Sörmlandsleden Holmtorp – Nyköping

Etapp 35 Holmtorp – Nävsjöm (12 km)

Etapp 36:1 Nävsjön – Gälkhyttan (9 km)

Etapp 36:2 Gälkhyttan – Fada kvarn (7 km)

Rundslinga Gälkhyttedammen & Överdammen (6,5 km)

Etapp 36:3 Fada kvarn – Bergshammar (etapp 44) (6,5 km)

Rundslinga Fadarundan (5 km)

Del av Etapp 44 Bergshammar – Nyköping (Lindbacke) (vet ej hur långt kanske 6 km, hela etappen är 12 km)

Summa distans: 52 km varav 52 nya på Sörmlandsleden.

Totalt på Sörmlandsleden hittills: 740 km (huvudetapper 1-41, del av 44, 56-62, anslutningsetapper 5:1-5:3, 12:1, 13:1-13:2, 15:1-15:2, 22:1-22:2, 23:1-23:2, 24:1-24:3, 27:1, 28:1, 33:1, 32:2, 35:1, 36:1-36:3, 37:1-37:2).

Check out my run on Strava: https://strava.app.link/yQyFaFXiW8

Transport: Fick skjuts till Holmtorp norr om Kvarsebo. Svårt att ta sig dit med kollektiva färdmedel, då får man nog planera en annan rutt alternativt förlänga turen några kilometer genom att jogga från Kvarsebo. Hem med tåg från Nyköping.

Denna svettiga högsommartur bjöd på fem nyanser av blått, bad och vattenbrist.  

Det var så roligt att det gick att kombinera denna springning med ett besök dagen innan hos min kära barndomsvän Anna, som bor i Krokek (ett samhälle ett par mil norr om Norrköping där jag växte upp). Så innan löpturen blev det ridning och lite andra aktiviteter och en god middag på kvällen och så skjutsade Johan mig till starten i Holmtorp på morgonen.

Jag och Annas häst Bellino.

 

img_5758
Agnes rider på Filip och Anna går bredvid.

Kul med en riktig långtur igen!
Jag har anmält mig till ett 50 miles-lopp i Västerås den 19 september (Black River Run) så det här blev ett perfekt långpass inför det (jag har aldrig sprungit längre än 53/54 km så detta blev nästan i topp med så långt jag har sprungit hittills). Jag kommer att vara sååå nervös.

När jag kom iväg vid niosnåret var det redan varmt och prognosen pekade på en temperatur uppemot 27 grader på eftermidddagen. Lite märkligt att jag slumpmässigt lyckats pricka in riktigt höga temperaturer på alla mina längsta pass denna sommar. Jag börjar vänja mig vid det nu i alla fall.

IMG_5775
Prognosen visade på varmt väder vilket det också blev.

 

YHTT6418
Starttavlan i Holmtorp – redo att ge mig i väg!

Stigen på etapp 35 gick genom ganska blandat landskap. Särskilt den andra halvan när man närmade sig Nävsjön var fin. På en grusväg möttes jag helt plötsligt av kanske 100 hål i sanden och ett väldigt surrande av någon form av bin. Det såg väldigt speciellt ut, jag kan inte minnas att jag har sett det på det sättet förut någongång.

IMG_5778
Helt plötsligt på en grusplan möttes jag av massvis av hål i sanden och en massa surrande insekter som jag tror var bin.

Jag kände ganska snabbt att i dag skulle det inte gå så snabbt. Stigen var inte jättesvårsprungen men den var allmänt lite småknixig hela tiden och jag hade inte energin att få in något riktigt löpsteg. Jag bestämde mig för att ta det lugnt, njuta av dagen och att det får ta den tid det tar.

Hela dagen präglades av blåa färger blandat med olika gröna. Jag minns det även från sensommaren på Sörmlandsleden förra året – när sommarens tidigare blomsterprakt  har övergått i ett hav av blålila ljung- och ormbunkshedar blandat med gult torkat silkeslent gräs.

 

IMG_5779
Det ser så mjukt ut!

Jag har skrivit det förut men gör det igen – vilket blåbärsår det är i år! Hela dagen såg jag så mycket blåbär överallt. Och det blir nog även en hel del lingon som det ser ut.

IMG_5781
Blåbärsår 2020.

