Konsten att komma tillbaka efter en skada

Det är vanligt att känna uppgivenhet och irritation när man åkt på en idrottskada, många av oss har varit där och vet hur det känns. Spontant tänker man genast att vila kommer lösa smärtan och besväret men det är inte alltid fallet. Jag själv har råkat ut för flera skador under min idrottskarriär och vid två tillfällen har jag också behövt operera mitt knä till följd av skadorna. Nu i efterhand är den lätt att tänka om man hade kunnat göra något mer själv för att förhindra skadan eller hitta en åtgärd för att slippa knäoperationer. Genom rehab så hade man kanske kunnat stärka kroppen och lindra skadan, men det är inte alltid lätt att veta vad man ska göra när skadan är framme.

Jag känner främst att jag borde tagit ett klokare beslut och hittat en fysioterapeut direkt efter skadan. Att påbörja rehaben direkt efter uppkomsten av en skada förbättrar dina möjligheter att återfå din rörlighet och styrka samtidigt som vägen tillbaka kortas ner avsevärt. Det är dock inte alltid lätt att hitta en bra sjukgymnast och ofta är det genom rekommendation man uppsöker en viss klinik. Ett tips är att söka online eller besöka den lokala fysioterapeut för konsultation, det är väldigt viktigt att du är specifik och tydlig med dina besvär för att fysioterapeuten ska kunna ge dig en optimal vårdplan. 

Nu är jag däremot helt återställd och vet hur jag ska agera nästa gång skadan är framme. Det är som sagt lätt att vara efterklok men med erfarenhet så lär man sig. Det finns inget skönare än att vara helt skadefri och ha god form. Skador kan uppstå när som helst och är ibland utom din kontroll, att uppsöka en fysioterapeut direkt nästa gång jag har smärta eller rörelseförhinder är givet.

Har du några erfarenheter av bra fysioterapeuter eller tips på vad man ska göra när skadan är framme så lämna gärna en kommentar. 

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.