att tacka dig om du slipper "gå tom" redan efter första milen. Var så pass fulladdad med energi (näring) att du slipper proppa dig full på lördagens morgon. Sikta på att kunna löpa lätt och länge.

Vi läser på bloggar om nervositet och förberedelser, men ser hur fokuset är inställt på startfållorna. Att komma till start, och att göra sitt allra bästa är inställningen som råder. Vi läser om hur deltagare barrikaderar sig mot familjemedlemmar som är förkylda, hur de undviker kollektivtrafiken i rädsla för att bli sjuka och att många - många - liter rödbetsjuice verkar flyta runt i löparnas blodomlopp. Allt för att loppet ska gå som planerat.

Men om saker inte går som planerat, vad gör du då? Förbered dig genom att tänka igenom olika situationer. Ha en plan som du kan plocka fram i nödfall. Att bekanta sig med banan - till fots eller på karta hjälper till. Lägg upp en plan för var svackorna kan komma, och hur du ska ta dig igenom dem. Placera ut kamrater efter banan som hejar på dig, ha en extra energibar med dig i fickan, kör fartlek mellan lyktstolpar, gå 5 minuter - varianterna är många. Genom att försöka identifiera svårigheterna i förväg gör det lättare att ta sig ur dem när - eller ens om - de inträffar.

Förhoppningsvis behövs ingen katastrofplan alls, utan ditt lopp går precis som du vill. Njut av att vara i bubblan såhär dagarna innan, och sov gott om nätterna. Dröm om de sista meterna innan mållinjen korsas. På lördag gör du verklighet av dina drömmar.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.