Göteborgsvaret 2020

I fjol sprang jag Göteborgsvarvet som en del i min kampanj mot cancer. I år hade jag tänkt att bara springa loppet som en vanlig deltagare, men så kom Covid-19.

Här kommer min rapport av hur det blev i stället. Till er som läser mina inlägg på jogg.se vill jag bara säga – gör gärna det, men då missar ni alla bilder som inte importeras av jogg.se.

Den 28februari såg allt mycket bättre ut än väntat i min planering inför Göteborgsvarvet i och med att jag löst perfekt boende hos min pappas kusin i Göteborg. Pappa och jag skulle åka upp tillsammans. De skulle umgås under varvet. Jag skulle springa varvet och sen skulle vi äta middag och umgås lite. Sen kom Covid-19 pandemin och det beslutades att Göteborgsvarvet skulle ställas in. Jag valde att flytta min startplats till 2021 och glömde bort varvet.

Igår började det surra lite i sociala medier från de som tänkte springa en egen variant av Göteborgsvarvet. Jag hade planerat att springa min vanliga 8km slinga på lördagen, men kände att det kunde vara intressant att testa en halvmara. När ide’n fastnat kände jag allt mer att jag skulle vilja göra det så likt mitt Göteborgsvarv från 2019 för att jämföra.

Upplägg av mitt eget Varv

Jag ritade upp en rutt i Strava med i huvudsak cykelvägar och tunnelpassager för att inte påverka trafiken och kunna hålla flyt i löpningen. Fyllde rutten med många stigningar och backar för att profilen inte skulle bli orättvist lättsprungen. La upp en plan för loppet i Garmins PacePro, men när jag skulle starta det i klockan så låste den sig två gången så jag gav upp den funktionen. Klädde mig i Fivefingers, Owayo-tröjan, tights, löparrygga med vätskeflaskor och tog med mig 360kameran. Samma utrustning som för varvet i fjol.

Första delen av mitt lopp

Förutsättningarna kändes jämnbördiga när jag gick till min startplats. Insåg omgående att så inte var fallet – stämningen! I fjol gick jag i folkmyllret i varmt trevligt väder med peppande musik och ett upphetsat sorl från 60000 deltagare. Nu stod jag här här ensam, det var 7 grader, blåste kraftigt och enstaka regndroppar föll. Usch, skulle det bli ösregn? Var det vettigt att ens försöka springa?

Jag bestämde mig för att starta och eventuellt avbryta tidigt om det skulle börja regna. När beslutet var fattat slog jag på 360kameran och kommenterade min egen start när jag slog på Strydfotpodden på Iphonen och löparklockan på armen var för sig för att se vilken som skulle logga bäst.

Sprang första kilometern på 5:07 och den andra på 5:13. Helt enligt planen att hålla 5:10 som skulle innebära en tid under 1:50 och ett nytt personbästa på distansen. Sänkte planenligt tempot lite på den tredje kilometern till 5:20. Regnet hängde i luften och det blåste kraftigt, men jag hade lite lä i skogen och det kändes bra.

Sprang den tredje lite backigare kilometern på bokskogens stigar på 5:30. Jag gjorde några enstaka kommentarer i 360kameran, mest som minnesanteckningar eftersom vinden säkert skulle förstöra ljudet.

Fortsatte springa i 5.30tempot inne på Söders gator och passerade lasarettet i kraftig motvind. Det gick något långsammare än planerat, men jag ville inte pressa på mer i motvinden som i byarna låg upp mot 15 m/s enligt SMHI.

När jag sprungit på gångvägen utmed Linnégatan och avslutat den sjunde kilometern peppade jag mig att jag redan sprungit en tredjedel. Den åttonde kilometern i gick på 5:45 i svagt motlut och kraftig motvind. Under den åttonde kilometern tog det första kamerabatteriet slut och fick mig att inse att jag skulle behöva hushålla med batteriet och spela in ännu mindre på andra halvan.

Den tionde kilometern innehöll flera korta branta stigningar upp mot gymnasieskolorna Teknikum och Katedral. I inledningen på den elfte kilometern fick jag springa brant nedför. Höll igen, men benen flög fram i fyrafart och det var tufft att svänga i den tvära kurvan efter backen. Blev rädd att jag skulle springa rakt på någon, men det var ingen där.

Sen var det bara att gneta på i motvinden utmed Växjösjön och bort mot trummen. När jag efter 15 km och sprang utmed sjön Trummen ringde jag till min far och fru som skulle komma och hejja på lite. Bakom Teleborgs slott och Universitets campus blev det lite lätt trail igen. Jag började känna mig lite stel i vaderna nu. Inte det bästa utgångsläget inför en kilometer med 40 meters stigning. Det gick rätt bra att gneta på uppför, men när jag skulle spela in ett klipp på videon så strulade kameran. Stannade en minut och meckade innan jag insåg att batteriet var slut.

I toppen på stigningen vid vattentornet stod familjen och hejjade på. Jag lämnade 360kameran till min fru och fortsatte. Sen bar det neråt. På stela ben sprang jag de sista tre km i femfart och gjorde en liten slutspurt i 4:30fart sista 300 meterna. Sluttid 1:56:39. Så formen är i nivå med fjolåret eller kanske bättre om man räknar med motvinden och sololöpningen.

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.