Sörmlandsleden Nävekvarnsrundan

Etapp 36 Nävekvarn – Nävsjön (9,5 km)

Etapp 35:1 Nävsjön runt (8 km)

Rundslinga Nävekvarn

Rundslinga Skäret

Summa dagens distans:  25 km, varav ca 20 nya på Sörmlandsleden (eftersom en bit sprangs både fram och tillbaka)

Totalt på Sörmlandsleden hittills: 551 km (huvudetapper 1-26, 33-34, 36 och 56-62, anslutningsetapper 5:1-5:3, 12:1, 13:1-13:2, 15:1-15:2, 22:1-22:2, 23:1-23:2, 24:1-24:3, 33:1, 32:2, 35:1).

Transport: kommunala transporter är inte så frekventa så bil till Nävekvarn är enklast. Parkering vid Coop.

Check out my run on Strava: https://strava.app.link/R7pwC5U5u6

Härligt befriande att ta en eftermiddag off från allt och bara dra iväg. Extra kul att jag fick med mig Johan vilket inte hör till vanligheterna är det kommer till att springa långt. 

Utomhus var det allt annat än behagligt väder i början av dagen men just i dag var enda gången på länge som jag hade en lucka i jobbkalendern och kunde dra iväg en vardag. Ja vädret var verkligen helt fruktansvärt faktiskt för att vara i mitten av maj. Men prognosen utlovade bättring framåt eftermiddagen så vi tog det lugnt hemma på förmiddagen. Strax före lunchtid satte vi oss ändå i bilen för att köra söderut mot Nävekvarn, en plats där jag tidigare aldrig satt min fot. Och prognosen visade sig turligt nog stämma för så småningom klarnade det upp och blev kanske inte jättefint men ändå helt ok väder.

IMG_3564
Den 13 maj – termometern visade plus en grad och det snöade när vi åkte söderut på E4.

IMG_3560

Jag har tidigare suttit och studerat kartorna över Sörmlandsleden i området kring Nävekvarn i försök att tänka ut hur man ska kunna få till några bra rundor och samtidigt täcka in alla etapper och rundslingor i det virrevarr av Sörmlandsledsstigar som finns där i krokarna. Sen återfann jag äntligen min tillfälligt borttappade bok ”Springa Sörmlandsleden” av Niklas Holmström som redan gjort jobbet att definiera ett par väl valda rundor, varav en är Nävekvarnsrundan som vi alltså sprang i dag. För mer detaljerad och aningen mer objektiv information om turen hänvisar jag dit??.

IMG_3569
Downtown Nävekvarn – här parkerar man bilen och bredvid står etappskylten.

IMG_3578
Obligatoriskt foto vid etapptavlan före avfärd.

IMG_3582
Vi hann inte mer än i väg innan det började bli spännande.

Från Coop i Nävekvarn sprang vi västerut på etapp 36 mot Nävsjön. Nästan på en gång passerade vi ett gammalt kraftverk vid Näveån som vi såklart var tvugna att stanna en liten stund vid. Det låg ett bruk här förr i tiden som fick sin elektricitet härifrån kraftstationen.

IMG_3592

IMG_3594

Nere vid vattnet tog vi en avstickare ut på den lilla ön Skäret och sprang runt där, det blir ca en kilometer extra.

IMG_3602
Bron till den lilla ön Skäret.

HHFI9272
Den största behållningen från ön Skäret var nog den här fantastiska bok-trädet. Kolla rötterna!

Sen blev det strandnära löpning utefter Bråvikens kant. Här hade det förstås varit ännu finare om himlen varit lite blåare.

IMG_3609
Flera chanser till fint bad hade det varit här om de bara hade varit lite finare väder.

IMG_3604
Slingrande fin stig på rundslingan i Nävekvarn

IMG_3610
Växlande naturtyper – strandnära klippor, berg, skog och lummig lövskog i härligt vårig grönska

IMG_3618
På kolerakyrkogården ligger 24 personer begravda som dog i kolera på 1800-talet.

Efter en stund passerade vi en kolerakyrkogård. En skylt bredvid upplyser om att under 40 år på 1800-talet drabbades Sverige av nio koleraepedemier, varav den första 1834 kostade 12 000 personer livet (intressanta fakta i dessa Corona-dagar).

Väl framme vid en parkeringsplats – med en kolarkoja där leden delar sig och rundslingan runt Nävsjön börjar – var vi väldigt hungriga för vi kom ju iväg rätt sent pga vädret och hade inte ätit lunch utan bara fikat lite innan vi sprang iväg. Så vi åt varsin liten pastasallad men det gick snabbt för det var rätt kallt och vi ville vidare. Så något foto blev det det inte heller. Ett väldigt upp och ner med mobilen blev det däremot när vi började springa runt sjön, för den överraskade oss verkligen och visade sig vara en riktigt fin fiskesjö. Hela rundslingan runt Nävsjön mäter ca 8 km och den slingrar sig längs med kanten nästan hela tiden på stigar och många riktigt långa spänger.

