En rå, rå vecka

Jag hintade förra veckan om att jag hade något jag ville blogga om framöver. Framöver är nu. Det här handlar om att jag kommit fram till att om jag ska nå mina mål i England i vår så måste jag förändra mitt förhållningssätt till mat. Lära lite nytt. Sätta vanor.

Jag brukar faktiskt ha rätt lätt att gå ner i vikt. Gå upp på vintern och sen med kombinationen av hög träningsmängd och en hel del av det på hög ansträngningsnivå så sker nedgången automagiskt. Problemet var att förra året kom det aldrig någon sådan kombo och i avsaknaden av den kombon under ett år så är det hål i huvudet att ta det angreppssättet i vår. För då kommer jag med stor sannolikhet går sönder. Det är ett angreppssätt som normalt sett funkat med min matfilosofi att äta allt jag kommer över. Rejält. Den matfilosofin funkar dock inte alls om jag ska ta mig an berg i maj med lätt kropp och inte kan bomba på med träning. Och varje gram räknas.

Så, förra året kollade jag med en kompis som kan det här med både kost och träning och han sa glatt att han startar en ny omgång kostcoaching i början av året. Det passade mig som handen i handsken och nu är vi igång med dussinet veckor av kostcoaching. I hans upplägg ingår normalt träning också men träning kan jag. Jag behöver sätta nya matvanor och det har jag nu haft hjälp med i snart en vecka.

Råvaror var ordet. Bra råvaror. Bra sammansättning av råvaror och i lagom mängd för att orka träning. Inga falukorvar i matkorgen längre och det känns lite märkligt. Baddaren skrattade högt när planen kom. Mina kollegor höll på att ramla av stolarna när jag hade med mig matlåda till jobbet och flera vänner har frågat vad viktminskningsmålet är. Men det är just det, jag har inget viktminskningsmål. Jag är ute efter resultat genom att ändra mitt beteende. Rent krasst så har jag ju inga verkligt lågt hängande frukter i form av att sluta dricka tio öl på krogen en gång i veckan eller ständigt godisätande/läskdrickande. Men det har varit för stor mängd mat och för mycket halvfabrikat. Lär om. Lär nytt. Skapa bra vanor. Det är där jag är nu och att vi kom överens om att tolv veckor är för att jag vet att det tar tid att sätta vanor. Enligt en studie från European Journal of Social Psychology tar det i snitt 66 dagar att etablera en ny vana. Jag ger det 84 dagar för att vara på den säkra sidan av normalfördelningskurvan och nu är jag igång.

Hur känns den första veckan då? Väldigt rolig, lite knepigt logistikmässigt med matlådor och mer framförhållning i maten men det räknar jag med att kunna efter 84 dagar. Träningen då? Ja jag märker att kroppen inte är fullproppad med kolisar om man säger så. Det går lite långsammare i den ansträngning jag springer i normalt men det tror jag löser sig rätt fort. Det här känns kul! Råvarorna är mina vänner.

Ha det,

Mackan

6 kommentarer till inlägget

1973 • Växjö
#1
12 januari 2019 - 18:42
Trodde först att du gått in för Rawfood, men det ser stekt ut, vad är det för koncept du ska köra? Intressant nog påminner just den här tallriken om min egen påtvingade diet. För att hålla mitt reducerade tarmsystem i en viss stabilitet verkar det krävas ris eller majsfibrer minst ett mål om dagen. Innehåller ditt nya schema nåt sånt eller är det en slump att det är ris på den här tallriken?
1967 • www.sapiens.se
#2
13 januari 2019 - 08:58
Nej, inte rawfood. Skulle inte kalla det koncept annat än att det är råvaror i stället för matvaror. Som om när man handlar hos bagaren, slaktaren och marknaden på torget i stället för på ICA Maxi. :-) Mer grönsaker och andra fetter än vad jag är van vid men fortfarande mycket mat.

Riset är slump!
Lasse-hatten
0 • Eslöv
#3
13 januari 2019 - 11:33
Det du handlar hos bagaren är väl tämligen processat?
1967 • www.sapiens.se
#4
13 januari 2019 - 13:31
Ja, dåligt exempel även om jag snarare tänkte på typ bra mjöl till skillnad mot Skogaholmslimpa. Och ja, även bra mjöl är en förädlad produkt. Men jag tänker inte gå så långt till att jag odlar, fiskar och jagar allt själv och äter raw food. :D
1974 • Mölndal
#5
15 januari 2019 - 16:54
Äter du mycket halvfabrikat annars? Jag tycker Coltings matfilosofi i det stora hela är bra även om jag inte kör den fullt ut. Försöker minimera vissa saker. Önskar jag hade bättre karaktär här. Å andra sidan är jag sällan hungrig och inget fan av mat haha
1967 • www.sapiens.se
#6
15 januari 2019 - 19:18
Jag ligger säkert i mellanskiktet när det gäller halvfabrikat. Det blir ibland men inte hela tiden. Däremot är jag riktigt dassig på grönsaker och jag är ett fan av mat och kan mula i mig mycket av i princip vad som helst. Speciellt ostbågar... Annars så är jag ingen gottegris. Men ostbågar, detta guld till uppfinning.
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.