Småbarn. Träning. Och livet.

Pryltest Polar M400

Så var tiden kommen att recensera vinsten i jultävlingen, en Polar M400. Nu är den redan såld och pengarna gått till bättre behövande men lite klämma/känna/testa kan väl ingen motstå så här kommer mitt omdöme om klockan.

I och med att det är en tävlingsvinst är det inte ren sponsring eller gratisprov, så objektivitet i bedömningen ska jag nog kunna ha. Men först lite bakgrund.

Som referens har jag tidigare haft en enkel klocka med endast puls från Polar för många år sen följt av Garmin 210 under 3-4 års tid och för närvarande Garmin 220 sen ett år tillbaka.

Min motionsformer är främst löpning; nu något vilande p.g.a. skada men annars 3-4 mil i veckan och stabil sub40-löpare med pass på 5-25km stycket 2-5 ggr/vecka där en knapp tredjedel är fartlek, pulsbaserat, intervaller eller  annan varierande typ.

Därutöver cyklar jag(men kanske inte under snömånaderna) 5-10 mil i veckan men där blir det i huvudsak mängd, kanske med vissa inslag av intervaller eller kortare tempo.

Åsså lite simning någon gång i veckan, främst i bassäng men under sommaren öppet vatten.

Således kan man kanske kalla mig en löpar-triathlet och det blir upp till en handfull triathlon per år och 5-10 rena löptävlingar. Triathlon på alla distanser, löpning främst milen-halvmaran.

Ett långt utlägg om min egen träning; men vad man använder sin utrustning till, hur och vilka krav och referenser man har avgörs ju av vilken träning som står på tapeten.

Så! Åter till M400. I många avseenden spelar M400 i samma division som 220 vad avser funktioner, pris och målgrupp.

Teknikaliteter
Batteritiden är god och håller för flera vanliga pass och t.o.m. några längre, dock inte flera dygn av effektiv tid. Pulsbandet sitter så bra som det kan men spontant känns Garmins band snäppet skönare.
GPS-kontakt och tillförlitlighet är god. Möjligen kan Garmin i jämförelse vara lite, lite mer precis om man ska springa på ett exakt tempo, där känns Polar bara en liten gnutta svajigare. Det kan dock utifrån mitt hittillsvarande inte alltför omfattande test lika gärna handla om slumpen.

Funktioner
Det går att springa på t.ex. puls, distans eller tempo; med visning av många olika valbara data. Diverser olika intervaller kan verkställas och varianterna är många i det avseendet. Det kan däremot göra att menyerna till en början är svårnavigerade, men något man nog snabbt kommer in i.

Känsla och feeling
Här går det inte att komma ifrån att jag är en Garmin-användare. Som sådan tycker jag att Garmin är något enklare och användarvänlig i helheten men det handlar mest om marginella skillnader om jag ska försöka vara objektiv i det avseendet. Inställningar och justeringsmöjligheter är det gott om.

Sammanfattning
Inalles kan M400 användas som en mångfacetterad löpklocka för springaren med varierande behov(eller önskningar), en motiverande pryltrimning för den tatistikvurmande prylnörden eller enklare multiklocka för triathleten. Med det sagt vill jag påpeka något jag ofta tar upp utrustningssammanhang -vad ska du använda klockan till och vad är det du verkligen behöver kontra vad du bara vill ha? Det går att hitta billigare klockor med bara något färre funktioner utan att förlora särskilt mycket som helhet. Å andra sidan får du här en hel del roliga funktioner som kan göra träningen och dess statistikföring roligare.  En klocka för flera tusen kommer inte göra dig snabbare om du inte nöter kilometer och planerar din träning med eftertanke. Men visst är det kul att pryldopa sig, det kan icke förnekas =)

Vad jag inte testat
Numer har såväl Polar som Garmin och Suunto appar och egna program. Däri har jag inte förkovrat mig i Polars sådana programvara.

+
Många funktioner
Prisvärd i förhållande till andra klockor med samma funktioner

-
Kändes lite klumpig på handleden

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.