Body Mass Index

Body Mass Index eller BMI i folkmun skall vara sättet att räkna ut vart man står på skalan, undervikt, medelvikt eller övervikt. Formeln är enkel, ta längden i meter 1.83 (för mig) och multiplicera den med sig själv, dvs 1.83 x 1.83 och jag får fram siffrorna 3.3489. Tar jag nu min vikt 96,9 och dividerar med 3.3489 så får jag domen = 28.93.

Normalvikten skall ligga mellan 20.0 - 25.0 vilket motsvarar 67 - 83.7 kg för mig. Således har jag många kilometrar kvar tills det jag närmar mig normalvikt på vågen. Jo, jag startade min nedgång från +35 BMI så det har hänt en del men det är ändå 13.2 kg kvar till den övre gränsen av normalvikt.

Eftersom jag flyttar en sten för varje halvkilo så skall jag flytta minst 27 stenar till innan jag räknas som normal viktmässigt - spännande.

Jag vet att vikten är underordnad, det är välbefinnandet och hälsan som är det som betyder något. Men just vetskapen att man klassas som överviktig gör att jag motiveras att ta det en eller ett par nivåer till. Inom vilken tidsrymd det ska genomföras är omöjligt att sia för jag håller mig till normal husmanskost, normal (nåja) träningsdos och ett relativt normalt liv.

Sommaren innebär många frestelser, många glassar, mycket jordgubbar och många mysstunder med min gode vän Mr Weber, älskar tillfredställelsen av att tillaga och äta god mat. Sommaren med sin värme gör träningen så enkel också, ett par skor, shorts och en t-shirt så är man klar. Är det dessutom ett par vänner med på turen så gör det passet bara mer trivsamt.

Träningen består mest av löpning och det beror mest på enkelheten och möjligheten att träna med likasinnade i grupp, hela löparsektionen i Lerum Friidrott betyder mycket men Nia, Karen, Mikaela, Pernilla, Pierre och Bella har en extra plats i mitt hjärta eftersom ni fyller träningsbehoven alla veckodagar <3 tack för det.

Framtidens mål är att fortsätta på den inslagna vägen med mycket vardagsmotion, både jag själv och mina vänner mår ju bäst när vi rör oss. Framtidens mål innefattar också genomförande av tävling, har sprungit Sylvesterloppet i några år och det vill jag fortsätta med, perrfekt att få en värdemätare på årets sista dag. Jag kommer också delta på ett längre lopp, det ska bli spännande att se hur kroppen fungerar när man passerat 30 kilometer och bara har tolv kvar till mållinjen. 

Rallarvegsloppet låter helt fruktansvärt med sina 54 + 27 km men samtidigt så låter det helt fantastiskt, jag vill uppleva, jag vill pröva men det är jäkligt långt. Mestringsfölelsen som man använder i Norge är ordet som beskriver väldigt väl vad jag vill känna, känna känslan av att vara helt slut men att - Yes, jag gjorde det. Om det blir 2017 eller senare det får vi se men var gång Runar postar ett inlägg så suger det ordentligt i magen - en dag...

Ha det bäst - Anders <3

 

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.