Sörmlandsleden Hälleforsnäs-Katrineholm

Etapp 22:1 Hälleforsnäs station – Etapp 22/23 (1,5 km)

Etapp 23 Hälleforsnäs – Svalboviken (12 km)

Etapp 24 Svalboviken – Lundsjön (16 km)

Etapp 25 Lundsjön – Vallmotorp (9 km)

Etapp 26 Vallmotorp – Knorranvägen (8,5 km)

Summa dagens distans:  50,6 km varav 33,5 km nya på Sörmlandsleden.

Totalt på Sörmlandsleden hittills: 531 km (huvudetapper 1-26, 33-34 och 56-62, anslutningsetapper 5:1-5:3, 12:1, 13:1-13:2, 15:1-15:2, 22:1-22:2, 23:1-23:2, 24:1-24:3, 33:1, 32:2).

Check out my run on Strava: https://strava.app.link/SMLzMWd5Z5

Sörmlandsleden är fantastisk året om men jag undrar om våren ändå inte är härligast. I dag fick jag mig en riktig vildmarkstur med nyutsprungen blomsterprakt och fågelsång. En krävande men fantastiskt fin tur som ingen långlöpare borde missa!

Så här i coronatider ska man ju inte resa i onödan och lite tvekade jag därför innan jag satte mig på tåget söderut tidigt på morgonen. Men det var väldigt folktomt, ja mer socialt distanserad än jag var i dag totalt sett är det sällan man är. Perrongen i Hälleforsnäs var också helt öde (det finns ett par Sörmlandsledsstationer som kvalar in som lika öde och det är Läggesta & Segersäng…).

IMG_3389
Öde tåg i Corona-tider.

IMG_3394
Ready for take off.

IMG_3401
I Hällesforsnäs var det också tomt.

Hälleforsnäs är ju något av en knutpunkt på Sörmlandsleden med tre etapper som utgår därifrån. I och med dagens utflykt har jag avklarat alla etapper härifrån men jag kommer garanterat tillbaka ändå för området kring Bruksdammen hör till de absoluta höjdpunkterna som jag hittills har upplevt på Sörmlandsleden. Inget foto kan riktigt återge den känsla av lugn och ro och av att befinna sig så mitt i naturen trots att det bara är en kort tur från Hälleforsnäs tågstation. Ett utflyktsmål jag varmt rekommenderar. Man kan gå runt dammen, det är en lagom enklare promenad på fyra kilometer.

IMG_3408
Bruksdammen i Hälleforsnäs var som alltid magiskt vacker.

Ja hela denna sträcka förutom en passage i det lilla avsomnande samhället Svalboviken och ett par kilometer på slutet är ren vildmark. Inget ljud av trafik eller någon avlägsen glassbil. Inget att köpa eller annan service, ingen buss eller alternativt färdsätt att ta sig hem med om man skadar sig eller om orken tryter. Lite läskigt kan tyckas men också en del av tjusningen. Och man får vara extra noga med packningen, ha extra kläder, ordentlig karta, mycket mat och första förband med sig. Så min ryggsäck blev aningen tyngre än vanligt i dag och det påverkade min löpning lite åt det negativa hållet. Jag tycker att det är svårt att få till ett bra löpsteg när man springer med lite mer packning (trots att jag har en riktig löparryggsäck) utan det blir mer någon form av lufsande. Får fundera på det till nästa gång.

IMG_3410
Så här ser det ut på etapp 24 Hälleforsnäs-Svalboviken mest hela tiden, lite upp och ner…

Etapp 24 mellan Hälleforsnäs och Svalboviken har jag sprungit förut. Den gången hände absolut ingenting och samma var det i dag. Så om det man söker är en lugn och rofylld tur är detta perfekt.

IMG_3409
Fräscht gott vatten i brunnen vid Fyrsjön på etapp 23.

För den som eventuellt undrar kan jag meddela att det var gott om vattenkällor längs vägen, redan efter en halvtimmes löpning kom den första och sedan på flera ställen längs vägen och alla var fräscha om man inte är alltför känslig mot diverse kryp.

IMG_3411

Just när jag springer och tänker på hur stilla allt är dyker denna sten upp och vittnar om att det för sjuttio år sedan i alla fall verkar ha utspelat sig någon form av dramatik här. Ja  det gäller att se upp med var man sätter fötterna, vara rädd om lilla hjärtat och akta sig för vildsvin…

 

IMG_3391
Vädret var perfekt för löpning med växlande molnighet och runt 10 grader.

