Januaristatus, tävlingspremiär, en miljon sidvisningar och en ny läsvärd blogg

Jag återgår till att blogga på svenska igen. Att skriva på engelska gav inte den nystarten jag ville utan har snarare haft en hämmande inverkan på bloggandet. Kanske startar jag en ny/till blogg där jag skriver på engelska om jag fortsatt är sugen på att uttrycka mig på engelska istället för att blanda språk här för här blir det svenska framöver.

2020 började bra med ett par veckor med omkring 70 km löpning och jag fick ihop 18 mil löpning under de dryga två veckor långa julledigheten med gott om tid för vila, återhämtning och annat. Nu när vardagen är här så är utmaningarna de jag brukar ha också tillbaka. Jag går ofta runt och är småförkyld och snorar också efter lugna pass. På hårdare pass är det lätt att jag tar i lite för hårt, springer i farter som mer avspeglar där jag vill vara formmässigt än där jag är idag vilket är ett av de största felen man kan göra vilket jag såklart vet sedan länge! Hälsporren jag kämpade med förra våren är borta men jag kan fortfarande bli lite öm i foten morgonen efter ett pass med snabbare löpning i lite tunnare skor och vissa distansskor och jag får vara varsam med vilka skor jag väljer för vilka pass, verkar generellt behöva lite mer dämpning numera jämfört med "förr".

Dessutom har jag stora utmaningar på jobbet just nu vilket tar enormt mycket kraft och energi i vardagen och gör att kropp och huvud inte alltid är så pigga på löpträning. Det har jag bl a märkt av den här helgen när dagens 16 km gick riktigt trögt!

Januari summerades till 247 km löpning och 21 timmars träning, helt klart godkänt även om siktet var inställt på ett par mil till, mil som fick utgå då jag inte fick till någon lunchträning de sista två veckorna p g a mycket på jobbet.

Jag brottas lite med tankar om vad som är det bästa för mig, försöka hålla uppe mängden så mycket jag förmår med risken att,. 1. Ständigt gå omkring och vara lite småförkyld och,. 2. Att det blir för låg kvalité på träningen med för mycket lugn distanslöpning och för dåligt utförda kvalitétspass.

Alternativet skulle då vara att dra ner lite på mängden för att vara helt frisk och fräschare till fartpassen. Just nu lutar jag ändå åt att försöka hålla uppe mängden så gott jag kan och bara dra ner lite vissa veckor för att jag måste p g a omständigheter utanför träningen eller av andra omständigheter.  Jag kommer utvärdera kontinuerligt eftersom belastningen utanför löpningen varierar.

Det blev också tävlingspremiär redan i januari då jag åkte till Huddinge en fredagskväll och sprang 3000 m på Scandic Indoor Games, mitt andra lopp på den distansen sedan 2015 då jag sprang samma tävling. Hade inte förberett mig på något speciellt sätt men det gick bra ändå, förbättring med 14 sekunder jämfört med fyra år sedan och tiden blev 10:20:47 efter ett jämnt disponerat lopp med en riktigt bra avslutning sista 400 m. Nu är inte 3000 m någon prioriterad sträcka för mig men det är nyttigt att gå utanför sin komfortzon och ta det som ett hårt träningspass och med lite mer inriktad träning skulle jag nog kunna putsa den tiden en hel del.Något annat som också hänt i januari är att EN MILJON sidvisningar passerades förra veckan! Jag är väldigt ödmjuk och tacksam över det faktum att så många läst min blogg länge och att den kommit att betyda mycket för många löpare. Bloggen har som jag skrivit många gånger förut kommit att betyda mycket för mig själv, mer än jag någonsin kunde ana när jag började 2009!

