Tankar om fortsatt bloggande efter snart ett tusen inlägg

Det råder stiltje på den här bloggen och många andras och i många stunder känner jag mig som en dinosaurie som fortfarande skriver. Symptomatiskt är att mitt förra inlägg har 2000 visningar på jogg.se men 160 visningar här på originalsidan.

Framförallt är det kommenterandet som minskat drastiskt men även besöksstatistiken sjunker, om än inte lika mycket. Jag har bara fått några enstaka kommentarer de senaste tre månaderna, över sommaren går besöksstatistiken alltid ner vilket jag tycker är sunt men nu tar det inte riktigt fart övrig tid på året heller.

Givetvis är det roligare att skriva om jag återkoppling men jag har alltid ansett det vara upp till mig att skriva inlägg som intresserar och engagerar!

Efter åtta års bloggande om löpning ligger det nära till hands att tycka att ämnet är uttömt men det går ju att skriva om löpning i både med-och motgång över tid och jag skulle sakna skrivandet om jag lade ner. I dagsläget har jag skrivit 957 inlägg och jag ska åtminstone nå tusen inlägg innan jag fattar beslutet att det är färdigskrivet på 4:30-fart genom tillvaron.

Ser jag till hur flitig bloggare jag varit över tid är det lätt att dra slutsatsen att en minskad frekvens på inläggen ger färre besökare. Bilden visar antal inlägg per år för varje aktivt helt år jag skrivit bloggen, 2010-2016.Bloggens besöksstatistik ger en liknande trend åtminstone från peaken 2013-2014 och framåt även om besökarantalet ökade 2016 igen. Spiken som visar december 2016 tror jag dock inte är riktiga besökare utan att någon robot på nätet som skickat hit trafik. Inget av mina mest läsa inlägg på bloggen är från december 2016 och inget speciellt hände då så jag tror inte det motsvarar riktiga besökare.


Ett kriterium för framgångsrikt bloggande har alltid, tillsammans naturligtvis med bra innehåll, bra språk, snygg layout, hög svarsfrekvens, varit en hög uppdateringsfrekvens - täta inlägg. En blogg som inte uppdateras ofta kommer inte läsare att återvända till. Jag har dock alltid haft linjen att jag hellre har något vettigt att skriva om än publicerar dagliga inlägg, har varken tid, lust eller uppslag för idéer att skriva så ofta.

"Bloggdöden" är inte bara ett fenomen hos mig utan generell och en starkare koppling än min egen inläggsfrekvens tror jag är andra sociala mediers frammarsch och främst då Instagram. Precis som den djuplodande, analyserande journalistiken (inga jämförelser i övrigtmed den här bloggen) idag krisar med färre prenumeranter på våra stora morgontidningar, vill/orkar/prioriterar/hinner inte människor idag med långa, detaljerade texter. Nej, bilder med korta, kärnfulla budskap lockar mera som tidsfördriv och scrollande i telefonen. Kanske ligger lösningen i att som de stora tidningarna börja betala för innehåll, haha, nej i mitt fall skulle det nog vara ett tvärsäkert sätt att helt sänka besökarantalet till noll :)

Så vad vill jag då? Jag vill fortsatt ha möjligheten och platsen att uttrycka mig. Ibland, när inspirationen och andan faller på, när något händer som har anknytning till ämnet. Så jag fortsätter fast tankar på att sluta skriva har kommit och gått i perioder.

Mot tusen inlägg till att börja med. Dessutom har bloggen snart 900.000 sidvisningar och visst vore det häftigt att nå en miljon unika besökare på sin egen blogg...

För övrigt har jag känt mig rätt sliten den senaste tiden och jag har blandat och gett lite på träningspassen. Efter halvan joggade jag bara lätt i två hela veckor vilket nog var bra då jag har sovit lite dåligt och haft en intensiv period på jobbet. Därför har jag försökt tänka bort träningsvolym och tillåtit mig själv lite extra vila och inte tvingat mig ut på pass då jag känt mig sliten och trött och jag tycker det har hjälpt då känslan i kroppen har varit bättre senaste veckan igen!

Jag har kanske någon tävling kvar i år men jag ställer inga prestationskrav på mig själv för tillfället utan tränar det jag känner för och ser fram emot en lugnare period. Jag kommer ändå vara ganska nöjd när jag summerar den här säsongen vilket jag återkommer till!

8 kommentarer till inlägget

1965 • Sala
#1
5 oktober 2017 - 21:05
Tack för intressant artikel, Staffan. Snyggt avgasmoln på bilden.

De stora morgontidningarna krisar för att de inte vill säga som det är. Du verkar vara betydligt ärligare.
Runn3r
0 • Skogen
#2
5 oktober 2017 - 22:34
Jag läser typ två bloggar regelbundet, tyvärr inte din Staffan, men de inlägg jag läst av dig har varit bra. Jag är kräsen och vill ha kvalitet, ett rabblande av typen det här har jag gjort den här veckan ger absolut ingeting, samma kan sägas om de instakonto som lägger upp klockbild efter klockbild zzzzz säger jag bara.
1974 • Lerum
#3
6 oktober 2017 - 09:59
Jag lärde ju känna dig genom bloggen och du är orsaken till att jag fick struktur på min träning efter ett nästan 10-årigt löpuppehåll så stort tack för det. Jag är också rätt säker på att dina texter både inspirerat och hjälpt andra löpare både som nybörjare och mer erfarna löpare. Så helt klart att jag tycker att din blogg har och har haft ett stort värde.

Samtidigt är det intressant som du säger att själva bloggen har allt färre besökare men via jogg rätt många läsare. Själv är jag numera en som sällan läser bloggar men läser det flest av inläggen på jogg så det blir mer av min start-sida.

Så jag hoppas du fortsätter dela med dig av dina tankar och reflektioner oavsett om det är via bloggen eller via andra kanaler!
1971 • Nykvarn
#4
6 oktober 2017 - 10:47
Tack själv Magnus, avgasmoln över skogen :)

Tack för det Ju5tarandomrunn3r, jag resonerar som jag skriver, likadant. I bloggarnas barndom var det vanligt med dagliga hej-tjolahoppsan-inlägg över dagen som gått, vilket jag inte tycker ger någonting! Däremot har jag faktiskt gjort mig skyldiga till ett par klockbilder på Instagram där jag också finns som Dahlgrenstaffan men de är inte så många :)

Oj, Tobias, att jag skulle vara orsaken till att du fick struktur på träningen efter nästan tio års uppehåll var verkligen inte dåligt, det värmer verkligen att höra. Jag vet ju att bloggen betytt mycket för många läsare, den feedbacken har jag ju ofta fått, inte minst på tävlingar när läsare kommit fram och tackat, vilket varit väldigt roligt!
1965 • Sala
#5
6 oktober 2017 - 15:23
De där avgasmolnen efter flygplan är förfärliga, även om de inte skulle innehålla aluminium, barium och strontium. Många klara dagar har förvandlats till beslöjat mulna av dem.
Runn3r
0 • Skogen
#6
6 oktober 2017 - 19:05
Haha jo jag har också lagt upp någon klockbild men de är ytterst få. :-) Men det blir riktigt tråkigt när i princip varannan bild visar en klocka och text.
1980 • Staffanstorp
#7
7 oktober 2017 - 14:18
Jag kan bara instämma i vad Tobias skriver! Själv har jag norpat en hel del småtips kring träningen och tagit med många tänkvärdheter kring livspussel och annat, reflektioner jag hoppas att du fortsätter med.
1971 • Nykvarn
#8
10 oktober 2017 - 08:53
Tack tack Kalle, det värmer att höra!
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.