IMG_3625

IMG_3628
Som ötgöte kan man ju inte bli annat än glad över att stöta på en sån här fin skylt…

IMG_3638
En av de långa spängerna över våtmarkerna runt Nävsjön

IMG_3639
Vid Nävsjön fick jag lite samma feeling som vid Bruksdammen i Hälleforsnäs. 

IMG_3634
Humöret på topp i alla fall när det slutat regna.

IMG_3642
Utsikt över Nävsjön

IMG_3644
Gästboken hade vi inte tid att fylla i, men den visade att det var många som rör sig här i krokarna

IMG_3646
Ingen brist på skyltar…

En stor eloge till den etappansvariga som varit väldigt omsorgsfull, ja faktiskt helt exemplarisk i sitt skyltande. Helt ärligt var det nästan så man blev lite yr ibland av alla olika markeringar.

På norra sidan om sjön var det fullt med fiskeplatser för Nävsjön är en fiskesjö med inplanterad regnbåde. På håll såg vi ett par killar som stod och fiskade och jag ville såklart gå fram och kolla läget och höra mig för om hur fiskelyckan hade varit. Det visade sig att den varit god, på mindre än en timme hade de fått upp varsin sån här stor fin regnbåge. Jag trodde knappt det var sant, jag har inte sett sådan fisk utanför fjällvärlden tidigare.

IMG_3650

IMG_3653
Såna här rensningsbord stod på flera ställen längs med stranden. 

IMG_3655
Magiskt vacker utsikt över Nävsjön

IMG_3659
Man kan hyra både övernattningsstuga och båt här. 

IMG_3663
Ungarna är ju i alla fall söta…

Vi såg inte så många djur under utflykten i dag, en havsörn skymtades över Bråviken men utöver det fick vi mest lyssna till småfåglars vårsång (vilket också var väldigt trevligt). Vid Nävsjön fanns det dock en koloni med kanadagäss. Dessa brukar man ju inte gilla men det går inte att förneka att ugnarna är söta….

Efter att fullföljt varvet runt sjön och återigen passerat parkeringen med kolmilan blev det samma väg tillbaka på etapp 36, förutom på slutet då vi sprang raka vägen in till Nävekvarn och inte ut på klinten igen. Någon kilometer gick längs ett ganska tråkigt kalhygge och det var då jag började fantisera om…… mat. Att kaloriintaget varit lite väl lågt hittills under dagen började märkas och jag kunde inte låta bli att föreställa mig en stor god pizza med frasig botten och massor av ost. Men jag fick hålla tillgodo med en liten stackars banan som var det som fanns kvar. Det blev dock aldrig någon riktigt akut matkris då vägen tillbaka till Nävekvarn inte var så lång.

IMG_3669

Väl tillbaka i bebyggelsen sprang jag först förbi denna skylt som Johan som tur var uppmärksammade mig på. Så jag vände tillbaka och vi stannade till en allra sista gång för att hedra den fackliga kampen.

CVOZ7489
En av mina topp fem pizzor någonsin.  

Och så äntligen blev det en pizza. Någon pizzeria hittade vi inte i Nävekvarn så det fick bli ett stopp i Nyköping på Vi & Ni. Frasig surdegsbotten, chèvre, ruccola, valnötter och honung, mmmm.  Eftersom jag ibland får frågor om varför jag alltid har kam med mig i packningen när jag är ute och springer så ska jag nu avslöja att det är för att ha till hands om till exempel ett sånt här tillfälle skulle infinna sig. Och det vet man ju inte alltid i förväg när det gör så därför gäller det att alltid vara beredd. Man smiter bara in på toan, sköljer av sig med lite vatten i ansiktet, byter tröja och kanske strumpor och slutligen drar kammen genom håret ett par gånger. Och vips är man fräsch som en nyponros, ja eller i alla fall nästan.

Väldigt roligt var det att få sällskap av Johan som vanligtvis inte springer så långt nuförtiden. Han ville inte riktigt erkänna att han blev trött men okej då, lite småstel blev han allt och konstigt vore väl annars.

IMG_3557

Packning: En flaska sportdryck (ett nerköp tycker jag jämfört min vanliga favoritdryck apelsinsaft), en flaska vatten, nyinköpt First Aid Kit, snickers, liten pastasallad, banan, kam, bestick, servett, karta, turbeskrivningar, extra ombyte.

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.