Människan och klimatet

Okej - jag är en löpare. Jag är också en mer och mer medveten klimatmänniska i världen. Det ser inte ljust ut vad gäller vår planet, men det finns saker att göra. Även om det är min personliga åsikt att det kommer att krävas starka politiska åtgärder på lokal, nationell och global nivå för att något verkligen VERKLIGEN ska ske, så åligger det faktiskt var och en att i små steg bidra för en mer hållbar inställning till livet - för allt och alla på jorden. Faktum är att närtillräckligt många människor tycker/efterfrågar något, så brukar politiker och marknaden lyssna.

Jag ska försöka blogga om några olika saker som var och en kan göra, i vardagen, för att inte i onödan bidra till jordens förstörelse.

Dagens tips:

Handla inte i onödan.

Detta kan låta trivialt, men det är av yttersta vikt, och gäller allt ifrån mat, kläder och prylar. Köp kläder som är sjysst tillverkade. En tröja för 99 kr är inte billig - det är bara inte du som betalar för den, utan någon som tillverkar den i ett utvecklingsland, samt miljön som tar stryk. Se gärna dokumentären "True Cost" (finns på Netflix). När du behöver nya kläder (för det gör vi ibland), använd din konsumentröst till att göra ett medvetet val. Betala hellre mer för ett plagg (som förhoppningsvis även håller längre), än 10 billiga.

Förbruka den mat du köper - lukta och smaka innan du slänger, och ännu hellre - frys in om något börjar barka hädan. Det mesta håller betydligt längre i infryst skick. (Grädde, mjölk och annat som närmar sig utgångsdatum går utmärkt att frysa och använda i gratänger, såser etc., däremot är det inte helt gott att tina för att dricka.)

Köp i säsong - det finns en anledning till att vi upplever sallad och paprika som dyra under vinterhalvåret. DET ÄR INTE SÄSONG FÖR DEM NU! Hur tråkigt det än må kännas att undvara vissa saker, fundera på om det är värt att odlare någonstans i Sydeuropa värmer upp växthus (onödig energiförbrukning) för att vi vill ha isbergssallad i december. Enkelt tips (som ofta, men inte alltid, är en bra vägledning): det som upplevs dyrt är inte i säsong. Undvik.

Minska köttkonsumtionen - vi äter idag betydligt mer kött än människan i historien gjort (orkar inte leta upp siffror just nu). För att föda upp köttdjur går stora mängder energi åt, samt oerhörda mängder vatten. Det ska tilläggas att det är skillnad på kött och kött. Frigående köttdjur mår bättre och är hälsosammare att äta (har mindre e-colibakterier i sig) än köttdjur uppfödda på exempelvis majs (vilket i princip alla kor i Amerika är). Frigående betesdjur håller dessutom markerna öppna, vilket generellt sett är bättre för landskapet. Enkelt tips: Köp dyrare kött, men i mindre mängd. Kostnaden hålls därför jämn. Byt ut kött mot bönor, linser, rotsaker och annat gott! Om du äter kött, låt det bli en smaksättare, och inte huvudingrediens i måltiden. Om du äter ute - fråga varifrån de får sitt kött/kyckling etc. Enkla frågor från kunderna kan få inköparna att tänka till. Mycket av restaurangernas kycklingkött kommer idag från Thailand - där de föds upp i fabriker, utfordrade med antibiotika som i sin tur kan leda till att multiresistena bakterier får spridning, och detta är ett allvarligt hot mot mänskligheten. Om vi inte längre har verksam antibiotika kommer vi kanske snart att dö i barnsäng, av lunginflammation, av små infekterade sår och så vidare.

 

Jag har en stark känsla av att de få som möjligen läst detta blogginlägg - och som i så fall läst till slutet - tillhör skaran "redan frälsta". Jag ber er därför, prata om vår konsumtion på jobbet, med familjen, med dina vänner. En kan inte göra allt, men alla kan göra något.

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.