Lyxpass-säsongen 2020

Uttrycket ”Lyxpass” började ta plats i mitt ordförråd för ungefär två år sedan. För att få se en ny stig och för att få lite energi och vätska serverat längs ett lite längre träningspass anmälde jag mig till ett lopp. Att jag sedan vann loppet var en ren bonus samt en läxa/beståndsdel i utvecklingen av Slow Enough To Win. Senaste veckan har jag uppdaterat kriterierna för vad som gör ett Lyxpass och därmed släppt lite på kriteriet ”oplanerat”. Därmed har jag redan några idéer/planer på Lyxpass inför kommande säsong. Hur blir din Lyxpass-säsong?

Så vad är ett lyxpass?

I början definierade jag det kort och gott som ”Ett oplanerat träningspass på nya stigar med yttre leverans av den energi och vätska som krävs för uppgiften”. Vilket då förstås är allra enklast att åstadkomma med hjälp av ett lopp. Speciellt i Sydeuropa där startavgiften varierar mellan 10 och 30 Euro INKLUSIVE ”AFTER RUN”-MAT. Inbjudningarna till sommarens lopp har dock börjat trilla in och jag insåg att jag nog ville expandera förekomsten av lyxpass lite grann. Inte minst kommer jag att angripa de flesta tävlingar framöver som just lyxpass. Så kriterierna blev följande:

 • Ej planerat/anmält mer än en vecka i förväg
 • På stigar jag aldrig besökt (men med tydlig banmarkering)
 • Med yttre leverans av den energi och vätska som krävs för uppgiften
 • Utan krav på medhavd utrustning utöver skor och kläder
 • Med fokus på upplevelsen snarare än prestationen

… Där minst två måste uppfyllas för att få kallas lyxpass. Matematiken och kombinationerna får ni räkna ut själva ??

obligatorisk utrustning för Idre Fjällmaraton

Lopp som kräver obligatorisk utrustning var tidigare ett av de värsta regelbrotten i Lyxpassprincipen. Men nu kan det alltså ändå få kallas Lyxpass under vissa andra förutsättningar!

Roman på väg genom skogen

Den mycket sympatiske fd klubbkompisen Roman Ryaopolov brukar springa Sundsvall Trail. Ska det äntligen bli av även för mig? Bild: Sundsvall Trail

Cadí i bakgrunden

Att springa längs hela Cadí-Moixeró-kammen (bakgrund på denna bild) har lockat mig sedan första gången jag såg den. Tidigare har det inte fallit inom ramarna för lyxpass men numera gör det alltså det. Ska det bli av 2020 kanske? Bild: Pär Lindholm

Tänkta lyxpass 2020 – redan nu!

Med andra ord kan jag numera planera in och anmäla mig till lyxpass långt i förväg. Så länge de äger rum på stigar jag aldrig besökt, genomförs med fokus på upplevelsen och/eller jag slipper bära på obligatorisk utrustning, mat och dryck. Hittills sneglar jag då på följande tillfällen (där det enda som är säkert är att planerna kommer ändras):

 • Isaberg Trail 19 april (egentligen lite för mycket självplågeri för min smak, men det ingår ju i ”LyxpassTouren”! Och dessutom kan man passa på att cykla på deras mycket fina stigar när man ändå är där)
 • Sundsvall Trail 15-16 maj (har varit anmäld hela TRE år i rad men alltid varit för långt därifrån när loppet avgjorts)
 • Bocksten Trailrun 27 juni (för att det går i hemlandet Nackheland och för att det blev mitt absoluta bottennapp 2019)
 • Helags Fjällmaraton 17 juli (för att jag sprang runt/över Helags i somras utan att se en skymt av varken berget eller glaciären)
 • Idre Fjällmaraton 28 km 22 augusti (för att jag bott i Idre och det är kul att komma ”hem”)
 • West Coast Trail 4-6 september (jag brukar undvika att springa två dagar i rad men det här är ju faktiskt tre!)
 • Cadí-Moixeró-projektet ~oktober/november (har velat göra detta sedan första gången jag såg bergskammen, men hittills alltid kommit ner för sent på hösten. Blir det 2020 eller kanske ännu längre fram? Bråttom har jag inte.)

… Och sen har jag faktiskt tänkt tävla lite också. Dock ytterst sparsamt och så spontant som det bara går. Och troligtvis främst slätlöpning (!) Men. Vilka lyxpass har du redan planerat in? Har du några förslag till påfyllning, ändring eller reducering av ovanstående lista?

Så, det var nog allt för denna gång.
Vi hörs om en kvart – fjorton da’r!

Inlägget Lyxpass-säsongen 2020 dök först upp på Trailrunning Sweden.

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.