Stop, rehabilitate and listen!

Stop the press!

Önskar att jag sprang lika fort som dagarna gjort den senaste tiden. Det har redan hunnit gå några veckor sedan jag fick beskedet att jag kom med i ASICS FrontRunner Sweden. Kändes både pepp och spännande. I helgen var det kickoff på Yasuragi lör till sön med ett fullspäckat schema – löpning, yoga, spa, djupdykning i ASICS, skrattmeditation(!), härliga och trevliga måltider mm. Allt detta tillsammans med ett skönt gäng där några dessutom är livslevande proffs som såklart var kul att få hänga med – Jonas Buud, Lisa Norén & David Nilsson. Verkligen inspirerande! Det var en speciell grej att umgås med andra som tränar galet mycket och som också nördat ner sig i löpning. Fick lära känna ASICS som märke lite närmare och fick även en massa matnyttigt snack om löpning, skadeförebyggande träning, skor mm. Sen var det ju såklart grymt att få en ny garderob med träningskläder och skor! Good lookin’ out ASICS!

Stop, rehabilitate and listen!

R.I.C.E is back with a brand new victim
Something grabs a hold of me tightly
Blows like my hamstring daily and nightly
Will it ever stop? Yo, I don’t know
Put on my tights and I’ll go
To the extreme I treat my feet like a vandal
Light up my legs with Linnex wax like a candle.

Som jag skrev senast så drog jag på mig en muskelbristning i baksida lår under efter ett intervallpass lite mer än två veckor sedan (fredag 24/2). De första dagarna gjorde det ont att gå och var helt omöjligt att springa. Det spände och var svullet runt skadan. Körde bandage och tejpning. Började med några enkla rehab-övningar. Dag 4 testade jag att jogga lite lätt. Det gick sådär. Joggade saaakta och gick om vartannat i en 25 min, sen gav jag upp. När man blir omkörd av par ute på romantiska promenader då vet man att det är dags att kasta in handduken. I alla fall för den gången. Valde att resten av veckan fokusera på rehab-styrka och cykling. Jag var som tur var inne i en återhämtningsvecka och kunna känna ett visst lugn över att det easy. Började snabbt känna mig starkare i låret och bäst av allt så försvann smärtan och känslan av att ha en spänd pianotråd där. Söndag 5/3, en dryg vecka senare kände jag mig redo att försöka mig på ett långpass. Nja, funka sådär va. Efter 14 km kändes muskeln trött  och började värka en aning. Jag var rädd att slita upp skadan. Stannade och gick resten av biten hem.  Men ändå, jag sprang igen!

Stop Motion

Följande vecka med start mån 6/3 så var planen att köra rehab-styrka på gym på morgonen och att springa hem från jobbet. Det började bra.. På måndag fullföljdes planen. Hade fått för mig att det var 28 km till Riksteatern i Hallunda. På löpturen hem kom jag på att det inte alls var fallet. Efter att ha sprungit vilse (har noll lokalsinne) så visade det sig att det bara var 19,5 km. Jag vet inte vem som blev gladast av det, jag eller låret?! Hursomhelst så hade jag inga känningar i låret. Det kändes otroligt att vara på väg att besegra ännu en skada. Såg fram emot mer transportlöpning i veckan. Tidigare den dagen hade jag pussat min lilla tjej hej då för veckan tillsammans. Hon var förkyld… Resten kan ni ju lista ut. Självklart drog jag då på mig en förkylning. Tisdagen fick jag in 11 km efter jobbet. Men sen tog förkylning och ont i halsen över kommandot. Halt! Onsdag, torsdag, fredag = mancold.
Inte förrän lördag var jag på’t igen. En snabbis. Eller rättare sagt en kortis. Helgen bestod av en hel del förfriskningar (eller ”refreshments” som min yngsta lillasyster alltid sa som om alkohol när hon fick börja handla på systemet.) Trots dessa refreshments så blev det ett långpass på 34 km på söndagen. Kändes extra bra bara därför. Solen sken och löpkänslan kom till slut efter ca 2 mil. Underbart! Trots den långsamma starten så blev snittiden 4:44min/km. Kunde inte annat än känna mig nöjd.

Stop, Hammer time!

Kroppen får verkligen ta en hel del stryk av this thing called löpning. Jag får erkänna att jag den här veckan har haft ont i höger underben igen. När jag skulle springa till jobbet i tisdags morse så valde jag ändå att köra i ett par tunna racing flats som jag sprungit marathon i. Och faktiskt så kändes det mycket bättre. I dagarna har jag masserat vaden och in/utsida smalben samt kört kylklampar. Men pga jobbschema plus hämtning och lämning i skola så blev det en aningen blek löpvecka. Dock fick jag in några transportlöpningar till/från jobbet. Känns dessvärre som att jag tappat så väldigt mycket momentum med träningen senaste tiden att jag nu är osäker på Köpenhamn Marathon…  Dessutom är jag inne i en intensiv men otroligt kul repperiod just nu vilket gör svårt att också fokusera på all-in marathonträning. Och även om skadan i baksida lår känns bra nu, så vet jag inte hur den skulle klara av ett hårt intervallpass. Det är många bitar som jag måste få på plats. Så vi får se helt enkelt. Men jag älskar inte löpning mindre för det!

Can’t stop, won’t stop! 

Träningen de senaste 3 veckorna:

Mån 13/3 Transportlöpning 16 km.
Tis 14/3 Löpning 11km
Ons 15/3 Vila
Tors 16/ Morgon: styrka & rehab på gym
Em: Transportlöpning 16 km (4:15 snitt)
Fre 17/3 Transportlöpning 16 km
Lör 18/3 Löpning 7 km
Sön 19/3 Yoga 60 min
Totalt km: 66 km
————————-
Mån 6/3 Morgon: Rehab-styrka baksida lår o ben.
Eftermiddag: Löpning från jobb. 19 km
Tis 7/3 Löpning 11 km
Ons 8/3 Vila
Tors 9/3 Vila
Fre 10/3
Lör 11/3 Löpning 13 km
Sön 12/3 Långpass 34 km
Totalt km: 77 km
——————————————
(Återhämtningsvecka)
Mån 27/2 Vila
Tis 28/2 Löpning 30 min saaaaakta
Ons 1/3 Trainer. Intervall-lek. 43 min
Tors 2/3 Löpning 15 min. Rehab-styrka vänster hamstring
Fre 3/3 Vila
Lör 4/3 Trainer. 30 min tempo efter två burgare och två glas rödvin.
Sön 5/3 Långpass (försök) 14 km
Totalt km: ca 20 km

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.