IMG_5804
Och kanske också lingonår?

Första badstoppen blev vid Nävsjön. Där jag jag sprungit förbi förut och det är en riktigt fin fiskesjö med inplanterad ädelfisk. I dag lyste fiskarna (både fiskarna i vattnet och  människorna) med sin frånvaro, det var nog för varmt för alla.

UBCG5785[1]
Uppfriskande med ett dopp i Nävsjön.

IMG_5797
Såna här ”fiskestationer” finns det lite varstans runt hela Nävsjön.

IMG_5806
Stora Bötets myrkomplex.

När det är så här varmt och man springer långt är det såklart viktigt att dricka ordentligt. Jag hade på etapp 35 fyllt på vatten i en fin källa vid en sjö som heter Svartsjön. Och vid Nävsjön fanns en pump som jag också fyllt på i. Men sen började problemen. På nästa etapp (36:1) som jag nu gav mig in på skulle det enligt kartan finnas en källa i närheten av etappmålet Gälkhyttan. Jag visste att jag verkligen behövde fylla på vatten där för sen skulle det vara långt till nästa gång det skulle finnas något. Jag kom fram till källan och hoppades intensivt att vattnet skulle vara fräscht och drickbart. Men tyvärr till min stora förtret var vattnet ”oljigt” på ytan och grumligt.

 

IMG_5807
Tyvärr odrickbart vatten i källan vid Gälkhyttan.

Jag fortsatt därför utan vattenpåfyllning men stannade strax därefter vid Gälkhyttedammen. Där tog jag ett nytt bad, åt lunch (två bitar fläskpannkaka och en pizzaslice) och satt och pratade en stund med ett par trevliga herrar på cykelutflykt (de var gamla orienterare och hade en hel del att berätta om omgivningarna som var roligt att lyssna på, bland annat hur man skulle göra för att få se fantstiska orrspel vid Stora Bötets myrkomplex i närheten, men det är en annan historia).

IMG_5808

 

 

IMG_5811
Här blev det dagens andra dopp och nödpåfyllnad av vattenflaska.

För att få dricksvatten bestämde jag mig för att prova de vettenreningstabletter som jag köpte i våras men ännu inte behövt använda. Jag fyllde en flaska i dammen (någon annan sjö fanns inte i närheten). Vattnet såg inte så roligt ut, lite som ett urinprov eller kanske sån där äppeldryck man får på lunchrestauranger. Men det luktade inte konstigt och det var inte grumligt så med mina begränsade kemikunskaper kom jag fram till att det nog skulle kunna funka ändå med vattenreningstabletterna. Så jag la i en tablett i flaskan. Man måste vänta en halvtimme innan man kan dricka, det är väl för att alla bakerier ska hinna dö.

IMG_5810
Vattnet från Gälkhyttedammen som senare skulle drickas upp tillsammans med en vattenreningstablett.

Klockan började bli en bit in på eftermiddagen och jag insåg att jag hade långt kvar och inte all tid i världen för slöhäng om jag skulle hinna fram till Nyköping i rimlig tid.

Rundslingan runt Gälkhyttedammen/Överdammen var fin och välskött och jag sprang hela runt (och tillbaka) för att verkligen kunna pricka av allt i mitt Sörmlandsledsprotokoll (samma sak med Fadarundan några kilometer senare).

IMG_5817
Området präglas av ett gammalt större dammsystem. Här är en gammal järnvägsbank med dammluckor där vattnet från Överdammen slussades ner i den lägre Pilthyttedammen. Detta var på 1400- och 1500-talet när man bröt järnmalm här.