Etapp 24 slutar i det lilla avsomnade samhället Svalboviken. Där la jag mig ner en kort stund i havet av vitsippor och njöt av stunden.

IMG_3417
Underbart är kort, bara en kort paus blev det sen upp igen.

IMG_3420

IMG_3421
I Svalboviken slutar etapp 23 och etapp 24 tar vid.

IMG_3424
I Svalboviken verkar tiden ha stått stilla.

Nu gav jag mig in på etapp 24 som började rejät uppför mot en höjd som är Eskilstuna kommuns högsta punkt. Ett par kilometer senare kom jag till en jättefin kolarkoja och kunde inte låta bli att stanna och ta min lunchrast. Man kan övernatta i kojan om man vill men det luktade ganska mycket rök där inne.

IMG_3429
Kolarkoja på etapp 24

Min lunch, indisk linsgryta med kokosmjölk och jasminris. Brukar köra mat i platpåse för att minimera vikten.

Etappen slutar vid Lundsjön och enligt turbeskrivningen kan man där se gråhäger. Jag såg den aldrig men hörde däremot dess ihärdiga höga skräniga läte ut över sjön.

img_0039
Björkar som precis har slagit ut.

Inte alltid så lättsprunget 1.

img_0065
Inte alltid så lättsprunget 2.

Väl inne på etapp 25 delade sig leden i två grenar, jag valde den högra och kom då snart fram till några stora klippblock som kallas Vigors kyrka. På håll såg det bara ut som några klippblock (varav ett jättestort) men när man gick in där var man omgiven av dem och det blev en känsla som av i ett rum.

img_0051
Vigors kyrka

Jag började bli ganska trött nu. Egentligen var det lite för tidigt att bli trött med två mil kvar att springa – jag hade nog ärligt talat inte min bästa dag orkesmässigt – men jag försökte bita ihop och knata på så gott det gick. Jag hade också känt av begynnande skavsår på hälarna ett tag och det förvånade mig för jag har sprungit hur mycket som helst i samma skor och aldrig haft några problem. Till slut stannade jag och bytte strumpor i hopp om att det skulle hjälpa, vilket det också gjorde lite. När jag senare satt på tåget hem upptäckte jag att mina skor var helt utslitna i hälen och hade gått sönder och det var därför det skavde. Dags att köpa nya alltså.

Fötterna såg inte roliga ut och det skavde på hälarna.

IMG_3441[1]
De här skorna har gjort sitt….
Väl ute på sista etappen för dagen, nr 26, och efter ännu ett stopp med äggmacka kände jag ändå att nu ska jag nog orka fram till Katrineholm ändå. Jag kommer inte ihåg jättemycket från omgivningarna då jag var mest fokuserad på att ta mig framåt.  Det var lite mer lättsprunget nu på slutet vilket var tur. Men jag orkade i alla fall stanna och fotografera lite av all blomsterprakt.

 

Fina hagar på etapp 26. Leden gick genom hagen (!) men någon tjur syntes inte till.

img_0071

De sista kilometrarna in mot Katrineholm gick på asfalterad cykelväg och är nog den fulaste sträckningen av Sörmlandsleden jag sprungit hittills (sorry Katrineholm). Jag hade kunnat vika av mot centrum och tågstationen före etappens slut men stålsatte mig det sista för att få med hela sträckan till slut (inte kul att ha någon enstaka kilometer kvar till en annan gång…..).

Äntligen vid sista etapptavlan, inte pigg.

Gissa om det var en skön känsla när jag äntligen såg tavlan vid etappmålet. Sedan återstod ett par kilometers jogg in till tågstationen. Jag kom precis i tid för att hinna fräscha upp mig lite på toaletten på stationen, fylla vattenflaskorna och småprata lite med de snälla, kontaktsökande men inte jättenyktra gubbarna som hade parkerat sig i väntsalen, innan jag hoppade på 18:39-tåget mot Stockholm.

Packning: En portion jasminris och indisk linsgryta, 2 flaskor apelsinssaft,  1 smörgås med två ägg, 1 banan, 1 snickers, 1 Twix, karta, turbeskrivningar, bankkort, kam, våtservetter, ombyte underkläder och strumpor, mössa, buff, överdragskläder, första förband, extra telefon, laddare.

IMG_3387

 

 

 

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.