Årets GöteborgVarv var inte bara den störsa löparfesten någonsin. Det var också den snabbaste. Foto: Henrik Sandsjö

Rekord-Varvet

ReportageAtt löpartävlingarna blir större och större år efter år är nåt vi börjar bli vana vid nuförtiden. Ändå är det omöjligt att inte imponeras av att GöteborgsVarvet bara växer och växer. Sedan ett par år tillbaka snackar vi om världens största halvmaraton och årets upplaga följde utvecklingskurvan. Det blev rekord på alla fronter.

Över 75.000 löpare hade anmält sig till årets upplaga av GöteborgsVarvet. Det innebar 30 startgrupper som skulle slussas iväg i en jämn takt. Under några timmar snackar vi en två mil lång orm av löpare runt och igenom Göteborg. Nåt som måste se lika mäktigt ut från luften som för oss på banan.

Dagen innan start utlovade tävlingsledningen uppehåll."Ni behöver inte oroa er för vad era prognoser säger i mobilen och på TV. Vi har aldrig regn på Varvet så ni kan vara lugna" sa Per Crona under presskonferensen. Och han fick rätt. Trots att det både blåst och regnat kraftigt dygnen innan så sprack molntäcket upp och vinden mojnade lagom till start.

Totalt var vi 44 090 löpare som tog sig igenom hela banan. Bland dessa var ca var tredje kvinna. Men det var inte bara i antal startande vi kan snacka om ännu ett rekordvarv. Årets segertid var även den rekord. Victor Kipchirchir satte de 21,1 km på 1:00:25 vilket ger det svindlande tempot 2:52. Detta på en bana som av eliten brukar beskrivas som 80-90 sekunder långsammare än de riktigt snabba halvmarorna. Kanske nåt för oss motionärer att ta till om vi råkat hamna några sekunder fel om vår drömgräns.

En av alla som startade var vår nyanställde programmerare Jonas som vi intervjuade inför debuten. För oss som följde honom mot startlinjen kan vi hälsa att det var en mycket spänd kille som snörat på skorna. Han hade då ändrat sin målsättning att gå ut i 4:25 tempo (efter 8 veckors träning!) till att chansa på 1:30. Han gav sig iväg och höll en ganska jämn linje i sin löpning men han fick slita hårt. På Götaälvbron började han få ont i höften och väl i mål, och timmarna efter, var han märkbart tagen men glad. Hans sluttid blev 1:34:19. Hans egen beskrivning av loppet kan vi läsa i hans av trötthet ganska korta berättelse.

Så med alla oss löpare och solen på plats blev det, som alltid, en riktig löparfest. Fyllda gator såväl på som bredvid den blå linjen. Detta är mer än en tävling och kanske är det så man skall förstå Varvet. Det är en folkfest och ett tillfälle att träffa likasinnade, tävla och ha kul snarare än ett rent "jag-skall-sätta-pers-lopp". Därför skall nog Varvet i första hand jämföras med sig självt. År för år.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.