Jag började nu bli rejält törstig och det hade gått en dryg halvtimme sen jag tillsatte vattenreningstabletten och jag bestämde mig för att smaka av mitt tillredda vatten. När jag skruvade av korken möttes jag av en doft som påminde lite om ett kommunalt badhus. Jag drack hela flaskan i ett enda svep och försökte samtidigt att inte tänka på vad det smakade. Undrar just hur magen ska klara av det här tänkte jag och såg framför mig hur den skulle spåra ur helt och jag skulle få tillbringa en timme på huk i nåt dike någonstans. Men minuterna gick och inget hände så det är väl ett tecken på att tabletterna faktiskt fungerade. Jag var dock fortfarande rätt uttorkad, en 33 centilitersflaska räcker inte långt när det är soligt och över 25 grader varmt. Så vid Fadadammen gjorde jag om proceduren igen, nu med båda mina 33 cl-flaskor. I väntan på att kunna dricka vattnet började jag fantisera om coca cola. Mmm… tänk en iskall cola (ingen zero som jag oftast brukar köpa utan en riktig ”socker-coca-cola”). Kanske en Fanta också, de brukar ju ha erbjudande ”två-för-nånting” på Pressbyrån. Eller varför inte en 1,5-literscola på en gång? Inga problem den skulle gå åt i ett huj. Så sprang jag och tänkte och hade lite svårt att fokusera i övrigt på omgivningarna.

IMG_5822
Aningen trevligare färg på vattnet i Fadadammen.

IMG_5819
Fantastisk björkskog som jag helt plötsligt hamnade i.

IMG_5825
Grönt grönt grönt

Efter att ha avverkat etapp 36:3 kom jag till slut ut på huvudetappen 44 som skulle leda mig mot Nyköping. Där skulle det också äntligen finnas en ny källa. Nu var det spännande om den skulle innehålla något drickbart vatten eller inte. Jag lyfte på locket och möttes av synen av två mördarsniglar och pyttelite vatten längst ner i den ganska djupa källan. Jag slängde iväg den största av sniglarna och la mig på mage och sträckte ner armen så långt jag kunde och lyckades få upp lite vatten som faktiskt såg ok ut. Jag fick ihop så det räckte till kanske 1,5 flaskor och jag satte mig bredvid och åt min sista matsäck, en dubbel smörgås med ost och kaviar, och sköljde ner det med den ena flaskan av vattnet.

IMG_5826
Till slut en nästan uttorkad källa med pyttelite vatten längst ner.

På etapp 44 närmade man sig snabbt civilisationen och Ryssbergens friluftsområde – som omväxling var det väldigt skönt att springa på ”vanliga” motionsspår.

IMG_5827
Motionsspår in mot Nyköping.

Sen blev det lite förvirrande för det fanns flera olika alternativa vägar in mot stan men jag tog den jag trodde var själva huvudetappen. Helt plötsligt befann jag mig vid McDonalds vid E4:an. Lite roligt för där brukar vi stanna ibland och äta när vi är ute och åker.

IMG_5832
Helt plötsligt var jag vid McDonalds i Nyköping.

Inte läge att stanna för en hamburgare dock. Jag hade spanat in att nästa tåg gick 19:15 och jag ville gärna hinna med det så jag fortsatte in mot stan. En knapp halvtimme innan tåget skulle gå var jag framme vid tågstationen. Benen var nu ordentligt trötta och lederna ömmade lite varstans men inga skador eller krämpor!

IMG_5833
Stadskärnan i Nyköping.

IMG_5835
Äntligen framme vid Nyköpings Central!

Innan jag klev på tåget hann jag gå in på toaletten på stationen och tvätta av mig, byta till fräscha kläder och inte minst, gå in på Pressbyrån bredvid och köpa en coca cola! Sällan har en coca cola smakat så gudomligt gott!

IMG_5838
Äntligen!! Just i dag godare än den finaste champagne!

Dagens tur blev lång och kanske lite extra tuff pga värmen och den dåliga vattentillgången. Men jag fick en fin utflykt med två härliga bad i vacker natur. Det är dock kanske inte en av de sträckningar jag rankar som allra finast på Sörmlandsleden (får återkomma med mina 5-i-topp när jag börjar bli klar med hela leden). Men ett riktigt bra pass blev det som förutom en upplevelse blev ett bra avstamp i min träning inför mitt första 50-miles-lopp.

Packning: Karta och turbeskrivningar, ombyte underkläder, överdragskläder, badhandduk, 2 rejäla bitar ugnspannkaka och en pizzaslice, dubbel smörgås med kaviar och ost, 1 Snickers, 1 gurka, 2 flaskor sportdryck, våtservetter, solglasögon, resorb, magväska, bankkort, första förband, extra tejp, solstift, vattenreningstabletter, extra telefon, kam plus en banan som inte kom med på bild (Airpodsen på bilden fick stanna hemma.)

IMG_5773

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.