Avslutningsvis vill jag tipsa om en ny och mycket läsvärd blogg för den som är intresserad av svensk löpning. Victor Dahlgrens blogg "Låga Trösklar och höga laktatvärden", det hör inte till vanligheterna att en ny löparblogg ser dagens ljus numera men Victor, som själv är en mycket duktig löpare som springer för Brattås CK och tränas av Christian Mundt bevakar t ex svensk elitlöpning och tävlingsresultat frekvent. Han spekulerar också kring vilka svenskar som kan tänkas springa maraton under 2:30 under 2020

9 kommentarer till inlägget

Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#1
2 februari 2020 - 17:50
Aj aj, fel klubb för Victor. Brattås CK lubbar han för!
1971 • Nykvarn
#2
2 februari 2020 - 17:53
Tack för påpekande Jens, har uppdaterat!
Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#3
3 februari 2020 - 19:10
Bra beslut med svenska tycker jag :)
Läser så mycket på engelska på jobbet så jag tycker det är väldigt skönt med svenska på fritiden. Dissar engelska bloggar och insta-inlägg. Och det är ju trist att behöva dissa dina inlägg. ;)
Tyckte det var intressant när du skrev om Vapourfly men orkade bara skumma första stycket. Hade det varit på svenska hade jag läst allt.
1971 • Nykvarn
#4
4 februari 2020 - 07:30
Meh :) då får du ge Nike-inlägget en chans till, det är läsvärt, om jag nu får säga det själv :)
Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#5
4 februari 2020 - 08:15
Haha, ok, får se om jag orkar ta mig igenom det. Om jag gör det på arbetstid kanske det känns bättre! ;)
1967 • Bromma
#6
4 februari 2020 - 09:37
Det är ju den konstanta avvägningen, hur mycket träning kan man lägga in när resten av livet gör sig påmint, och det enda vettiga är väl egentligen att göra vad som "känns bäst".
Själv handlar det då oftast om att kvalitén uteblir och det blir halvslöa distanspass istället, vilket naturligtvis alltid är något. Och ofta det som huvudet behöver.
Men tyvärr märker jag att man behöver pressa sig själv lite lagom och även ibland göra det som spontant inte känns lockande. Och som vi alla vet är belöningen rätt stor efteråt... Svårt, sa Bull.
1971 • Nykvarn
#7
4 februari 2020 - 10:18
Hänga på jogg på arbetstid Susanne :-O ;)

Precis Patrik, bra kommentar, och det svåra är ju att vad som fungerade för tre/en månad sedan eller förra veckan kanske inte fungerar nu. Jag känner igen mig till fullo i ditt andra stycke, det blir lite väl många distanspass mellan 4:50-5:15 min/km, för att huvudet behöver det och det är ju bättre än ingenting alls men inte optimalt ur prestationssynpunkt men som 48-årig motionär kan jag inte optimera livet ur ett löpprestationsperspektiv :)

Nu är det bara januari men lite längre fram i vår behöver jag steppa upp intensiteten lite i träningen om jag ska förvänta mig några resultat.
1974 • Mölndal
#8
15 februari 2020 - 22:11
Alltid avvägningar med allt annat i livet.
Trots att det allt oftare kom tillfällen med sviktande motivation förra året så sprang jag fler mil än något annat år. Kom över en tröskel och löpningen känns lite roligare igen. Roligare trots att jag känner mig långsam. Fick dessutom en påminnelse, när jag såg min överkropp i spegeln för ett par veckor sedan, att åren ochvä tyngdlagen börjar visa sig. Då har jag, enligt egen utsago, inte för många överviktskilon. Smärtsamt uppvaknande att styrketräning kanske behövs. Hur nu tiden även ska räcka till för det?! :)
1971 • Nykvarn
#9
17 februari 2020 - 13:48
Ja det går upp och ner Mikael och man måste ständigt lyssna in hur mycket och hur hårt man ska träna, beroende på vad målsättningarna och beroende på hur livet i övrigt är och känns. TId finns ju men man vill ju lägga tiden på något man tycker är roligt och där tycker vi nog lika om styrketräning som i alla fall jag tycker är förjävla tråkigt rent ut sagt.
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.