Träna med hund - är det säkert?

 

Du har förmodligen sett hundar ute på en glad morgonjogg med husse när den ivrigt försöker hålla takten och ser ut att ha det väldigt bra!

Du har antagligen också sett hundar släpas med när de försöker hämta andan medan deras människor drar sina koppel och springer för fort för att hunden ska kunna hänga med.

Det senare är inte bara grymt, det är osäkert och kan vara dödligt för vissa hundar!

Du kanske undrar om det är farligt att ta med hunden på en joggingtur eller springa. Kanske har du hört saker som: "Hundar är byggda för att springa korta sträckor istället för långa avstånd." Eller också kanske du har hört; "Hundfetma är ett problem, och en joggingtur är ett bra sätt att hålla hunden hälsosam."

Grejen är det att detta stämmer in på vissa hundar medan det är helt fel för andra. När det gäller att avgöra om jogging är bra och säkert för din hund finns det många faktorer att tänka på.

Det finns flera typer av hundar som är specifikt avlade för långa arbetsdagar som involverar ansträngande aktivitet - men detta gäller inte alla raser!

Huskies har förmågan att springa långa distanser i slädlopp. Australiska herdar kan tillbringa långa dagar i fälten och valla boskap. Greyhounds har tagits fram för racing och så vidare. Några raser har avlats för hastighet andra för avstånd.

Om du vill ta en längre joggingtur är Weimaraner, Korthårig vorsteh, Ungersk vizsla, Golden retrievers, Labradorer, Dalmatiner, Rhodesian Ridgebacks, Border Collies, Pudlar och Siberian Huskies hundraser som klarar av långa joggingturer (i ett lagom tempo).

I allmänhet har större raser med långa ben lättare att hålla jämna steg med människor som är ute på joggingtur.

Om du ska träna intervaller eller sprinten är istället Greyhound, pit bull, engelsk setter, beagles, belgiska fårhundar och faraohundar de som är mest lämpade för att hålla högt tempo på kort tid.

De här hundarna kan i vissa fall jogga längre, men de är byggda för hastighet och kan njuta av leka apport mer än att följa med på en lång joggingtur.

Kortskalliga hundar, eller hundar som har korta näsor, är inte lämpade för löpning. Dessa inkluderar mopsar, bulldogs, franska bulldoggar, boxare, pekingese, shih tzus, och alla andra hundar med ett "ihoptryckt" ansikte. Dessa hundars andningsorgan är mer kompakta, vilket innebär att de överhettas snabbt och har svårare att andas. Det är inte säkert för dessa hundar att springa långa sträckor.

Generellt sett så har mindre hundar eller hundar med korta ben svårare att hålla jämna steg med människor när det gäller löpning. De kanske kan springa en kortare sträcka, men om du planerar att ta dem på en joggingtur måste du ta särskild hänsyn och vara medveten om att du inte behöver anstränga dig lika mycket som de gör.

Hundar med korta ben som t.ex. Tax eller Corgi är därmed inte lämpade för att följa med på långa joggingturet. De är inte byggda för den typen av aktivitet.

Ålder spelar roll

Hundar som är för unga eller för gamla bör inte springa länge på grund av den skada det kan göra på deras kroppar. Valpar vars ben och leder fortfarande utvecklas kan drabbas av permanenta skador om de börjar springa för tidigt.

Stora hundraser utvecklas långsammare än mindre, så de behöver extra tid innan de har vuxit klart och är därmed reda att följa med att jogga.

I allmänhet bör valpar inte följa med på längre turer före de har blivit åtta månader, och även det är för ungt för många hundraser. Det bästa sättet att avgöra om din hund är gammal nog att börja springa är att fråga din veterinär.

Äldre hundar kan också ha svårt att springa. Seniorer har inte samma uthållighetsnivå som yngre hundar, och de kan också utveckla tillstånd med åldern som gör att fysisk aktivitet blir svår eller smärtsam.

Om du vill jogga med en äldre hund bör du regelbundet göra veterinärundersökningar för att se till att din hund fysiskt kan hantera stressen med en joggingtur.

Hundens hälsa är viktig

Oavsett hur gammal din hund är, bör du fråga en veterinär innan du gör stora ändringar i deras träning. Alla hundar löper risk att drabbas av hälsoproblem som gör jogging farligt för dem.

Om din hund har problem med hjärta, muskler, ben, andning eller leder kan ansträngande fysisk aktivitet leda till stora följdsjukdomar. Glöm inte heller att skaffa en djurförsäkring, detta gäller både för hundens hälsa och om du joggar i närheten av trafik. Enligt statistik från Agria är den absolut största olycksrisken för hundar att bli påkörda!

Vissa raser är genetiskt benägna att får medicinska problem. Schäferhundar lider till exempel ofta av höftledsdysplasi. Fråga en veterinär för att höra om vanliga problem hos just din hundras.

Du kan inte heller anta att eftersom din hund verkar frisk, att de kan börja springa flera mil direkt. En hund som är ur form måste bygga upp sin styrka och uthållighet, precis som vi människor gör. All träning med hund ska börja långsamt med korta avstånd som man gradvis ökar. 

Även friska hundar bör följa ett träningsschema för att hålla sig friska och undvika skador på löpturer. Precis som människor måste hundar värma upp innan de går ut helt eller de kan riskera att sätta för mycket belastning på sina muskler.

Börja med att värma upp med några minuters promenad eller långsam jogging innan du når full fart.

Håll koll på hunden

En av de värsta sakerna för en hundälskare att se är när en person som joggar med sin valp utan att kontrollera hunden alls. De kan ha på sig hörlurar eller titta ner på sin pulsmätare eller telefon utan att märka att deras hund lider eller behöver en vattenpaus.

Om du vill ha en träningskompis måste du faktiskt vara en bra kompis själv. Oavsett hur frisk din hund är eller hur många gånger du har joggat utan att något gått fel, finns det alltid en risk att något kan hända - och du måste därmed vara beredd.

Leta alltid efter tecken på att din hund haltar, försöker stanna, är andfådd eller visar tecken på uttorkning. Detta är viktigt under varje joggingrunda!

Jogging kan vara ett bra, roligt sätt för dig och din hund att hålla sig i form tillsammans. Dessutom kan det vara ett sätt att skapa starka band med din hund som håller din kompis i form.

Se bara till att din hund säkert kan hantera din träningsrutin och glöm inte att ta ansvar!

 

Är det någon som vet hur man laddar upp bilder? Det verkar inte funka?!

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.